Terug naar overzicht

Het nut van vitamine B2

Het nut van vitamine B2
Flinndal
16-4-2014
0 Reacties

Vitamine B2 in voeding

Er zijn acht B-vitaminen die samen het B-complex vormen. Deze vitaminen werken nauw samen en zonder elkaar doen ze minder goed hun werk. Een van die B-vitaminen is vitamine B2.

Vitamine B2 en energie

Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd. Net als vitamine B1 is ook vitamine B2 belangrijk voor de energiehuishouding. Het draagt namelijk bij aan het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit maakt deze vitamine ook erg belangrijk voor de stofwisseling. Als de koolhydraten, eiwitten en vetten namelijk niet worden omgezet in energie, houden we deze vast en komen we in gewicht aan. Vitamine B2 activeert dus de natuurlijke energie in je lichaam.

Huid en ogen

Vitamine B2 doet meer; zo voedt het de huid van binnenuit en helpt zo de huid en slijmvliezen gezond te houden. Ook is deze vitamine goed voor het gezichtsvermogen en ondersteunt het de conditie van het oog.

Andere functies

Ook is vitamine B2 van belang voor het zenuwstelsel en ondersteunt het de opbouw van zenuwcellen. Daarnaast beschermt het als antioxidant de lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en draagt het bij aan de vorming van rode bloedcellen.

Vitamine B2 in voeding

Vitamine B2 is gevoelig voor licht. Het is daarom heel belangrijk om producten met vitamine B2 donker te bewaren. Het is een in water oplosbare vitamine. Als je dus voedingsmiddelen kookt waar vitamine B2 in zit kan je dat het beste in zo weinig mogelijk water doen. Snijd bijvoorbeeld sperziebonen niet te klein en stoom deze het liefst! Kook ze anders in een klein laagje water. Anders raken veel voedingsstoffen verloren.

Waar zit vitamine B2 in?

Voedingsmiddelen die vitamine B2 bevatten zijn voornamelijk melk en melkproducten. Mocht je geen melkproducten eten is het natuurlijk geen ramp, want vitamine B2 zit ook in vlees en vleeswaren, groente, fruit, brood en andere graanproducten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2

Het voedingscentrum raadt volwassenen aan om dagelijks minstens 1,4 mg vitamine B2 via voeding binnen te krijgen. Om een indicatie te geven van hoeveel je moet eten om dit binnen te krijgen geef ik hieronder een aantal voorbeelden van producten met vitamine B2.

Magere yoghurt 0.26 mg per 150 ml
Halfvolle melk   0.45 mg (per beker a 250 ml)
Volkorenbrood 0.02 mg (per snee a 35gr)
Banaan 0.04 mg (middelgroot c.a. 130 gr)

Vitamine B2 en B6

Vitamine B2 wordt geactiveerd door B6. Om die reden is het natuurlijk belangrijk dat je ook voldoende vitamine B6 binnenkrijgt. Zonder de invloed van vitamine B6 kan vitamine B2 veel minder goed zijn werk doen. Blijf het blog lezen, want vitamine B6 komt gauw voorbij!

Aanbevolen producten

Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(100)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(177)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Voordeelpakket Energie
10% Korting
Voordeelpakket Energie
Vanaf € 36,36
Bekijk product
Multi
Multi
4,8 sterren
(120)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(43)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(207)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi Kauwtablet
Multi Kauwtablet
4,5 sterren
(42)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(46)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,2 sterren
(54)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

Boerenkoolsoep

Boerenkoolsoep

Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.

Lees meer Lees meer
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!

Lees meer Lees meer
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het nut van vitamine B2"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties