Terug naar overzicht

Is elke thee gezond?

Is elke thee gezond?
Flinndal
8-11-2017
0 Reacties

volkoren.jpg

Een kopje thee is lekker op zijn tijd. Zeker nu het buiten kouder wordt, kan zo’n warme kop erg welkom zijn. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. De kruidenthee zoals rooibos of kamille komen niet terug in het advies. Is het drinken van deze thee dan niet gezond? Lees verder voor het antwoord.


Verschillende soorten thee

Er bestaan verschillende soorten thee zoals zwarte thee, groene thee, vruchtenthee (citroen, aardbei) of earl grey. Deze theesoorten worden gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Kruidenthee is officieel geen thee omdat het niet gemaakt wordt van de bladeren van de theeplant, maar een kruidenaftreksel. Op de verpakking van thee kun je terugvinden of er echt thee in het product zit.


Thee belangrijk voor vochtinname

Thee zonder suiker is een goede manier om aan voldoende vocht te komen. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Thee zonder suiker vind je daarom ook terug in de Schijf van Vijf. Dit geldt voor alle thee, ook de kruidenthee. Hierbij moet wel gezegd worden dat je alleen in zwarte of groene thee bioactieve stoffen vindt zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze hebben een gunstige invloed op onze gezondheid.

Zo kan het drinken van 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag de bloeddruk verlagen. Ook zou thee het risico op een beroerte verlagen. Van groene thee is bekend dat het ons immuunsysteem gezond helpt te houden, het als antioxidant ons lichaam helpt te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en dat het van belang is voor de vetverbranding. Ook helpt het om vetophoping in het lichaam tegen te gaan en ondersteunt het de energiehuishouding.


Hoe zit het met kruidenthee?

Kruidenthee is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden of specerijen. Voorbeelden zijn kamille-, rozenbottel-, pepermunt-, zoethout-, sterrenmunt- of rooibosthee. Het voordeel van deze theesoorten is dat ze geen cafeïne bevatten. Wel adviseert het Voedingscentrum uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- of anijsthee te drinken. Deze kunnen de bloeddruk juist verhogen. Doordat kruidenthee niet gemaakt wordt van de theeplant Camellia sinensis telt ze niet mee met de drie koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren. De gunstige invloed op onze gezondheid wordt niet aan kruidenthee toegeschreven.


Conclusie

Thee is een gezonde manier om aan voldoende vocht te komen. Ook kruidenthee zoals rooibosthee is een verantwoorde keuze, maar hierbij geldt wel dat het Voedingscentrum het advies geeft om deze beperkt te drinken. De bewezen gezondheidsvoordelen gelden alleen voor de zwarte en groene thee van de theeplant Camellia sinesis.


Bekijk Flinndal Groene Thee Extract »


Aanbevolen producten

Groenlipmossel
Groenlipmossel
4,4 sterren
(40)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,7 sterren
(19)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,7 sterren
(50)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(113)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(81)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(99)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4 sterren
(62)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,3 sterren
(21)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,8 sterren
(8)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,9 sterren
(46)
Vanaf € 6,95
Bekijk product

Lees ook

5 feiten over hooikoorts

5 feiten over hooikoorts

In de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!

Lees meer Lees meer
Eten met aandacht

Eten met aandacht

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Het is goed om met aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder!

Lees meer Lees meer
De 5-secondenregel: feit of fabel?

De 5-secondenregel: feit of fabel?

Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Amerikaanse studenten onderzochten of dit daadwerkelijk zo is. Ontdek het in deze blog.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Is elke thee gezond?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties