Twee signalen dat je niet genoeg vezels eet

Een soepele stoelgang is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er manieren om zelf de stoelgang te bevorderen. Eet je bijvoorbeeld voldoende vezels? Vezels hebben namelijk vanaf 6 gram per dag een positief effect op de stoelgang. Er zijn 2 signalen die kunnen aangeven dat je onvoldoende vezels eet. Welke zijn dat?
Signaal 1. Constipatie
Constipatie betekent dat je moeilijk kunt poepen en dit kan een teken zijn dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Fermenteerbare vezels die je vindt in bijvoorbeeld groenten of peulvruchten houden namelijk de massa in de darm soepel. Zo zorgen ze voor een goede doorstroom, wat de stoelgang bevordert. De niet-fermenteerbare vezels zoals bijvoorbeeld volkoren graanproducten of zemelen werken in de dikke darm als een spons. Door vocht vast te houden, blijft de ontlasting zacht.
Merk je dat je moeilijk naar het toilet kan gaan en dat de ontlasting hard en droog is? Probeer dan eens wat meer voedingsvezels aan de dagelijkse voeding toe te voegen. Deze vind je bijvoorbeeld in tarwe, haver, gerst, bananen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groenten, noten, erwten, bonen, appelen, kool, zemelen en graanproducten. Daarbij is het belangrijk om voldoende te drinken (1.5 tot 2 liter per dag). Voedingsvezels hebben namelijk vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Ze binden vocht aan zich, waarmee ze de ontlasting zachter kunnen maken.
Onze aanbevelingen
Signaal 2. Je hebt snel weer honger
Een ander signaal dat kan aangeven dat je niet genoeg vezels eet, is dat je weer snel honger hebt. Voedingsvezels leveren namelijk nauwelijks energie, maar geven wel een verzadigd gevoel. Dit komt doordat de niet-fermenteerbare vezels door het water uitzetten en dus meer ruimte in de darmen innemen. Kies bij het ontbijt en de lunch daarom ook bij voorkeur voor volkorenproducten. Yoghurt met wat havermout, een volkorenboterham met mager broodbeleg of wat groenten zijn een gezonde keuze.
Bij het avondeten is het belangrijk om voldoende groenten te eten (minimaal 250 gram per dag) om zo voldoende voedingsvezels binnen te krijgen.
Nederlanders eten massaal te weinig vezels
Vanaf zes gram per dag hebben vezels een gunstige invloed op de stoelgang, maar meer is beter, want vezels zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Daarom is het advies dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 90% van de mensen dit niet haalt. Gemiddeld blijven we steken op 19 gram vezels per dag. Ook uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat Nederlanders te weinig vezels eten; vrouwen 11 gram en mannen 17 gram te weinig per dag. Er is dus nog veel winst te behalen!
De vezels in Flinndal Vezel Complex
Als je moeite hebt om dagelijks aan voldoende vezels te komen dan is er Flinndal Vezel Complex. Eén capsule bestaat uit twee plantaardige ingrediënten; het sterke psylliumvezel en tarwevezel. Psylliumvezel stimuleert de natuurlijke stoelgang en draagt bij aan een snellere darmpassage. Goed voor de darmwerking en een regelmatige stoelgang. Tarwevezel is een onverteerbare vezel die de natuurlijke stoelgang bevordert (eveneens vanaf een inname van zes gram vezel per dag).
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

4 fascinerende weetjes over vitaminen
Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen in het behoud van een goede gezondheid. Hoewel de meeste mensen wel weten dat vitaminen belangrijk zijn, zijn er enkele verrassende feiten die je misschien nog niet kent.
Lees meer Lees meer
Vitamine D en het immuunsysteem
In deze blog gaan we dieper in op de connectie tussen vitamine D en het immuunsysteem, waarom het zo belangrijk is, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.
Lees meer Lees meer
Jouw gids voor een stralende huid en glanzend haar
De herfst en winter kunnen een uitdaging vormen voor je huid en haar. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je huid en haar gezond en stralend te houden, zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar!
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook

