Terug naar overzicht

Gezonde alternatieven. 7 Tips

Gezonde alternatieven. 7 Tips
Flinndal
20-4-2015
0 Reacties

roodfruit.jpg

Het is heerlijk: soms even kiezen voor iets wat ó zo romig, zoet of vet….maar niet gezond is. Een lekkere smeuïge dip bij je groente, een stuk chocola bij de thee en een flink bord pasta met lekkers. Wist je dat het net iets gezondere alternatief vaak om de hoek ligt? Het is simpeler dan je denkt om genieten te combineren met goed zijn voor je lijf.

Tip 1. Een lekker sausje over je groente

Er staat een portie gezonde groente op het menu. Broccoli, bloemkool, sperzieboontjes. Heel verleidelijk om deze groene weldoeners wat op te leuken met romige sauzen van kaas of bechamel. Kies eens voor een minstens zo lekkere variant: meng wat magere Franse kwark met verse kruiden, paprika- of kerriepoeder of verse knoflook en citroensap. Fris en verantwoord!

Tip 2. Een stukje chocolade bij de thee

Logisch: soms moet er chocola gegeten worden. Maar de keuze voor het soort chocolade bepaalt de mate waarin je een zonde begaat. Dat zit zo. Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. De verhouding tussen deze drie elementen verschilt per soort chocola. Melk- en witte chocola bevat een hoger percentage suiker en cacaoboter dan pure, bittere en extra bittere chocola. Extra bittere chocola is vaak zelfs suikervrij. Pure en extra bittere chocola (bijvoorbeeld die met minimaal 75% cacao) is misschien wat minder zoet van smaak maar daar is prima aan te wennen. Bovendien nodigt een bittere smaak minder uit tot onbeperkt dooreten…

Tip 3. Een bord stevige power pasta

Niks mis met een bordje pasta. Maar je hebt wel een keuze in welke sóórt pasta je eet. In volkorenpasta zitten veel meer vezels dan in ‘gewone’ pasta. In 100 gram volkoren pasta zit 9,5 gram vezel, in 100 gram witte pasta is dat 3,4 gram. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Ze leveren nauwelijks calorieën maar ze geven wel een vol gevoel. En de smaak? Die is er écht niet minder om.

Tip 4. Zelf pastasaus maken is niet moeilijk

Sta je in de supermarkt voor het schap met pastasauzen, ga dan eens door de knieën en neem wat blikken gepelde tomaten, tomatenblokjes en geconcentreerde tomatenpuree mee. Laat de kant-en-klaar pastasauzen voor wat ze zijn. Thuis doe je de inhoud van de blikken in een pan met flink wat gefruite verse knoflook en voeg je naar smaak (Italiaanse) kruiden toe. Een scheutje olijfolie erbij, wat verse basilicum erover en je hebt een niet te versmaden eigen rode pastasaus. Veel minder zout en vet dan de kant-en-klare sauzen uit de supermarkt.

Tip 5. Makkelijke Mexicaanse wraps

Lekker én makkelijk: een wrap, wat vulling, een beetje geraspte kaas eroverheen, oprollen en happen maar. Er zijn tegenwoordig in veel winkels naast de standaard ‘witte’ wraps ook volkoren wraps verkrijgbaar. Daar zitten net even wat meer vezels in. Dat betekent dat je eerder genoeg gegeten hebt en je minder snel weer honger hebt. Rollen doen deze volkoren jongens net zo goed als hun witte broers.

Tip 6. Iets romigs op je boterham

Het smeert zo lekker weg: roomkaas op je broodje zalm of kipfilet. Ho, stop: dat kan anders. Hüttenkäse is magerder dan volvette roomkaas en zorgt voor dezelfde smeersensatie. Even wat versgemalen peper en zout en wat bieslook toevoegen en je bent nét zo tevreden.

Tip 7. Een zoute snack voor in het weekend

Het weekend is vaak een goed excuus op de chips en andere ongezonde zoute snacks op tafel te zetten. Laat de chips een keer staan en neem een handje pistachenootjes. De vetten in deze nootjes zijn gezonder dan die in chips. Bovendien zitten pistachenoten boordevol met vitaminen, mineralen en eiwitten. Een gezondere keuze dus dan chips!

Heb jij nog andere tips? Laat ze achter in een reactie!


Aanbevolen producten

Multi Puur Natuur
Multi Puur Natuur
4,9 sterren
(13)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cardio Vitae
Cardio Vitae
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(59)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Voordeelpakket Man 50+
10% Korting
Voordeelpakket Man 50+
5 sterren
(1)
Vanaf € 89,41
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Gezonde alternatieven. 7 Tips"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties