Terug naar overzicht

Alles wat je wilt weten over magnesium

Alles wat je wilt weten over magnesium
Flinndal
10-2-2017
3 Reacties

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal dat in bijna alle cellen van het lichaam voorkomt. Ongeveer 75% van de magnesium is opgeslagen in onze botten en spieren. Daarom staat dit mineraal ook bekend om de gunstige invloed op botten en spieren. Wat is magnesium, waarom is magnesium zo belangrijk en in welke producten vind je magnesium?


Magnesium, een belangrijk mineraal

Er zijn in totaal 15 mineralen die elk hun eigen functie in ons lichaam hebben. Mineralen komen voor in de natuur en kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. We moeten ze dus binnenkrijgen via de voeding. Planten en dieren nemen de mineralen op uit de natuur, waardoor ze uiteindelijk in ons voedsel terechtkomen. Magnesium behoort tot één van deze 15 mineralen.


Wat doet magnesium in het lichaam?

Magnesium is betrokken bij verschillende processen in het lichaam. Hieronder hebben we een aantal van deze processen voor je op een rijtje gezet, met daarbij een korte uitleg.

Spieren

Magnesium is goed voor de werking van de spieren. Het helpt ze sterk en soepel te houden en helpt de spieren te ontspannen.

Zenuwstelsel

Magnesium is goed voor het zenuwstelsel. Het speelt namelijk een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwen.

Geestelijke balans

Magnesium is goed voor de gemoedstoestand en heeft een gunstige invloed op de geestelijke balans. Ook draagt het bij aan de belangrijke hersenfuncties zoals het concentratievermogen, alertheid en het geheugen.

Botten en gebit

Magnesium wordt ook wel de bouwstof voor stevige botten genoemd. Een volwassene heeft een magnesiumvoorraad van ongeveer 25 gram in het lichaam. 50 tot 60 procent hiervan is opgeslagen in de botten en het glazuur van de tanden. Het helpt zo de botten en tanden sterk te houden.


Magnesium en sport

Als je veel sport (vooral duursport) heb je een hogere behoefte aan magnesium. Door intensief te sporten zweet je namelijk veel en door het zweten verliest het lichaam magnesium.


In welke producten vind je veel magnesium?

De algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor mannen (19-50 jaar) bedraagt 300-350 mg per dag. Voor vrouwen is dit 250-300 mg per dag. Cacao, schelpdieren, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 mg magnesium per 100 gram. Ook groene groenten zoals spinazie, volkorengranen en bananen bevatten veel magnesium.

Hoewel magnesium rijkelijk vertegenwoordigd is in ons lichaam, kan een tekort tóch voorkomen als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt uit de voeding. Dit komt omdat magnesium betrokken is bij honderden enzymatische reacties die een grote rol spelen in ons lichaam, zoals het opwekken van energie.


Verschillende vormen van magnesium

Er zijn veel verschillende vormen van magnesium. Deze worden onderverdeeld in organische en anorganische vormen. Deze laatste groep lost meestal slecht op in water. Magnesiumcitraat is een organische vorm en wordt goed opgenomen in het lichaam. Wanneer je jouw dagelijkse voeding wilt aanvullen met een voedingssupplement, is het belangrijk te kiezen voor de vorm die goed door het lichaam opneembaar is.

Flinndal Magnesium Kauwtablet bestaat uit het organische magnesiumcitraat en bevat 200 mg magnesium. Dat is 53% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een verantwoorde aanvulling op de voeding en een lekker kauwtablet met natuurlijke sinaasappelsmaak.

Flinndal Magnesium Duplex bevat 125 mg magnesium. Dat is 33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Flinndal Magnesium Triplex bevat 150 mg magnesium, bestaande uit 3 verschillende vormen magnesium. Dat is 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast bevat dit product ook vitamine B6 in een hoeveelheid van 1,4 mg. Dit is 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.


Wist je dat?

Magnesium nauw samenwerkt met calcium? Je lichaam heeft namelijk magnesium nodig om calcium op te nemen en dit geldt ook andersom. Een goede verhouding tussen beide mineralen is daarom van belang. Samen zorgen ze voor gezonde botten, zenuwen en spieren en ze vullen elkaar goed aan. Zo zorgt magnesium voor het ontspannen van de spieren en calcium voor het samentrekken van spieren.


Aanbevolen producten

Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(176)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(41)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(200)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(219)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(53)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(17)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,7 sterren
(17)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(38)
Vanaf € 24,95
Bekijk product

Lees ook

De overgang: wat je moet weten en tips

De overgang: wat je moet weten en tips

In deze blog bespreken we wat de overgang precies inhoudt, welke symptomen je kunt verwachten en geven we je tips om deze fase zo soepel mogelijk te doorlopen.

Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

Lees meer Lees meer
Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Alles wat je wilt weten over magnesium"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van MOONEN , geplaatst op 24-4-2024
Mag ik magnesium 400mg in combinatie nemen met Verapamil 210 ( medicijn bij hartritmestoornis)
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 29-4-2024
Geachte heer Moonen, Goed dat u dit bij ons navraagt. Helaas mogen voedingssupplementenleveranciers niet in de rol van een arts kruipen en zijn wij wettelijk verplicht u bij medische vragen door te verwijzen. Wij mogen dus geen advies geven wat een goed of veilig product is voor bij aandoeningen of medicatie. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding, niet als vervanging van gezonde voeding of medicatie. Bovendien willen wij als voedingssupplementenleverancier geen uitspraken doen over medische zaken, omdat wij hier niet voor opgeleid zijn. Ik wil u zodoende adviseren uw vraag voor te leggen aan uw huisarts of medisch specialist. Vriendelijke groet, Team Flinndal
Reactie van Anne, geplaatst op 14-7-2021
Vraag: waarom gebruiken jullie in de multi vitamine vrouw / man 50+ magnesiumcarbonaat ipv magnesiumcitraat? citraat is volgens mij veel beter.
Antwoord van Anna, gegeven op 15-7-2021
Geachte Anne, Bedankt voor je vraag. Het klopt inderdaad dat magnesiumcitraat beter in ons lichaam wordt opgenomen dan magnesiumcarbonaat. Echter is de stof magnesiumcitraat veel groter in volume dan magnesiumcarbonaat, waardoor het supplement niet meer prettig in te nemen zou zijn bij de gewenste dagdosering. Daarom hebben we ervoor gekozen om magnesiumcarbonaat te gebruiken. Deze verbinding is ook goed opneembaar en relatief een stuk kleiner in volume. Verder wens ik u een prettige dag toe! Bob Klantenservice Flinndal
Reactie van inge Fransz, geplaatst op 14-7-2021
is het goed dat ik mijn magnesium tablet in kleine stukjes in de mond doe?die ik dan verder opzuig
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 14-7-2021
U kan de Magnesiumtablet gerust in kleinere stukjes opbreken en vervolgens op normale wijze innemen. Dit zal de werking of opname van de tablet niet verminderen. Vriendelijke groet, Max - Klantenservice Flinndal