Terug naar overzicht

Zorg goed voor je ogen

Zorg goed voor je ogen
Flinndal
24-7-2013
0 Reacties

Zorg goed voor je ogen

We werken achter de computer, kijken tv, hebben onze mobiele telefoon de hele dag bij ons en ook de tablet mag niet meer ontbreken. Vermoeide, geïrriteerde of droge ogen kunnen het gevolg zijn. Ook slapeloosheid ontstaat wanneer je voor het slapen gaan tv blijft kijken of met je tablet bezig bent. We leggen uit waarom.

Slecht slapen door blauw licht
Apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en tv’s stralen blauw licht uit. Dit is hetzelfde soort licht dat zonlicht uitstraalt midden op de dag en ons helpt wakker te blijven. ’s Ochtends en later op de dag wordt het zonlicht geler en warmer. Het slaaphormoon melatonine reageert daarop. Er is altijd een beetje melatonine te vinden in ons lichaam maar zodra het zonlicht warmer van kleur wordt neemt ook de hoeveelheid melatonine toe. Het is een signaal voor je lichaam dat het tijd wordt om te ontspannen en te gaan slapen. De melatonineproductie kan dus afremmen door gebruik van mobiele telefoons en laptops waardoor je ’s avonds niet moe wordt en slecht slaapt. Als je moeite hebt met slappen is het daarom het proberen waard om je mobiele telefoon en tablet eerder weg te leggen. Flinndal Nachtrust helpt je om sneller in slaap te vallen, het bevat namelijk  maar liefst 0,3 mg melatonine en de natuurlijke plantenextracten van valeriaan, citroenmelisse en hop.

Vitamine A (retinol)
Het kijken van tv en werken met laptops, tablets en mobiele telefoons kan ook effect hebben op je ogen. Vermoeide, droge of geïrriteerde ogen zijn dan het resultaat. Schenk daarom extra aandacht aan je ogen. Door blootstelling van kunstlicht heb je meer vitamine A nodig. Vitamine A is namelijk een belangrijke vitamine die je ogen nodig hebben. Je vindt vitamine A in dierlijke voedingsmiddelen zoals eieren, boter, vis en orgaanvlees. In groenten zoals wortelen vind je béta-caroteen, dit is een stof die je lichaam omzet naar vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd.
Je ogen passen zich aan van licht naar donker en daar speelt vitamine A een belangrijke rol in. Als je dus veel achter de computer werkt of gebruikt maakt van apparaten met kunstlicht is het goed om je voeding aan te vullen met extra vitamine A, maar ook met antioxidanten (zoals vitamine C), vitaminen en mineralen die je ogen ondersteunen. Zink is bijvoorbeeld een mineraal dat de opgeslagen vitamine A in de lever laat vrijkomen. Zink zit onder andere in vlees, vis, volkorenbrood, rijs en peulvruchten.

Omega 3
Omega 3 vetzuren zijn belangrijke vetten die helpen bij het bouwen en onderhouden van een goed gezichtsvermogen. Het wordt niet voor niks door de Gezondheidsraad geadviseerd om twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis. Vooral DHA is belangrijk, omdat DHA veel voorkomt in het netvlies van het oog en dit helpt gezond te houden.

Geef je ogen rust
Naast extra vitaminen ter ondersteuning is het belangrijk dat je je ogen rust gunt. Werk je veel met een computer, probeer dan elk uur even vijf minuutjes erachter vandaan te gaan. Vaak ben je geneigd om weinig te knipperen met je ogen. Probeer in die vijf minuten rust dus goed te knipperen met je ogen.

Aanbevolen producten

Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,5 sterren
(15)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(169)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(88)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Omega-3 Premium
Omega-3 Premium
4,9 sterren
(14)
Vanaf € 19,45
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(81)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(40)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,1 sterren
(52)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,9 sterren
(44)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Zink
Zink
4,8 sterren
(17)
Vanaf € 7,95
Bekijk product

Lees ook

5 feiten over hooikoorts

5 feiten over hooikoorts

In de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!

Lees meer Lees meer
Eten met aandacht

Eten met aandacht

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Het is goed om met aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder!

Lees meer Lees meer
De 5-secondenregel: feit of fabel?

De 5-secondenregel: feit of fabel?

Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Amerikaanse studenten onderzochten of dit daadwerkelijk zo is. Ontdek het in deze blog.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Zorg goed voor je ogen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties