Terug naar overzicht

Twee signalen dat je niet genoeg vezels eet

Twee signalen dat je niet genoeg vezels eet
Flinndal
11-2-2019
0 Reacties

vezels

Een soepele stoelgang is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er manieren om zelf de stoelgang te bevorderen. Eet je bijvoorbeeld voldoende vezels? Vezels hebben namelijk vanaf 6 gram per dag een positief effect op de stoelgang. Er zijn 2 signalen die kunnen aangeven dat je onvoldoende vezels eet. Welke zijn dat?


Signaal 1. Constipatie

Constipatie betekent dat je moeilijk kunt poepen en dit kan een teken zijn dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Fermenteerbare vezels die je vindt in bijvoorbeeld groenten of peulvruchten houden namelijk de massa in de darm soepel. Zo zorgen ze voor een goede doorstroom, wat de stoelgang bevordert. De niet-fermenteerbare vezels zoals bijvoorbeeld volkoren graanproducten of zemelen werken in de dikke darm als een spons. Door vocht vast te houden, blijft de ontlasting zacht.

Merk je dat je moeilijk naar het toilet kan gaan en dat de ontlasting hard en droog is? Probeer dan eens wat meer voedingsvezels aan de dagelijkse voeding toe te voegen. Deze vind je bijvoorbeeld in tarwe, haver, gerst, bananen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groenten, noten, erwten, bonen, appelen, kool, zemelen en graanproducten. Daarbij is het belangrijk om voldoende te drinken (1.5 tot 2 liter per dag). Voedingsvezels hebben namelijk vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Ze binden vocht aan zich, waarmee ze de ontlasting zachter kunnen maken.


Onze aanbevelingen


Signaal 2. Je hebt snel weer honger

Een ander signaal dat kan aangeven dat je niet genoeg vezels eet, is dat je weer snel honger hebt. Voedingsvezels leveren namelijk nauwelijks energie, maar geven wel een verzadigd gevoel. Dit komt doordat de niet-fermenteerbare vezels door het water uitzetten en dus meer ruimte in de darmen innemen. Kies bij het ontbijt en de lunch daarom ook bij voorkeur voor volkorenproducten. Yoghurt met wat havermout, een volkorenboterham met mager broodbeleg of wat groenten zijn een gezonde keuze.

Bij het avondeten is het belangrijk om voldoende groenten te eten (minimaal 250 gram per dag) om zo voldoende voedingsvezels binnen te krijgen.


Nederlanders eten massaal te weinig vezels

Vanaf zes gram per dag hebben vezels een gunstige invloed op de stoelgang, maar meer is beter, want vezels zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Daarom is het advies dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 90% van de mensen dit niet haalt. Gemiddeld blijven we steken op 19 gram vezels per dag. Ook uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat Nederlanders te weinig vezels eten; vrouwen 11 gram en mannen 17 gram te weinig per dag. Er is dus nog veel winst te behalen!


Ashwagandha

De vezels in Flinndal Vezel Complex

Als je moeite hebt om dagelijks aan voldoende vezels te komen dan is er Flinndal Vezel Complex. Eén capsule bestaat uit twee plantaardige ingrediënten; het sterke psylliumvezel en tarwevezel. Psylliumvezel stimuleert de natuurlijke stoelgang en draagt bij aan een snellere darmpassage. Goed voor de darmwerking en een regelmatige stoelgang. Tarwevezel is een onverteerbare vezel die de natuurlijke stoelgang bevordert (eveneens vanaf een inname van zes gram vezel per dag).


Aanbevolen producten

Vezel Complex
Vezel Complex
4,6 sterren
(55)
Vanaf € 7,93
Bekijk product
Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,8 sterren
(28)
Vanaf € 6,33
Bekijk product
Probiotica
Probiotica
4,7 sterren
(34)
Vanaf € 31,13
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Gember
Gember
4,2 sterren
(9)
Vanaf € 7,36
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(19)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Superfood Shakemix Detox
Superfood Shakemix Detox
3 sterren
(4)
Vanaf € 14,95
Bekijk product
Eiwitshakes
Eiwitshakes
4,2 sterren
(42)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
4,1 sterren
(41)
Vanaf € 13,28
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,6 sterren
(52)
Vanaf € 6,53
Bekijk product

Lees ook

Geef je weerstand een boost

Geef je weerstand een boost

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. En zeker ook in het najaar. Maar op dit moment, nu we in deze gekke tijd leven, is het zorgen voor je weerstand misschien wel meer van belang dan ooit. Daarom zorgen we allemaal net dat beetje extra voor ons lijf. We houden afstand en blijven veel thuis, maar vergeet je ook je weerstand niet? Hoe kun je je weerstand een goede boost geven? Het Flinndal Weerstandpakket helpt je hierbij!

Lees meer Lees meer
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
5 vragen over magnesium

5 vragen over magnesium

Magnesium is een veel gebruikt supplement en niet voor niets. Wij behandelen 5 vragen over magnesium in deze blog.Waarom is magnesium belangrijk? Draagt het bij aan een goede geestelijke balans? Wat doet magnesium nog meer? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium? Hoe krijg je magnesium binnen?

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Twee signalen dat je niet genoeg vezels eet"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties