Terug naar overzicht

Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne
Lisa
4-11-2019
2 Reacties

Het verschil tussen cafeïne en theïne

Cafeïne en theïne, je hebt er vast weleens van gehoord. Als een gesprek over koffie gaat, valt het woord cafeïne al gauw. Theïne wordt dan weer in combinatie met thee drinken gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen theïne en cafeïne? Wij vertellen je er graag meer over.


Cafeïne of theïne?

De woorden cafeïne en theïne doelen op dezelfde stof. Alleen de benaming en herkomst is anders. Theïne is de stof die thee bevat als het afkomstig is van de Camellia sinensis (ook wel de theeplant). Kruidenthee zoals rooibos bevat deze stof dus niet. In koffie, maar ook cola en energiedranken wordt deze stof cafeïne genoemd.

Herkomst van cafeïne en theïne

De stof cafeïne werd in 1819 ontdekt door de Duitse chemicus Friedrich Ferdinand Runge. In die tijd dacht men dat cafeïne en theïne verschillende stoffen waren. In 1827 ontdekte Johannes Mulder het ongelijk hiervan: cafeïne en theïne zijn dezelfde stof.

Overigens wist men al ver voor 1819, in het stenentijdperk, van het effect van cafeïne en theïne af. Dit nuttigde ze door middel van zaden, schors en bladeren. Ook ontdekte ze in die tijd dat je de bladeren in heet water kon laten trekken.


Wat doet cafeïne/theïne met je?

Hoewel cafeïne en theïne dus eigenlijk dezelfde stof zijn, wordt het effect van cafeïne veel zwaarder ervaren. Dit komt door de manier waarop de stof functioneert. Cafeïne in koffie wordt sneller in het bloed opgenomen. Je moet het eigenlijk zien als een snelle suiker die de bloedsuikerspiegel vrijwel meteen laat stijgen. Theïne kan gezien worden als een langzame suiker. Hierdoor zijn er haast geen pieken in de bloedsuikerspiegel aanwezig. Van theïne krijg je niet zo’n heftige energie-boost als dat met cafeïne te bereiken is.


Is er nou een verschil tussen cafeïne en theïne?

Cafeïne en theïne zijn verschillende benamingen voor dezelfde stof. Theïne komt voor in theesoorten afkomstig van de theeplant en cafeïne is te vinden in drankjes als koffie, cola en energydranken.

Aanbevolen producten

Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,9 sterren
(48)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(60)
Vanaf € 12,45
Bekijk product

Lees ook

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten?

Lees meer Lees meer
Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wist je dat je hier zelf ook invloed op hebt?

Lees meer Lees meer
Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het verschil tussen cafeïne en theïne"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Francis, geplaatst op 17-8-2022
Ik vind de uitleg verwarrend worden in de alinea Wat doet cafeïne/theïne met je? Als cafeïne en theïne dus eigenlijk dezelfde stof zijn, waaróm wordt het effect van cafeïne dan zwaarder ervaren, en betekent dit, dat het ook inderdaad meer of sneller effect hééft? De vergelijking met snelle en langzame suikers suggereert dat theïne gezonder is. Toch kan ik van een kop gewone thee na 18 uur net zo slecht slapen als van een kopje koffie. Ik snap de vergelijking, maar cafeïne en theïne hebben verder toch niets met suikers te maken? Verder zou ik willen toevoegen dat groene thee dus ook theïne bevat. Maar mijn kernvraag is dus: Als cafeïne en theïne dus eigenlijk dezelfde stof zijn, waarom is het effect dan anders?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 17-8-2022
Beste heer/mevrouw Francis, leuk dat u reageert op deze blogpost! Ik zal kort proberen te verhelderen waarom het effect van cafeïne en theïne anders is. Het grote verschil zit hem er in dat theïne moleculen vaak gebonden zijn aan andere substanties (die alleen in thee voorkomen), terwijl dit niet het geval is bij cafeïne moleculen. Wanneer ons lichaam de theïne moleculen afbreekt, moet het eerst de verbinding met de andere moleculen afbreken, voordat de theïne kan worden opgenomen. Hierdoor duurt het langer voordat theïne ons beïnvloed en werkt koffie meer stimulerend. Verder is de vergelijking met suiker is slechts bedoeld om het verhaal iets duidelijk te maker, als dit verwarring veroorzaakt dan kunt u dit negeren. Vriendelijke groet, Max - Klantenservice
Reactie van Will, geplaatst op 17-8-2022
Ik gebruik al jaren bijna geen suiker, probeer het zo veel mogelijk te vervangen door stevia. Alleen als ik jam maak, moet ik dat wel gebruiken.