Stoppen met piekeren: 6 tips
Iedereen piekert wel eens, maar meestal levert het weinig op. Piekeren leidt vaak niet tot oplossingen of nieuwe inzichten. Bovendien kost piekeren veel tijd en energie. Daarom onze 6 tips om piekeren te verminderen.
Tip 1: Stel een piekerkwartier in
Beperk de tijd die je aan piekeren besteedt. Plan iedere dag voor jezelf een vast tijdstip waarop je een kwartier heel bewust je zorgen overdenkt. Zet een timer van een kwartier en gebruik die tijd om te piekeren. Daarna stop je er weer mee. Wanneer je buiten dit kwartier een piekergedachte krijgt, schrijf je deze op een ‘piekerlijstje’. Pas wanneer je piekerkwartier is aangebroken, mag je nadenken over de zorgen die je hebt opgeschreven op je lijstje.
Tip 2: Schrijf je gedachten op
Deze tip sluit aan bij de vorige en kun je ook doen tijdens een piekerkwartier: schrijf je gedachten op. Dit kan helpen om je gedachten te ordenen. Zo creëer je ruimte in je hoofd en kun je je negatieve gedachten tijdelijk loslaten. Ze staan op papier en hoeven dus niet meer rond te blijven zweven. Daarnaast kan het je ook helpen om je gedachten te relativeren. Als je je gedachten op papier ziet staan, besef je misschien dat het allemaal wel meevalt.
Tip 3: Kom in beweging
In beweging komen kan helpen om te stoppen met piekeren en je meer te ontspannen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga een stuk fietsen. Het zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt.
Tip 4: Doe een ademhalingsoefening
Ademhalingsoefeningen kun je op ieder moment van de dag doen, maar zijn zeker ook een aanrader als je ’s nachts ligt te piekeren. Doe bijvoorbeeld deze buikademhalingsoefening. Sluit je ogen en leg je handen op je buik. Duw je buik uit bij het inademen en trek je buik lichtjes in bij het uitademen. Tel in gedachten iedere in- en iedere uitademing. Probeer de in- en uitademing rustig en regelmatig te laten verlopen. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, begin dan gewoon opnieuw te tellen.
Tip 5: Accepteer de gedachte
Gedachten zijn maar gedachten. Het kan helpen om afstand van je gedachten te nemen. Merk op dat je een gedachte hebt en ga er niet tegenin, maar ook niet in mee. Laat de gedachte simpelweg bestaan.
Tip 6: Lucht je hart
Praat over je gevoelens met familieleden of vrienden. Het kan helpen om je hart te luchten en steun te zoeken.
Verschil tussen piekeren en nadenken
Piekeren is wat anders dan nadenken. Terwijl nadenken leidt tot een oplossing, is er bij piekeren sprake van een eindeloze reeks negatieve en steeds terugkomende gedachten over de toekomst of het verleden. Je lost niets op, maar denkt in cirkels.
Test voor mentale ondersteuning
Heb je het gevoel veel ballen hoog te moeten houden? Soms wordt het ons allemaal eventjes te veel. Doe onze test voor mentale ondersteuning. Beantwoord enkele vragen over je geheugen, concentratie en geestelijke balans. Zo ontdek je in 1 minuut welke producten een goed steuntje in je rug kunnen zijn.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer