Terug naar overzicht

Alles wat je wilt weten over yoghurt

Alles wat je wilt weten over yoghurt
Flinndal
9-4-2018
0 Reacties

Yoghurt

Wij Nederlanders zijn dol op yoghurt. Een ritje naar de supermarkt voor een pak yoghurt geeft je tal van opties. Ga je voor de Bulgaarse, Griekse of toch liever de Skyr? Wat is het verschil tussen al deze yoghurtsoorten? Weet jij het nog? Voor een goed overzicht hebben wij ze voor je op een rijtje gezet.


Wat is yoghurt?

Yoghurt is een melkproduct en bestaat uit melk en zuur. De melkzuur ontstaat door fermentatie. Dit is een proces waarbij de melksuikers worden omgezet in melkzuur door de melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. De magere en halfvolle variant vind je in de Schijf van Vijf, omdat deze minder vetten bevatten.


Soort yoghurt

Er zijn twee soorten yoghurt: roeryoghurt en standyoghurt. Roeryoghurt is gerijpt in een tank en glad geroerd voordat het de verpakking in gaat. Standyoghurt rijpt in de verpakking, het is hierdoor dik en niet makkelijk te schenken.


Andere soorten?

Nu zal je wel denken, maar er zijn toch meer dan 2 soorten? Er zijn inderdaad meerdere varianten te koop, maar deze kun je dus altijd onderverdelen in de twee bovengenoemde soorten.

Griekse yoghurt

Bij deze yoghurt wordt het melkwei (vocht) uit de yoghurt gezeefd. Hierdoor ontstaat een dikke yoghurt die rijk is aan eiwitten. Deze yoghurt bevat ook een redelijk hoog vet percentage. 

Turkse yoghurt

Deze yoghurt lijkt op de Griekse yoghurt, omdat bij deze variant ook het vocht eruit wordt gezeefd. Het verschil is dat Turkse yoghurt verkrijgbaar is in 3 soorten; vloeibaar, dun en dik. De dunne en vloeibare variant komt in de buurt van een normale yoghurt, en de dikke variant lijkt weer op de Griekse yoghurt.

Bulgaarse yoghurt

Deze yoghurt wordt gemaakt op basis van ingedikte melk (tot 2/3 van het volume) en magere melkpoeder. Hierdoor is hij dikker dan de gewone yoghurt en heeft hij een zachtere en romige smaak. Het vetgehalte van deze yoghurt is ongeveer 5%, maar er bestaat ook een magere variant. Ter vergelijking, de volle Bulgaarse yoghurt is vetter dan de gewone volle yoghurt. 

Kwark

Kwark is een verse vorm van kaas en afkomstig van koemelk, schapenmelk of geitenmelk. In het Frans heet kwark ‘fromage frais’ - ‘verse kaas’. Voor de bereiding van kwark wordt melk aangezuurd met melkzuurbacteriën. Vervolgens wordt er stremsel aan toegevoegd. Na 24 uur wordt de kwark gesneden om in een kwarkzak uit te laten lekken. Het deel dat overblijft is de kwark; deze wordt geroerd en verpakt. Officieel is dit dus geen yoghurt.

Hangop

Hangop is een dikke yoghurt. Hangop wordt gemaakt door yoghurt op een kaasdoek te gieten waardoor het vocht door de doek lekt. Wat overblijft in de doek, wordt hangop genoemd. Ook hangop is dikker van structuur.

Skyr

Skyr is een IJslande yoghurt die oorspronkelijk qua textuur erg op yoghurt en kwark lijkt, maar meer een zachte kaas is. In Nederland wordt een variant van Skyr verkocht als yoghurt. Het wordt gemaakt door magere melk te combineren met yoghurtculturen en stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt. Het bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt of kwark en is hierdoor geschikt voor mensen met een hogere eiwitbehoefte zoals ouderen of fanatieke sporters.

Kefir

Kefir is oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus en is één van de oudste melkproducten. De kenmerkende friszurige smaak is te vergelijken met de smaak van yoghurt. Aan kefir worden naast melkzuurbacteriën ook gisten toegevoegd. Het bevat wat koolzuurgas en alcohol en prikt hierdoor een beetje. Je kunt het toevoegen aan smoothies of ontbijtgranen. Het is geen yoghurt, maar wel een drank met een twist van yoghurt vandaar dat we hem wel noemen.

Drinkyoghurt

Dit is dunne yoghurt vaak met toegevoegde zoetstof en vruchtsmaak. Er zit dus weinig ‘echt’ fruit in.


Verschil in voedingswaarden

Elke yoghurt heeft zo zijn eigen samenstelling van voedingswaarden. Wij hebben daarom een tabel gemaakt met daarin de voedingswaarden per 100 gram van de 8 varianten die wij noemen in de blog.


Soort
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suikers (g)
Vet(g)
Griekse yoghurt (vol) 4.8 3.5 3.3 9.5
Bulgaarse yoghurt (vol) 4.9 7.2 7 4.5
Turkse yoghurt 3 4 4 10
Kwark (vol) 7.8 4.3 3.7 9.1
Hangop 9.1 4.3 2.8 2.7
Skyrr 11 4 4 0
Kefir 3.3 4.5 0 3.5
Drinkyoghurt 4 4 4 0.5

Wist je dat?

Om yoghurt te maken worden bacteriën gebruikt. Afhankelijk van de soort bacteriën ontstaat er rechts- of linksdraaiend melkzuur. Zo zorgen de bacteriën lactobacillus acidophilus en bifidobacterium ervoor dat er rechtsdraaiend melkzuur ontstaat. De smaak is dan wat zachter en de yoghurt is wat makkelijker te verteren. Over het algemeen geldt dat gewone yoghurt uit zowel links- en rechtsdraaiend melkzuur bestaat.

Aanbevolen producten

Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,2 sterren
(53)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,5 sterren
(191)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(133)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(14)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(47)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(58)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Cardio Vitae
Cardio Vitae
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product

Lees ook

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Heb je zin in een eenvoudig en vegetarisch gerecht? Kies dan voor deze pasta. Het is lekker én razendsnel klaar! Probeer het zelf en volg het recept.

Lees meer Lees meer
IJzertekort – Dit zijn de symptomen

IJzertekort – Dit zijn de symptomen

Een ijzertekort komt steeds vaker voor en kan leiden tot bloedarmoede. Veel mensen weet ook niet dat ze een ijzertekort hebben, omdat het gepaard gaat met vage klachten. In deze blog gaan we dieper in op de impact van ijzertekort op je lichaam en hoe je je ijzerinname kunt verhogen.

Lees meer Lees meer
5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

Zink is een essentieel mineraal. Het speelt een cruciale rol bij verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Benieuwd bij welke vitale functies? Of benieuwd hoeveel zink je nodig hebt?

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Alles wat je wilt weten over yoghurt"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties