Terug naar overzicht

Stoelgang stimuleren

Stoelgang stimuleren
Flinndal
19-11-2012
2 Reacties
Stoelgang en vezels

De stoelgang is een lastig onderwerp om over te praten. Wanneer dagelijks ontlasten niet lukt, zorgt dit voor lichamelijke ongemakken. Niet kunnen poepen kan zorgen voor een opgeblazen gevoel of buikkramp.


Stoelgang en spijsvertering

De stoelgang zegt veel over het functioneren van de spijsvertering. Dit is het proces waarbij uit eten de benodigde voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen en de rest wordt uitgescheiden via de ontlasting.

Als je tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week naar het toilet gaat wordt dit als normaal beschouwd. De meeste mensen gaan gemiddeld 1 keer per dag naar het toilet voor een grote boodschap, maar iets meer of minder is dus niet erg. Iedereen heeft zo zijn eigen ontlastingspatroon.


Een regelmatige stoelgang

Een regelmatige stoelgang begint bij de juiste samenstelling van voedingsstoffen die je inneemt. Met name vezels hebben een positieve werking op de darmfunctie. Vezels mengen zich met de ontlasting en trekken vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en verbetert de stoelgang.

Vocht is een belangrijke factor in de darmwerking. In combinatie met de snelheid waarmee de ontlasting door de darmen gaat, kan er teveel of juist te weinig vocht aan de ontlasting onttrokken worden. Wanneer het proces in de darmen te snel gaat, is er onvoldoende tijd om vocht uit de ontlasting te onttrekken. Dunne ontlasting, of diarree, is dan het volg.

Andersom, wanneer het proces in de darmen te langzaam gaat, kan er teveel vocht uit de ontlasting worden weggenomen. In dit geval wordt de ontlasting droog en hard en kan verstopping (obstipatie) optreden.


Vezels

Vezels zijn belangrijk voor de darmen. Vezels die niet door de darmen worden afgebroken worden ook wel voedingsvezels (niet-fermenteerbare vezels) genoemd. Ze werken als het ware als een spons en houden zo vocht vast waardoor de ontlasting zacht blijft. Vezels die wel worden afgebroken worden fermenteerbare vezels genoemd. Deze vezels werken als voeding voor de goede bacteriën in de darm.

Vezels zijn gezond en belangrijk. Zorg er daarom voor dat je dagelijks minimaal 6 gram aan vezels binnenkrijgt. Want vanaf die hoeveelheid hebben vezels een gunstige invloed op de stoelgang, maar meer is beter. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt op 30 – 40 gram vezels per dag. Ongeveer 90% van de Nederlanders krijgen dagelijks te weinig vezels binnen. Eet je weinig volkorenproducten of onvoldoende zaden, noten of groente en fruit? Kies dan voor een extra aanvulling zoals Flinndal Vezel Complex.


Tips om de stoelgang te verbeteren

  • Voldoende water drinken en beweging zijn twee belangrijke factoren die de stoelgang kunnen bevorderen en verbeteren. 2 liter water per dag en minimaal 30 minuten beweging zijn de bekende dagelijkse hoeveelheden.
  • Fruit met sorbitol kan eveneens een positieve invloed op harde ontlasting hebben. Sorbitol zit veel in abrikoos, nectarine, perzik, peer, pruimen en kersen.
  • Probeer het gebruik van een laxeermiddel zoveel mogelijk te ontwijken. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan de darmwand beschadigen.
  • Ga bij gevoel van aandrang naar het toilet, uitstel droogt de ontlasting uit. 

Meer over de stoelgang en vezels.

Aanbevolen producten

Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(34)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(128)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Voordeelpakket Stoelgang & Spijsvertering
10% Korting
Voordeelpakket Stoelgang & Spijsvertering
5 sterren
(1)
Vanaf € 53,46
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Stoelgang stimuleren"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Lucienne , geplaatst op 5-7-2023
Jaren last van obstipatie, komt ook door medicijngebruik tegen [...] maar hiervoor ook last van obstipatie.Ik ben nu begonnen met probiotica forte van Flinndal en sinds korst de vezels complex. Bij een klein aantal reviews lees ik dat het niet doet wat ze er van verwachten, anderen gaan er goed op. Hoe lang duurt het voordat ik het effect ga zien? Vandaag trouwens 2 vezel capsules in genomen, vanmorgen 1 en bij het avondeten 2. Ik lees ook dat het een aantal weken kan duren voordat ik er baat bij heb. Ik probeer nu ook anderhalf a twee liter water en/of thee erbij te drinken.Met vriendelijke groeten,Lucienne Bezem
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 8-7-2023
Geachte mevrouw Bezem, Hartelijk dank voor uw comment! Wij raden altijd aan om suppletie minimaal twee tot drie maanden in gebruik te nemen, hierna zijn de effecten het beste meetbaar. Dit heeft er mee te maken dat het lichaam vaak nog moet wennen aan de nieuwe stoffen. Verder kunnen de effecten per persoon verschillen, zodoende is het altijd een kwestie van uitproberen. Indien gewenst kan u contact opnemen met onze klantenservice, we zoeken graag met u naar een passend alternatief! Met vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal
Reactie van Lies Janssen, geplaatst op 15-7-2021
Heb erg veel last van diarree, wat kan helpen om een vaste ontlasting te krijgen??
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 16-7-2021
Wat vervelend dat u hier last van heeft! Ook hierbij kunnen vezels de sleutel zijn om de stoelgang te normaliseren. Zorg ervoor dat u voldoende groente, fruit en volkorenproducten eet. Daarnaast kan u een Vezel supplement nemen zoals onze Flinndal Vezel Complex voor extra ondersteuning. Vriendelijke groet, Max - Klantenservice