Terug naar overzicht

Superbelangrijk: Langzaam eten en goed kauwen

Superbelangrijk: Langzaam eten en goed kauwen
Flinndal
28-2-2013
3 Reacties
Waarom langzaam eten en goed kauwen

Je hebt vaak niet door hoe snel je eigenlijk eet. Eet langzaam, want goed op je eten kauwen is beter dan alles snel weg te schransen.

Waarom langzaam eten en stevig kauwen

Als je kauwt, wordt het eten vermengd met het speeksel in je mond. Hierdoor gaat het eten gemakkelijk door de slokdarm en de maag. De spijsvertering begint dus al in je mond. Als je kauwt, weet je lichaam dat er eten aankomt.

Je neemt voedingsstoffen makkelijker op

Door te kauwen wordt het oppervlakte van het eten groter en breekt de celwand gedeeltelijk open. Dit zorgt ervoor dat de stoffen die in het eten zitten gemakkelijker worden opgenomen en je dus meer voedingsstoffen uit het eten haalt. Vooral bij rauwe groente is het belangrijk om goed te kauwen. Voor extra aanvulling op je voeding is er Flinndal Multi. Deze multivitamine bevat alle 13 vitaminen en 9 essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft.

Speeksel beschermt

Als je goed kauwt dan komt er ook meer speeksel bij je eten. Speeksel beschermt je tanden. Het bevat beschermende eiwitten die een beschermlaag op je tanden vormen.

Winderigheid en slechte stoelgang

Grote stukken eten worden minder goed door je maag verteerd. Hierdoor ontstaan er te veel bacteriën en gassen in je darmen. Dit heeft als resultaat dat je een onregelmatige stoelgang krijgt, maar ook winderig wordt.

Let op met drinken

Je bent soms geneigd om eten met drinken weg te spoelen. Dit heeft hetzelfde effect als niet goed kauwen. Grote stukken eten worden dan weggespoeld. Probeer daarom pas na het eten te drinken of neem een slokje als je geen eten meer in je mond hebt.

Sneller verzadigd

Als je rustig eet, voel je je sneller verzadigd. Er wordt namelijk histamine aangemaakt op het moment dat je eet. Dit hormoon komt ongeveer 20 minuten na de eerste hap vrij. Als je te snel eet, zit je al vol voordat dit 'verzadigingshormoon' vrijkomt.

Hoe leer je langzamer eten?

Het kan best moeilijk zijn om langzamer te eten. De snelheid waarin je eet is namelijk een gewoonte. En gewoontes zijn moeilijk af te leren. Sta er daarom bewust bij stil.

  • Tel het aantal keer dat je op eten kauwt. Probeer voor jezelf bijvoorbeeld 20 keer per hap te kauwen.
  • Geniet van wat je eet. Ga daarom niet voor de tv zitten, maar kies een plek aan de eettafel. Concentreer je op je eten en denk na over wat je proeft. Op die manier ben je geconcentreerd en word je je bewust van de smaken. Ook duurt het langer voordat je het eten op hebt en daardoor kan het verzadigingshormoon histamine zijn werk doen.
  • Eet niet elke week hetzelfde. Probeer elke week iets anders te maken zodat je blijft genieten van elke maaltijd. Zo sta je niet op de automatische piloot als je de maaltijd eet.

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(17)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(60)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
4 sterren
(3)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(182)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Multi Kauwtablet
Multi Kauwtablet
4,5 sterren
(35)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,1 sterren
(56)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,7 sterren
(50)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Vitaal Kauwtablet
Multi Vitaal Kauwtablet
4,6 sterren
(27)
Vanaf € 12,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,3 sterren
(43)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Positive Energy Gummies
Positive Energy Gummies
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

Pasta met asperges en zalm

Pasta met asperges en zalm

Een echte voorjaarsgroente: asperges! Ze zijn laag in calorieën en bevatten veel goede voedingsstoffen. Eet er dus lekker veel van met dit heerlijke recept.

Lees meer Lees meer
5 vragen over intermittent fasting

5 vragen over intermittent fasting

Intermittent fasting (intermitterend vasten), wat doet dat voor je lichaam? En is intermittent fasting geschikt voor iedereen?

Lees meer Lees meer
Mexicaanse kipsalade

Mexicaanse kipsalade

Zin in een smakelijke en gezonde maaltijd? Probeer deze Mexicaanse kipsalade. Of je nu op zoek bent naar een lichte lunch of een gezonde avondmaaltijd, deze Mexicaanse kipsalade is een perfecte keuze voor elk moment van de dag

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Superbelangrijk: Langzaam eten en goed kauwen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Thea, geplaatst op 12-9-2021
Ik lees vaak de goede adviezen over de gezondheid. Het is mij bekend dat het langzaam eten en goed kauwen erg belangrijk is en vooral met aandacht voor het eten en daar de tijd voor nemen en van genieten,waar je immers veel tijd hebt ingestoken om het te bereiden. Soms sluipt het erin dat de bewustwording weer minder wordt. Het is dan fijn dat er door jullie weer eens aandacht aan geschonken wordt. Vooral ook waarom het belangrijk is voor de vertering van het voedsel.
Reactie van Marija, geplaatst op 8-9-2021
Ik ben heel blij met uw producten zoals bv multi 70+ en magnesium. Ik ben 74 jaar en een slechte eter , maar deze supplementen houden me [...]
Reactie van Maria, geplaatst op 9-8-2016
Kauwen is ook onontbeerlijk voor sommige hersenfuncties!!! Dr. Scherder heeft daar o.a. melding van gemaakt in zijn boek Laat de hersenen niet zitten! Neuropsychologie, met name voor de cognitieve functies van de hersenen. Het is maar dat u het weet!