Terug naar overzicht

De mentale schijf van vijf

De mentale schijf van vijf
Pauline
13-7-2023
0 Reacties
mentale gezondheid

De mentale schijf van vijf is een concept dat zich richt op de vijf belangrijkste elementen voor een goede geestelijke gezondheid. Net als de bekende voedingsrichtlijnen die je vertellen wat je moet eten om jouw lichaam gezond te houden, biedt de mentale schijf van vijf richtlijnen om je geestelijke gezondheid te bevorderen.

Geheugensteuntje

De mentale schijf van vijf is ontwikkeld door psychiater Esther van Fenema. Esther is werkzaam als stafpsychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze ontwikkelde de mentale schijf van vijf als een geheugensteuntje om bewust om te gaan met je eigen mentale gezondheid. Het moderne leven biedt ons allerlei prikkels, maar ons brein is daar niet opgebouwd. Goed voor ons brein zorgen is daarom nét zo belangrijk als letten op onze voeding.

De 5 elementen van de mentale schijf van vijf

1. Beweeg voldoende

Door te bewegen verbeter je je mentale conditie. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld stress en angst verminderen en je stemming verbeteren. Welke vorm van bewegen het beste is voor jou, bepaal je zelf. De ene houdt van zwemmen of hardlopen, de ander gaat liever een stuk wandelen. Wat je ook kiest: hoe vaker je beweegt, hoe blijer je brein!

2. Neem je rust

We leven in een wereld waarin we 24/7 ‘aan’ staan en bijna niemand meer tijd heeft om zich te vervelen. Om te voldoen aan het plaatje dat de buitenwereld van ons verwacht, plannen we onze agenda helemaal vol. Toch is het belangrijk om momenten van rust en stilte in te bouwen. Het is essentieel om je stressniveau onder controle te houden en jezelf de nodige adempauzes te gunnen. Bovendien creëer je zo ruimte om nieuwe ideeën op te doen en gebeurtenissen te verwerken.

3. Leg je telefoon vaker weg

We zitten gemiddeld zo’n twee uur en vijftien minuten per dag op onze telefoon. Jaarlijks zijn dat 34 dagen, oftewel meer dan een maand per jaar! Behalve dat je in die maand ook andere dingen had kunnen doen, vermindert het telefoongebruik ook onze focus. Het kan daarom helpen om het geluid en de berichtgeving van je telefoon uit te zetten, je telefoon in een andere ruimte te leggen of een maximale schermtijd per dag met jezelf af te spreken.

4. Zorg voor sociale verbindingen

Mensen zijn sociale wezens en het hebben van sterke sociale verbindingen bevordert ons geestelijk welzijn. Mensen die geen of onvoldoende verbinding met andere ervaren, voelen zich vaker eenzaam. Het hebben van goede relaties kan daarom helpen om ons gevoel van eigenwaarde te verbeteren en ons een gevoel van verbondenheid en gemeenschap geven.

5. Praat over je problemen

Het is voor bijna iedereen moeilijk om te praten over dingen die niet goed gaan of negatieve gevoelens te uiten. Toch is het van essentieel belang om problemen die je in het dagelijks leven ervaart te bespreken. Het delen van je gevoelens kan een gevoel van opluchting teweegbrengen. Het is alsof er een last van je schouders valt.

Mentale check-up

Gebruik deze mentale schijf van vijf om regelmatig een mentale check-up te doen. Door aandacht te besteden aan deze vijf elementen kan je je stressniveau verlagen en jouw veerkracht verbeteren.

Extra mentale ondersteuning

Kan jouw brein wat extra mentale ondersteuning gebruiken? Flinndal heeft een reeks producten in het assortiment die aan deze behoefte voldoen. Bekijk het assortiment hier.

Aanbevolen producten

Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,5 sterren
(15)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Mentaserin
Mentaserin
Vanaf € 26,95
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,7 sterren
(57)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Voordeelpakket Vrouw 50+
10% Korting
Voordeelpakket Vrouw 50+
4,5 sterren
(2)
Vanaf € 75,01
Bekijk product
Voordeelpakket Man 50+
10% Korting
Voordeelpakket Man 50+
5 sterren
(1)
Vanaf € 89,41
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,3 sterren
(21)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4 sterren
(73)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(3)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Gemoedsrust
Gemoedsrust
3,5 sterren
(8)
Vanaf € 16,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(41)
Vanaf € 23,95
Bekijk product

Lees ook

5 veelgestelde vragen over vitamine C

5 veelgestelde vragen over vitamine C

Vitamine C is een van de bekendste vitaminen en is essentieel voor onze gezondheid. Hier vind je antwoord op 5 veelgestelde vragen over vitamine C.

Lees meer Lees meer
6 weetjes over de hersenen

6 weetjes over de hersenen

Het brein is een buitengewoon complex orgaan dat ons gedrag, gedachten en emoties stuurt. In deze blog lichten we 6 interessante feitjes uit over onze hersenen!

Lees meer Lees meer
Top 5 supplementen voor meer energie

Top 5 supplementen voor meer energie

Een gebrek aan energie heeft impact op je dagelijkse leven. In deze blog geven we je tips en lichten we onze top 5 supplementen uit voor meer energie!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De mentale schijf van vijf"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties