Zo maak je van wandelen een work-out

Wandelen is gezond. Zeker als je er een echte work-out van maakt door je spieren extra aan het werk te zetten en je hartslag nog meer te laten stijgen. Hoe? We geven 6 tips.
Tip 1: Trek sportkleding aan
Als je normaal gesproken gaat wandelen, trek je alleen goede (wandel)schoenen aan, maar kleed je je meestal niet om. Voor een wandel-work-out is het slim om je ook om te kleden, net zoals je doet als je gaat sporten. Je gaat immers meer zweten bij een wandel-workout. En in sportkleding kun je je makkelijker bewegen. Bovendien kom je door het omkleden meteen in een sportieve stemming.
Tip 2: Doe tussendoor oefeningen
Als je wandelt, kom je onderweg vaak dingen tegen die zich goed lenen voor een oefening tussendoor. Een bankje? Doe wat “dips” en train zo je triceps aan de achterkant van je bovenarm. Een boomstronk? Doe de plank met gestrekte armen of druk je op en train zo je borstspieren. Een trap? Loop die een paar keer op en af. Zie je geen attributen die uitnodigen voor oefeningen? Maak dan je eigen loopoefeningen: doe een stukje knieheffen, loop een stukje in zijpas of achteruit. Of doe de hink-stap-sprong.
Tip 3: Voer het tempo op!
Vaak wandelen mensen in hetzelfde tempo. Voor een echte work-out voer je jouw normale tempo op. Maak stevige passen en zwaai mee met je armen. Je merkt het meteen aan je hartslag. En je krijgt het warmer! Mocht je tussendoor vermoeid raken, dan kun je er ook een intervaltraining van maken: wissel stukken met een hoog tempo af met wat rustiger wandelen.
Tip 4: Voer de afstand op
Nu je sneller loopt, ben je eerder klaar met je vaste rondje. Hoogste tijd dus om je route uit te breiden. Knoop nog een rondje aan je vaste wandeling. Of maak eens een langere wandeling. Het leuke daaraan is ook dat je weer eens in een andere omgeving komt. En daar kom je vast weer nieuwe plekken tegen voor je oefeningen…
Tip 5: Draag een rugzak
Met extra gewicht op je rug moeten je beenspieren bij iedere stap harder werken. Hoe meer gewicht in de rugzak, hoe zwaarder je wandel-work-out wordt. Stop er bijvoorbeeld flesjes water in (ook handig als je onderweg dorst krijgt). Of neem kleine gewichtjes mee. Daarmee kun je dan onderweg ook nog armoefeningen doen.
Je kun je bijvoorbeeld je biceps trainen door tijdens het wandelen een gewichtje in elke hand te houden en bij elke stap een van de gewichtjes naar je schouder te brengen. Tenslotte is een rugzak ook nog goed voor je houding: je gaat er meer rechtop door lopen.
Tip 6: Gebruik een beweegmeter
Meten is weten. En als je weet dat je conditie vooruit gaat, stimuleert dat om door te gaan. Maak daarom gebruik van een stappenteller, sporthorloge, andere beweegmeter of beweegapps. Dan zie je bijvoorbeeld wat je wandeltempo is.
Sommige beweegmeters meten ook je hartslag en geven een signaaltje als je in vetverbranding komt. Hoe stimulerend is dat! Ook kun je vaak zien hoeveel kilometer je gelopen hebt. Daag jezelf uit en probeer bij de volgende work-out nog een stukje verder of sneller te lopen.
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van jack.van den Bunder, geplaatst op 13-4-2022
Ik gebruik reeds vele jaren jullie 70+ capsules dagelijks.Lees ook


