Zorg goed voor je ogen

Zorg goed voor je ogen

We werken achter de computer, kijken tv, hebben onze mobiele telefoon de hele dag bij ons en ook de tablet mag niet meer ontbreken. Vermoeide, geïrriteerde of droge ogen kunnen het gevolg zijn. Ook slapeloosheid ontstaat wanneer je voor het slapen gaan tv blijft kijken of met je tablet bezig bent. We leggen uit waarom.

Slecht slapen door blauw licht
Apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en tv’s stralen blauw licht uit. Dit is hetzelfde soort licht dat zonlicht uitstraalt midden op de dag en ons helpt wakker te blijven. ’s Ochtends en later op de dag wordt het zonlicht geler en warmer. Het slaaphormoon melatonine reageert daarop. Er is altijd een beetje melatonine te vinden in ons lichaam maar zodra het zonlicht warmer van kleur wordt neemt ook de hoeveelheid melatonine toe. Het is een signaal voor je lichaam dat het tijd wordt om te ontspannen en te gaan slapen. De melatonineproductie kan dus afremmen door gebruik van mobiele telefoons en laptops waardoor je ’s avonds niet moe wordt en slecht slaapt. Als je moeite hebt met slappen is het daarom het proberen waard om je mobiele telefoon en tablet eerder weg te leggen. Flinndal Nachtrust helpt je om sneller in slaap te vallen, het bevat namelijk  maar liefst 0,3 mg melatonine en de natuurlijke plantenextracten van valeriaan, citroenmelisse en hop.

Vitamine A (retinol)
Het kijken van tv en werken met laptops, tablets en mobiele telefoons kan ook effect hebben op je ogen. Vermoeide, droge of geïrriteerde ogen zijn dan het resultaat. Schenk daarom extra aandacht aan je ogen. Door blootstelling van kunstlicht heb je meer vitamine A nodig. Vitamine A is namelijk een belangrijke vitamine die je ogen nodig hebben. Je vindt vitamine A in dierlijke voedingsmiddelen zoals eieren, boter, vis en orgaanvlees. In groenten zoals wortelen vind je béta-caroteen, dit is een stof die je lichaam omzet naar vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd.
Je ogen passen zich aan van licht naar donker en daar speelt vitamine A een belangrijke rol in. Als je dus veel achter de computer werkt of gebruikt maakt van apparaten met kunstlicht is het goed om je voeding aan te vullen met extra vitamine A, maar ook met antioxidanten (zoals vitamine C), vitaminen en mineralen die je ogen ondersteunen. Zink is bijvoorbeeld een mineraal dat de opgeslagen vitamine A in de lever laat vrijkomen. Zink zit onder andere in vlees, vis, volkorenbrood, rijs en peulvruchten.

Omega 3
Omega 3 vetzuren zijn belangrijke vetten die helpen bij het bouwen en onderhouden van een goed gezichtsvermogen. Het wordt niet voor niks door de Gezondheidsraad geadviseerd om twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis. Vooral DHA is belangrijk, omdat DHA veel voorkomt in het netvlies van het oog en dit helpt gezond te houden.

Geef je ogen rust
Naast extra vitaminen ter ondersteuning is het belangrijk dat je je ogen rust gunt. Werk je veel met een computer, probeer dan elk uur even vijf minuutjes erachter vandaan te gaan. Vaak ben je geneigd om weinig te knipperen met je ogen. Probeer in die vijf minuten rust dus goed te knipperen met je ogen.


Lees ook:

Je staat er bijna nooit bij stil, maar elke dag gebruiken we onze ogen. Belangrijk dus om goed voor onze ogen te zorgen. Voeding kan helpen om je ogen in goede conditie te houden, ook op latere leeftijd. Lees meer

UV-stralen kunnen schade aanrichten aan de ooglens, het hoorn- en netvlies en aan de oogleden. Lees meer

Goed nieuws! Je bent zwanger! Je lichaam ondergaat veranderingen en je moet niet alleen rekening houden met jezelf maar ook met je toekomstige kindje. Hoe zit het dan precies met de inname van vitaminen? Lees meer

Geef een reactie op: Zorg goed voor je ogen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.