Dit is de reden dat kwark zo gezond is

In de supermarkt staat de kwark in de buurt van de yoghurt. Niet zo gek, want de basis van kwark is ook melk. Hoe wordt kwark verder gemaakt? De redactie van gezondNU legt uit wat kwark is en waarom het een gezonde keuze is bij sporten of afvallen.
Wat is kwark?
Kwark is een verse vorm van kaas en afkomstig van koemelk, schapenmelk of geitenmelk. In het Frans heet kwark ‘fromage frais’ - ‘verse kaas’. Voor de bereiding van kwark wordt melk aangezuurd met melkzuurbacteriën. Vervolgens wordt er stremsel aan toegevoegd. Na 24 uur wordt de kwark gesneden om in een kwarkzak uit te laten lekken. Het deel dat overblijft is de kwark; deze wordt geroerd, verpakt en verzonden om daarna in jouw supermarkt te verschijnen.
Is kwark gezond?
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Kwark en sporten
Naast deze twee positieve punten bevat kwark ook nog eens veel eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam en ook goed voor het behoud van spierweefsel. Om die reden is kwark zo’n goede aanvulling op je spierherstel, zeker voor actieve sporters erg interessant.
Kwark en afvallen
Kwark past in een dieet voor de slanke lijn. In kwark zit namelijk veel eiwit en dat heeft een verzadigende werking. En eiwit heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor geeft het een meer vullend gevoel dan iets vets of iets zoets en voorkomt dit dat je snel weer naar de kast loopt op zoek naar een snack.
Meer lezen? Kijk op www.gezondnu.nl
Aanbevolen producten
Lees ook

5 feiten over hooikoorts
In de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!
Lees meer Lees meer
Eten met aandacht
Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Het is goed om met aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder!
Lees meer Lees meer
De 5-secondenregel: feit of fabel?
Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Amerikaanse studenten onderzochten of dit daadwerkelijk zo is. Ontdek het in deze blog.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van Mieke heydens, geplaatst op 22-3-2023
Ik wil dat toevoegen aan mijn dieet is dit gezond hoeveel mag ik er van eten ik ben zoedverslaafdLees ook


