Terug naar overzicht

Bewegen is belangrijk

Bewegen is belangrijk
Inge
2-6-2014
1 Reactie

9 redenen om te blijven bewegen


De auto staat voor de deur, je pakt sneller de roltrap in plaats van de gewone trap en soms gaan deuren zelfs automatisch open. Het kost steeds minder moeite om ergens te komen. Wil je dagelijks voldoende beweging, dan moet je zelf aan de slag.


Beweegnorm

Sporten wordt vaak gestimuleerd, soms zelfs op het werk. Maar sporten doen we niet altijd voldoende. We hebben er even een periode geen tijd voor en voor je het weet is de drempel om weer te gaan sporten zo hoog dat je het niet meer oppakt.

De beweegnorm is voor volwassenen vastgesteld op 30 minuten matig intensief bewegen. Dat betekent dat je tijdens het bewegen een verhoogde hartslag hebt maar nog wel een gesprek kunt voeren. Of je drie keer 10 minuten fietst of echt een half uur lang een flinke wandeling maakt, dat maakt niet uit. Zolang je de 30 minuten per dag maar haalt.


Negen belangrijke redenen om voldoende te blijven bewegen:


  1. Het geeft meer energie
  2. Brengt sociale contacten
  3. Minder kans op vallen (vooral bij ouderen)
  4. Verbetert het evenwichtsgevoel
  5. Verbetert de conditie
  6. Helpt je sneller in slaap vallen
  7. Vermindert kans op hoge bloeddruk
  8. Helpt lichaamsgewicht op peil houden
  9. Goed voor de motoriek


Bewegen brengt ook voordelen op latere leeftijd

Botten zijn belangrijk, ze geven stevigheid aan het lichaam en zijn aanhechtingsplaats voor de spieren. Beweging helpt de botten groot en sterk te houden. Het is zelfs zo dat als je als kind veel beweegt, je daar op latere leeftijd nog steeds profijt van hebt. Maar ook op latere leeftijd is het van belang om voldoende te bewegen. Dit vermindert de botafbraak en helpt je zo mobiel te houden. 

Vooral voor mensen van 55 jaar en ouder is lichamelijke beweging belangrijk. Uit onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid is gebleken dat een derde van de senioren van 55 jaar en ouder minstens één keer per jaar valt. Van de ouderen die vallen belandt ongeveer 10% op de eerste hulpafdeling wat neerkomt op ongeveer 100.000 bezoeken per jaar. 

Zoek daarom een sport uit die bij je past, want sporten is voor iedereen, er zijn voldoende sporten die leuk zijn voor jong en oud. We lichten er drie toe:


Zwemmen

Een sport die heel populair is bij jong en oud is zwemmen. Zwemmen is een goede manier om de conditie op peil te houden en is goed voor de spieren. Je kunt zelf vrij zwemmen of banenzwemmen, maar er wordt vaak ook een lesgegeven. Om de gezelligheid te verhogen wordt er vaak op muziek gezwommen. Dat maakt het sporten nog leuker.

Naast zwemmen is er ook veel animo voor aquajoggen. Het is zoals de naam al zegt ‘lopen’ op het water. Je hebt een drijfriem om en je krijgt verschillende oefeningen in het diepe gedeelte van het zwembad. Alle oefeningen doe je zonder de bodem te raken. Aquajoggen is een goede manier om spieren en gewrichten soepel te houden. De oefeningen zijn in het water vaak makkelijk uit te voeren en daarmee werk je aan extra spierkracht, conditie en coördinatie.


Yoga

Yoga is ook een heel ontspannende manier om soepel te blijven. Er zijn verschillende soorten yoga dus je doet er verstandig aan om je eerst te laten informeren naar de verschillende vormen. Op ons eerder blogbericht vind je bijvoorbeeld meer informatie over de vier populairste vormen van yoga. Yoga kan ertoe bijdragen dat de spieren worden opgerekt en de bloedcirculatie wordt bevorderd.


blog_afbeeldignen_groot_populaire_sporten_cc9721ed.jpg


Fitness

Vind je het fijn om lekker alleen een uurtje te sporten wanneer je zelf tijd en zin hebt, dan is de sportschool iets voor jou. De sportschool heeft diverse apparaten om je conditie maar ook je spieren te trainen. Zo zijn de crosstrainer, step en hardloopband populaire apparaten. Met een crosstrainer train je je hele lichaam en gebruik je je armen net zoveel als je benen. Zoals veel apparaten heeft een crosstrainer verschillende programma’s waarbij je kunt aangeven hoe zwaar je wilt trainen maar ook hoeveel calorieën je wilt verbranden.

Ook de ‘stepper’ is een apparaat waarmee je conditie opbouwt en de spieren in je benen en billen traint. Tijdens het steppen verbrand je wel minder calorieën dan tijdens het trainen met een crosstrainer. Dat komt omdat je met een crosstrainer het hele lichaam traint en bij een stepper voornamelijk de beenspieren. In sportscholen heb je verschillende apparaten zodat je veel kunt afwisselen. Zo kun je naast het hardlopen ook nog roeien of spinnen. Bij veel sportscholen is het mogelijk om uitleg te vragen over de verschillende apparaten en hun nut. Zo weet je precies hoe ze werken en wat je precies traint.


Flinndal Calcium Kauwtablet

Calcium is een belangrijk mineraal in de botten. Dit helpt ook om je botten en spieren sterk te houden. Calcium zit vooral in zuivelproducten en ook in mindere mate in groenten. Mocht je niet van zuivel houden, dan kun je de calciuminname ook op peil houden met een supplement. Flinndal Calcium Kauwtablet bevat 200 mg calcium uit het goed opneembare calciumcitraat. Het bevat ook een klein beetje vitamine D, omdat dit de opname van calcium in de botten verhoogt. 

afbeeldingen_middel_inge_d2fda42d.jpg

Wie ben ik?

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Ook ben ik wekelijks als vaste gast aan tafel te zien bij Myrna Plus op RTL4. 

Aanbevolen producten

Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,6 sterren
(58)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(87)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(176)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(219)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(38)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(22)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
5 sterren
(24)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,7 sterren
(17)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,5 sterren
(13)
Vanaf € 26,31
Bekijk product

Lees ook

De overgang: wat je moet weten en tips

De overgang: wat je moet weten en tips

In deze blog bespreken we wat de overgang precies inhoudt, welke symptomen je kunt verwachten en geven we je tips om deze fase zo soepel mogelijk te doorlopen.

Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

Lees meer Lees meer
Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Bewegen is belangrijk"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Karin van der Linden, geplaatst op 8-9-2021
Calcium? Niet voor mij, één van mijn bijschildklieren maakt namelijk te veel calcium aan waardoor ik beslist géén producten tot mij mag nemen waar calcium in zit of die de calcium hoeveelheid in mijn lijf verhogen. Dus een calciumproduct is niet goed voor iedereen en dat mag ook wel gezegd worden tegen alle Flinndal klanten. Groetjes, Karin van der Linden.