Alles wat je wilt weten over magnesium


Maag

Magnesium is een belangrijk mineraal dat in bijna alle cellen van het lichaam voorkomt. Ongeveer 75% van de magnesium is opgeslagen in onze botten en spieren. Daarom staat dit mineraal ook bekend om de gunstige invloed op botten en spieren. Wat is magnesium, waarom is magnesium zo belangrijk en in welke producten vind je magnesium?


Magnesium, een belangrijk mineraal

Er zijn in totaal 15 mineralen die elk hun eigen functie in ons lichaam hebben. Mineralen komen voor in de natuur en kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. We moeten ze dus binnenkrijgen via de voeding. Planten en dieren nemen de mineralen op uit de natuur, waardoor ze uiteindelijk in ons voedsel terechtkomen. Magnesium behoort tot één van deze 15 mineralen.


Wat doet magnesium in het lichaam?

Magnesium is betrokken bij verschillende processen in het lichaam. Hieronder hebben we een aantal van deze processen voor je op een rijtje gezet, met daarbij een korte uitleg.

Spieren

Magnesium is goed voor de werking van de spieren. Het helpt ze sterk en soepel te houden en helpt de spieren te ontspannen.

Zenuwstelsel

Magnesium is goed voor het zenuwstelsel. Het speelt namelijk een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwen.

Geestelijke balans

Magnesium is goed voor de gemoedstoestand en heeft een gunstige invloed op de geestelijke balans. Ook draagt het bij aan de belangrijke hersenfuncties zoals het concentratievermogen, alertheid en het geheugen.

Botten en gebit

Magnesium wordt ook wel de bouwstof voor stevige botten genoemd. Een volwassene heeft een magnesiumvoorraad van ongeveer 25 gram in het lichaam. 50 tot 60 procent hiervan is opgeslagen in de botten en het glazuur van de tanden. Het helpt zo de botten en tanden sterk te houden.


Magnesium en sport

Als je veel sport (vooral duursport) heb je een hogere behoefte aan magnesium. Door intensief te sporten zweet je namelijk veel en door het zweten verliest het lichaam magnesium.


In welke producten vind je veel magnesium?

De algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor mannen (19-50 jaar) bedraagt 300-350 mg per dag. Voor vrouwen is dit 250-300 mg per dag. Cacao, schelpdieren, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 mg magnesium per 100 gram. Ook groene groenten zoals spinazie, volkorengranen en bananen bevatten veel magnesium.

Hoewel magnesium rijkelijk vertegenwoordigd is in ons lichaam, kan een tekort tóch voorkomen als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt uit de voeding. Dit komt omdat magnesium betrokken is bij honderden enzymatische reacties die een grote rol spelen in ons lichaam, zoals het opwekken van energie.


Verschillende vormen van magnesium

Magnesium

Er zijn veel verschillende vormen van magnesium. Deze worden onderverdeeld in organische en anorganische vormen. Deze laatste groep lost meestal slecht op in water. Magnesiumcitraat is een organische vorm en wordt goed opgenomen in het lichaam. Wanneer je jouw dagelijkse voeding wilt aanvullen met een voedingssupplement, is het belangrijk te kiezen voor de vorm die goed door het lichaam opneembaar is.

Flinndal Magnesium bestaat uit het organische magnesiumcitraat en bevat 200 mg magnesium. Dat is 53% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een verantwoorde aanvulling op de voeding en een lekker kauwtablet met natuurlijke sinaasappelsmaak.


Wist je dat?

Magnesium nauw samenwerkt met calcium? Je lichaam heeft namelijk magnesium nodig om calcium op te nemen en dit geldt ook andersom. Een goede verhouding tussen beide mineralen is daarom van belang. Samen zorgen ze voor gezonde botten, zenuwen en spieren en ze vullen elkaar goed aan. Zo zorgt magnesium voor het ontspannen van de spieren en calcium voor het samentrekken van spieren.
Lees ook:

Wanneer je beweegt, gebruik je onder andere je gewrichten, spieren en botten. Wij hebben vier belangrijke voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten op een rijtje gezet, zodat jij de volgende wandel- of fietstocht goed van start kunt gaan! Lees meer

Alles gaat net wat moeizamer dan normaal. Je voelt je moe en verdoofd. Ken je dat gevoel? Met onze tips voel jij je in een mum van tijd weer energiek. Lees meer

Een slechte slaaphouding kan namelijk klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld hoofd, nek of rug. Hoe weet je welke houding goed bij jou past en waar moet je op letten? Lees meer

Geef een reactie op: Alles wat je wilt weten over magnesium

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.