Twee signalen dat je niet genoeg vezels eet


vezels

Een soepele stoelgang is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er manieren om zelf de stoelgang te bevorderen. Eet je bijvoorbeeld voldoende vezels? Vezels hebben namelijk vanaf 6 gram per dag een positief effect op de stoelgang. Er zijn 2 signalen die kunnen aangeven dat je onvoldoende vezels eet. Welke zijn dat?


Signaal 1. Constipatie

Constipatie betekent dat je moeilijk kunt poepen en dit kan een teken zijn dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Fermenteerbare vezels die je vindt in bijvoorbeeld groenten of peulvruchten houden namelijk de massa in de darm soepel. Zo zorgen ze voor een goede doorstroom, wat de stoelgang bevordert. De niet-fermenteerbare vezels zoals bijvoorbeeld volkoren graanproducten of zemelen werken in de dikke darm als een spons. Door vocht vast te houden, blijft de ontlasting zacht.

Merk je dat je moeilijk naar het toilet kan gaan en dat de ontlasting hard en droog is? Probeer dan eens wat meer voedingsvezels aan de dagelijkse voeding toe te voegen. Deze vind je bijvoorbeeld in tarwe, haver, gerst, bananen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groenten, noten, erwten, bonen, appelen, kool, zemelen en graanproducten. Daarbij is het belangrijk om voldoende te drinken (1.5 tot 2 liter per dag). Voedingsvezels hebben namelijk vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Ze binden vocht aan zich, waarmee ze de ontlasting zachter kunnen maken.


Onze aanbevelingen


Signaal 2. Je hebt snel weer honger

Een ander signaal dat kan aangeven dat je niet genoeg vezels eet, is dat je weer snel honger hebt. Voedingsvezels leveren namelijk nauwelijks energie, maar geven wel een verzadigd gevoel. Dit komt doordat de niet-fermenteerbare vezels door het water uitzetten en dus meer ruimte in de darmen innemen. Kies bij het ontbijt en de lunch daarom ook bij voorkeur voor volkorenproducten. Yoghurt met wat havermout, een volkorenboterham met mager broodbeleg of wat groenten zijn een gezonde keuze.

Bij het avondeten is het belangrijk om voldoende groenten te eten (minimaal 250 gram per dag) om zo voldoende voedingsvezels binnen te krijgen.


Nederlanders eten massaal te weinig vezels

Vanaf zes gram per dag hebben vezels een gunstige invloed op de stoelgang, maar meer is beter, want vezels zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Daarom is het advies dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 90% van de mensen dit niet haalt. Gemiddeld blijven we steken op 19 gram vezels per dag. Ook uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat Nederlanders te weinig vezels eten; vrouwen 11 gram en mannen 17 gram te weinig per dag. Er is dus nog veel winst te behalen!


Ashwagandha

De vezels in Flinndal Vezel Complex

Als je moeite hebt om dagelijks aan voldoende vezels te komen dan is er Flinndal Vezel Complex. Eén capsule bestaat uit twee plantaardige ingrediënten; het sterke psylliumvezel en tarwevezel. Psylliumvezel stimuleert de natuurlijke stoelgang en draagt bij aan een snellere darmpassage. Goed voor de darmwerking en een regelmatige stoelgang. Tarwevezel is een onverteerbare vezel die de natuurlijke stoelgang bevordert (eveneens vanaf een inname van zes gram vezel per dag).Lees ook:

Een opgeblazen buik is vervelend. De oorzaak is meestal onschuldig waardoor je met een kleine aanpassing in je voeding- en leefstijl een opgeblazen buik kunt voorkomen. Wij geven 6 tips. Lees meer

Goed nieuws, sinds kort hebben we Flinndal Probiotica in ons assortiment. Lees in dit blog alles wat je moet weten over probiotica. Lees meer

Gemiddeld eten we per persoon 60 kilogram brood per jaar en dit is al 15 jaar onveranderd. Maar wat weten we eigenlijk van brood? Lees meer

Geef een reactie op: Twee signalen dat je niet genoeg vezels eet

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring