Terug naar overzicht

Blijven vrijen, ook na je 50e

Blijven vrijen, ook na je 50e
Flinndal
10-9-2018
1 Reactie

Vrijen

Seks is van alle leeftijden. Het is niet alleen heel leuk, maar heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dan ook dat ouderen het nog graag doen en dat seks zelfs beter wordt met de jaren. Wij geven je tips om je seksleven leuk te houden, ook op hogere leeftijd.


De cijfers

Uit onderzoek blijkt dat nog bijna 80% van de 50-plussers voor passie het bed in duiken. Vrouwen boven de 50 voelen zich avontuurlijker dan ooit. Ouderen zijn dus tevreden met hun seksleven. Het is fijner en beter. Toch krijgen zij ook te maken met veranderingen in het lichaam die van invloed kunnen zijn op hun seksleven. Wat gebeurt er allemaal in het lichaam?


Veranderingen in de hormoonhuishouding

Over het algemeen bereikt het libido zijn hoogtepunt tijdens de puberteit. Hoe ouder je wordt, hoe meer het libido afneemt. Dit proces wordt beïnvloed door hormonen. Voor mannen is het hormoon testosteron van belang en voor vrouwen de hormonen testosteron en oestrogeen.

Bij het ouder worden neemt de productie van testosteron en oestrogeen af. Een verlaagd testosterongehalte heeft bij mannen en vrouwen meestal een verlaagde seksdrive tot gevolg. Voor vrouwen geldt bovendien dat de doorbloeding daar beneden wordt verminderd zodra de productie van oestrogeen terugloopt. Dit gebeurt tijdens de overgang. Zodra de doorbloeding minder wordt, wordt de vagina ook droger. Hierdoor worden de vaginawand en schaamlippen kwetsbaarder wat seks minder plezierig kan maken.


Oorzaken voor een verminderd libido

Pijn, erectieproblemen, een laag testosteronniveau, overgewicht, vermoeidheid of de overgang kunnen zorgen voor minder zin in seks. Zo kan 15% van de Nederlandse vrouwen last krijgen van vaginale droogheid en bij de mannen heeft 22% moeite een erectie te krijgen. 24% heeft moeite om een erectie te behouden.

Is er sprake van een lichamelijke oorzaak? Dan kun je altijd langs je huisarts gaan voor advies.


Voordelen van een vrijpartij

Blijven vrijen is belangrijk, omdat het veel voordelen heeft voor ons lichaam en de gemoedstoestand.


Aanmaak hormonen

Het hormoon oxytoncine (knuffelhormoon) en het hormoon vasopressine worden aangemaakt. Door deze stoffen voelen de partners zich verbonden. Ook heeft oxytocine een rustgevende werking, waardoor je na de seks makkelijk in slaap kunt vallen.

Verder wordt endorfine aangemaakt, wat zorgt voor een geluksgevoel. Het hormoon dopamine zorgt weer voor een ontspannen en goed gevoel en na een orgasme wordt het hormoon prolactine in de hersenen aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de zin in seks weer afneemt.


Goed voor de lijn

Een intensieve vrijpartij is goed voor de lijn. Zo verbrand je met 30 minuten vrijen ongeveer 150 kcal.


Hart en bloedvaten

Tijdens een heftige vrijpartij pompt het hart extra slagen per minuut. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Twee keer per week seks vermindert bij mannen de kans op een hartaanval. Ook heeft seks een positief effect op een (te) hoge bloeddruk.


Tips voor een beter seksleven

Ervaar je problemen in je seksleven? Erover praten helpt vaak, omdat je dan samen op zoek kunt gaan naar een oplossing. Maak tijd voor elkaar vrij en ga bijvoorbeeld samen in bad of verras je partner met een romantische avond. Denk buiten kaders en probeer eens nieuwe dingen uit in de slaapkamer. Het samen kijken naar een erotische film of het gebruik van speeltjes kan je seksleven naar een hogere dimensie tillen.

Ontstaan problemen door een lichamelijke oorzaak? Dan kun je altijd naar een huisarts om advies te vragen. Dit is niets om je voor te schamen.

Aanbevolen producten

Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
4,3 sterren
(32)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(124)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,5 sterren
(164)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(114)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,1 sterren
(52)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Overgang Formule 10 in 1
Overgang Formule 10 in 1
4,2 sterren
(132)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(99)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4 sterren
(64)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,3 sterren
(47)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Fabulous Hair & Nails Gummies
Fabulous Hair & Nails Gummies
5 sterren
(6)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

5 feiten over hooikoorts

5 feiten over hooikoorts

In de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!

Lees meer Lees meer
Eten met aandacht

Eten met aandacht

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Het is goed om met aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder!

Lees meer Lees meer
De 5-secondenregel: feit of fabel?

De 5-secondenregel: feit of fabel?

Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Amerikaanse studenten onderzochten of dit daadwerkelijk zo is. Ontdek het in deze blog.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Blijven vrijen, ook na je 50e"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Eduard Ainoel, geplaatst op 15-10-2018
Het is goed dat er toch ook aan dit onderwerp aandacht wordt geschonken. Sex is ook voor ouderen belangrijk en daarom is het belangrijk dat ook ouderen hieraan doen. Natuurlijk zij er bij ouderen ook problemen op dit gebied die natuurlijk ook gewoon besproken mogen worden. Niet iedereen durft de stap naar de huisdokter te maken. Voor mij zou dit ook geen dagelijks gesprek kunnen zijn. Ik weet echter nu wel beter. Dit geschreven stukje geeft ook mij een beter gevoel, waardoor ik denk dat het niet gek is om te bespreken.