Het verschil tussen cafeïne en theïne
Cafeïne en theïne, je hebt er vast weleens van gehoord. Als een gesprek over koffie gaat, valt het woord cafeïne al gauw. Theïne wordt dan weer in combinatie met thee drinken gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen theïne en cafeïne? Wij vertellen je er graag meer over.
Cafeïne of theïne?
De woorden cafeïne en theïne doelen op dezelfde stof. Alleen de benaming en herkomst is anders. Theïne is de stof die thee bevat als het afkomstig is van de Camellia sinensis (ook wel de theeplant). Kruidenthee zoals rooibos bevat deze stof dus niet. In koffie, maar ook cola en energiedranken wordt deze stof cafeïne genoemd.
Herkomst van cafeïne en theïne
De stof cafeïne werd in 1819 ontdekt door de Duitse chemicus Friedrich Ferdinand Runge. In die tijd dacht men dat cafeïne en theïne verschillende stoffen waren. In 1827 ontdekte Johannes Mulder het ongelijk hiervan: cafeïne en theïne zijn dezelfde stof.
Overigens wist men al ver voor 1819, in het stenentijdperk, van het effect van cafeïne en theïne af. Dit nuttigde ze door middel van zaden, schors en bladeren. Ook ontdekte ze in die tijd dat je de bladeren in heet water kon laten trekken.
Wat doet cafeïne/theïne met je?
Hoewel cafeïne en theïne dus eigenlijk dezelfde stof zijn, wordt het effect van cafeïne veel zwaarder ervaren. Dit komt door de manier waarop de stof functioneert. Cafeïne in koffie wordt sneller in het bloed opgenomen. Je moet het eigenlijk zien als een snelle suiker die de bloedsuikerspiegel vrijwel meteen laat stijgen. Theïne kan gezien worden als een langzame suiker. Hierdoor zijn er haast geen pieken in de bloedsuikerspiegel aanwezig. Van theïne krijg je niet zo’n heftige energie-boost als dat met cafeïne te bereiken is.
Is er nou een verschil tussen cafeïne en theïne?
Cafeïne en theïne zijn verschillende benamingen voor dezelfde stof. Theïne komt voor in theesoorten afkomstig van de theeplant en cafeïne is te vinden in drankjes als koffie, cola en energydranken.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meerPEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meerBoerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meer