Terug naar overzicht

Is elke thee gezond?

Is elke thee gezond?
Flinndal
8-11-2017
0 Reacties

volkoren.jpg

Een kopje thee is lekker op zijn tijd. Zeker nu het buiten kouder wordt, kan zo’n warme kop erg welkom zijn. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. De kruidenthee zoals rooibos of kamille komen niet terug in het advies. Is het drinken van deze thee dan niet gezond? Lees verder voor het antwoord.


Verschillende soorten thee

Er bestaan verschillende soorten thee zoals zwarte thee, groene thee, vruchtenthee (citroen, aardbei) of earl grey. Deze theesoorten worden gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Kruidenthee is officieel geen thee omdat het niet gemaakt wordt van de bladeren van de theeplant, maar een kruidenaftreksel. Op de verpakking van thee kun je terugvinden of er echt thee in het product zit.


Thee belangrijk voor vochtinname

Thee zonder suiker is een goede manier om aan voldoende vocht te komen. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Thee zonder suiker vind je daarom ook terug in de Schijf van Vijf. Dit geldt voor alle thee, ook de kruidenthee. Hierbij moet wel gezegd worden dat je alleen in zwarte of groene thee bioactieve stoffen vindt zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze hebben een gunstige invloed op onze gezondheid.

Zo kan het drinken van 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag de bloeddruk verlagen. Ook zou thee het risico op een beroerte verlagen. Van groene thee is bekend dat het ons immuunsysteem gezond helpt te houden, het als antioxidant ons lichaam helpt te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en dat het van belang is voor de vetverbranding. Ook helpt het om vetophoping in het lichaam tegen te gaan en ondersteunt het de energiehuishouding.


Hoe zit het met kruidenthee?

Kruidenthee is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden of specerijen. Voorbeelden zijn kamille-, rozenbottel-, pepermunt-, zoethout-, sterrenmunt- of rooibosthee. Het voordeel van deze theesoorten is dat ze geen cafeïne bevatten. Wel adviseert het Voedingscentrum uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- of anijsthee te drinken. Deze kunnen de bloeddruk juist verhogen. Doordat kruidenthee niet gemaakt wordt van de theeplant Camellia sinensis telt ze niet mee met de drie koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren. De gunstige invloed op onze gezondheid wordt niet aan kruidenthee toegeschreven.


Conclusie

Thee is een gezonde manier om aan voldoende vocht te komen. Ook kruidenthee zoals rooibosthee is een verantwoorde keuze, maar hierbij geldt wel dat het Voedingscentrum het advies geeft om deze beperkt te drinken. De bewezen gezondheidsvoordelen gelden alleen voor de zwarte en groene thee van de theeplant Camellia sinesis.


Bekijk Flinndal Groene Thee Extract »


Aanbevolen producten

Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Groenlipmossel
Groenlipmossel
4,4 sterren
(50)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(150)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,9 sterren
(47)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(86)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(111)
Vanaf € 18,45
Bekijk product

Lees ook

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer
Onze tips voor minder PFAS in je leven

Onze tips voor minder PFAS in je leven

PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Is elke thee gezond?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties