5 vragen over koffie
Nederlanders behoren tot de grootste koffieleuten ter wereld. Dagelijks drinken we met z'n allen zo’n 6,5 miljoen liter koffie. Op jaarbasis is dat ongeveer 150 liter koffie per persoon, oftewel iets meer dan 3 kopjes per dag. We beantwoorden de 5 meest gestelde vragen over ons geliefde bakkie troost.
1. Droog je uit van koffie?
'Gewone', gefilterde koffie past in een gezond voedingspatroon en koffie (zonder suiker) staat dan ook in de Schijf van Vijf. Koffie voorziet je lichaam van vocht. Dat je ervan uitdroogt, is een fabeltje. Bij mensen die zelden koffiedrinken kan cafeïne er wel toe leiden dat zij iets vaker moet plassen, maar de totale hoeveelheid urine over 24 uur blijft gelijk.
2. Welke voordelen heeft koffie voor je gezondheid?
Volgens diverse onderzoeken kan koffie iets extra’s doen voor je gezondheid. Koffie bevat namelijk behoorlijk wat antioxidanten, die je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke invloeden. Deze beschermende effecten zijn gevonden voor koffie met én zonder cafeïne.
3. Zit in iedere soort koffie evenveel cafeïne?
Hoeveel cafeïne in een kopje koffie zit, kan heel wisselend zijn. Het hangt namelijk af van de gebruikte soort koffiebonen, de zetmethode, hoe sterk de koffie is en de grootte van de kop. Gemiddeld zit in een kop koffie van 125 ml ongeveer 60 mg cafeïne. In een kopje espresso van 30 ml zit ongeveer 40 mg cafeïne. Wie minder cafeïne wil, kan kiezen voor decaf koffie. Helemaal vrij van cafeïne is decaf niet: een kop decaf van 125 ml bevat een minimale hoeveelheid van ongeveer 3 mg.
4. Hoeveel cafeïne mag je dagelijks binnenkrijgen?
De ene persoon is gevoeliger voor cafeïne dan de ander. In een kleine hoeveelheid werkt cafeïne opwekkend. Van 1 of 2 kopjes koffie ga je je minder moe voelen en verbetert je concentratie. Maar cafeïne kan ook klachten geven, zoals rusteloosheid of slaapproblemen. Hoeveel koffie je kunt drinken zonder er last van te krijgen verschilt per persoon. Een goede richtlijn is een maximum van 400 milligram cafeïne per dag. Dat zijn 5 koppen koffie.
5. Maakt het verschil voor je gezondheid wat voor koffie je drinkt?
In koffie zitten cafestol en kahweol, stoffen die je LDL-cholesterol verhogen, wat niet goed is voor hart en bloedvaten. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol en kahweol erin zitten. Ongefilterde koffie, zoals Turkse koffie, espresso of koffie gezet met een cafetière, bevatten veel meer cafestol en kahweol en verhogen je LDL-cholesterol dus meer. Ook kan er in koffie acrylamide voorkomen, wat ontstaat bij het branden van de bonen. Deze stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In één kopje koffie zit niet zoveel acrylamide, maar bij flink koffiedrinken kan dit behoorlijk oplopen.
Extra energie?
Flinndal heeft een ruim assortiment supplementen die jouw energieniveau ondersteunen. Doe de test en ontdek in minder dan 1 minuut welk supplement aansluit op jouw behoefte.
Aanbevolen producten
Lees ook
Alles over Omega-3
Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.
Lees meer Lees meerOvernight oats met banaan
Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.
Lees meer Lees meerZo houd je je lever gezond
De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam, en toch weten velen van ons er maar weinig over. Je leest alles over je lever gezond houden in deze blog!
Lees meer Lees meer