Terug naar overzicht

Blijven vrijen, ook na je 50e

Blijven vrijen, ook na je 50e
Flinndal
10-9-2018
1 Reactie

Vrijen

Seks is van alle leeftijden. Het is niet alleen heel leuk, maar heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dan ook dat ouderen het nog graag doen en dat seks zelfs beter wordt met de jaren. Wij geven je tips om je seksleven leuk te houden, ook op hogere leeftijd.


De cijfers

Uit onderzoek blijkt dat nog bijna 80% van de 50-plussers voor passie het bed in duiken. Vrouwen boven de 50 voelen zich avontuurlijker dan ooit. Ouderen zijn dus tevreden met hun seksleven. Het is fijner en beter. Toch krijgen zij ook te maken met veranderingen in het lichaam die van invloed kunnen zijn op hun seksleven. Wat gebeurt er allemaal in het lichaam?


Veranderingen in de hormoonhuishouding

Over het algemeen bereikt het libido zijn hoogtepunt tijdens de puberteit. Hoe ouder je wordt, hoe meer het libido afneemt. Dit proces wordt beïnvloed door hormonen. Voor mannen is het hormoon testosteron van belang en voor vrouwen de hormonen testosteron en oestrogeen.

Bij het ouder worden neemt de productie van testosteron en oestrogeen af. Een verlaagd testosterongehalte heeft bij mannen en vrouwen meestal een verlaagde seksdrive tot gevolg. Voor vrouwen geldt bovendien dat de doorbloeding daar beneden wordt verminderd zodra de productie van oestrogeen terugloopt. Dit gebeurt tijdens de overgang. Zodra de doorbloeding minder wordt, wordt de vagina ook droger. Hierdoor worden de vaginawand en schaamlippen kwetsbaarder wat seks minder plezierig kan maken.


Oorzaken voor een verminderd libido

Pijn, erectieproblemen, een laag testosteronniveau, overgewicht, vermoeidheid of de overgang kunnen zorgen voor minder zin in seks. Zo kan 15% van de Nederlandse vrouwen last krijgen van vaginale droogheid en bij de mannen heeft 22% moeite een erectie te krijgen. 24% heeft moeite om een erectie te behouden.

Is er sprake van een lichamelijke oorzaak? Dan kun je altijd langs je huisarts gaan voor advies.


Voordelen van een vrijpartij

Blijven vrijen is belangrijk, omdat het veel voordelen heeft voor ons lichaam en de gemoedstoestand.


Aanmaak hormonen

Het hormoon oxytoncine (knuffelhormoon) en het hormoon vasopressine worden aangemaakt. Door deze stoffen voelen de partners zich verbonden. Ook heeft oxytocine een rustgevende werking, waardoor je na de seks makkelijk in slaap kunt vallen.

Verder wordt endorfine aangemaakt, wat zorgt voor een geluksgevoel. Het hormoon dopamine zorgt weer voor een ontspannen en goed gevoel en na een orgasme wordt het hormoon prolactine in de hersenen aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de zin in seks weer afneemt.


Goed voor de lijn

Een intensieve vrijpartij is goed voor de lijn. Zo verbrand je met 30 minuten vrijen ongeveer 150 kcal.


Hart en bloedvaten

Tijdens een heftige vrijpartij pompt het hart extra slagen per minuut. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Twee keer per week seks vermindert bij mannen de kans op een hartaanval. Ook heeft seks een positief effect op een (te) hoge bloeddruk.


Tips voor een beter seksleven

Ervaar je problemen in je seksleven? Erover praten helpt vaak, omdat je dan samen op zoek kunt gaan naar een oplossing. Maak tijd voor elkaar vrij en ga bijvoorbeeld samen in bad of verras je partner met een romantische avond. Denk buiten kaders en probeer eens nieuwe dingen uit in de slaapkamer. Het samen kijken naar een erotische film of het gebruik van speeltjes kan je seksleven naar een hogere dimensie tillen.

Ontstaan problemen door een lichamelijke oorzaak? Dan kun je altijd naar een huisarts om advies te vragen. Dit is niets om je voor te schamen.

Aanbevolen producten

Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,5 sterren
(39)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(19)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(110)
Vanaf € 10,69
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(53)
Vanaf € 13,28
Bekijk product
Omega-3 Premium
Omega-3 Premium
Vanaf € 17,59
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(28)
Vanaf € 12,97
Bekijk product
Rode Gist Rijst
Rode Gist Rijst
4,5 sterren
(27)
Vanaf € 13,28
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(50)
Vanaf € 13,28
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,3 sterren
(68)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,5 sterren
(49)
Vanaf € 9,03
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
5 vragen over magnesium

5 vragen over magnesium

Magnesium is een veel gebruikt supplement en niet voor niets. Wij behandelen 5 vragen over magnesium in deze blog.Waarom is magnesium belangrijk? Draagt het bij aan een goede geestelijke balans? Wat doet magnesium nog meer? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium? Hoe krijg je magnesium binnen?

Lees meer Lees meer
7 tips voor een gezonde bloeddruk

7 tips voor een gezonde bloeddruk

2,8 miljoen Nederlanders kampen met een te hoge bloeddruk (RIVM, 2018). Dat blijkt uit gegevens die huisartsen jaarlijks verzamelen. Dat is een behoorlijk getal! Gelukkig heeft gezond leven invloed op je bloeddruk. Wat kun je doen om je bloeddruk gezond te houden? In deze blog delen we 7 tips om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Blijven vrijen, ook na je 50e"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Eduard Ainoel, geplaatst op 15-10-2018
Het is goed dat er toch ook aan dit onderwerp aandacht wordt geschonken. Sex is ook voor ouderen belangrijk en daarom is het belangrijk dat ook ouderen hieraan doen. Natuurlijk zij er bij ouderen ook problemen op dit gebied die natuurlijk ook gewoon besproken mogen worden. Niet iedereen durft de stap naar de huisdokter te maken. Voor mij zou dit ook geen dagelijks gesprek kunnen zijn. Ik weet echter nu wel beter. Dit geschreven stukje geeft ook mij een beter gevoel, waardoor ik denk dat het niet gek is om te bespreken.