Alles weten over yoga

Alles weten over yoga
Flinndal
25-4-2014
0 Reacties

alles weten over yoga

Jong of oud, yoga is geschikt voor iedereen en het bestaat al duizenden jaren. Het is voor veel mensen een manier om tot rust te komen en is nog steeds heel populair. 

Waar komt yoga vandaan?

Yoga komt oorspronkelijk uit India, ontstaan vanuit het hindoeïsme. Het betekent dan ook samenbrengen of verbinden in het Sanskriet, een oude taal uit dit land. Yoga was vooral bedoeld om lichaam en geest met elkaar te verbinden en in balans te brengen, in combinatie met de bijbehorende spiritualiteit en filosofie. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw is yoga in het westen populair geworden en beoefenen veel mensen yoga om te ontspannen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende yogavormen die elk hun eigen methoden en oefeningen hebben.

Verschillende vormen yoga

Er zijn verschillende vormen yoga in Nederland. Maar de meest beoefenden zijn:

Hatha yoga
Hatha yogaAls we spreken van yoga wordt meestal deze vorm van yoga bedoeld. Hatha yoga richt zich vooral op lichamelijke oefeningen (ook wel asana’s genoemd) en ademhalingstechnieken (pranayama’s). Het is de bedoeling dat je je bewust wordt van je lichaam zodat je weet waar de spanningen zitten. Spanning zorgt ervoor dat je spieren kort en stijf worden en met hatha yoga leer je deze spanningen los te laten. De oefeningen richten zich op kracht, souplesse en gezondheid. Je wordt bewust van je eigen lichaam en ademhaling. 

Yin yoga
Yin yoga is weer een andere vorm van yoga. De oefeningen worden langer vastgehouden (ongeveer drie tot vijf minuten). Niet snel achter elkaar uitgevoerd maar in een rustig tempo. Je richt jezelf op het stimuleren en strekken van bindweefsel, spieren en gewrichten. De meeste oefeningen worden zittend of liggend uitgevoerd waarbij de spieren ontspannen blijven en juist een lichte druk uitgeoefend wordt op bindweefsel en gewrichten. De bewegingen helpen je spieren en gewichten soepel te bewegen.

Power yoga
Power yoga is een dynamische yoga waarbij je je geest ontspant maar tegelijkertijd op een intensieve manier vloeiende bewegingen maakt. De oefeningen gaan in een stuk achter elkaar door. Het richt zich op het vrij maken van energie (power) en innerlijke kracht. Je concentratievermogen, souplesse en kracht worden steeds beter. Het is een afgeleide vorm van ashtanga yoga. 

Bikram yoga
Bikram yoga is een vorm die steeds populairder wordt. Deze vorm wordt uitgeoefend in een speciale ruimte waar het tussen de 34 en 40 graden is. Door deze warmte zweet je veel waardoor je lichaam helpt ontgiften, bewegingen gaan flexibeler en de kans op blessures zijn minder. Bikram yoga duurt 90 minuten waarbij je 26 verschillende houdingen aanneemt. 

Wat is de zonnegroet?

Als je het hebt over yoga denk je gelijk aan de zonnegroet. Wist je dat dit niet een houding is maar een hele reeks? Oorspronkelijk is de zonnegroet een ochtendritueel, een groet aan de zon die energie voor de dag brengt. Het zijn twaalf verschillende yogahoudingen die achter elkaar uitgevoerd worden.

Voordelen yoga?

Vaak gedacht wordt dat je flexibel moet zijn om yoga te kunnen beoefenen maar dat is helemaal niet nodig. Het gaat er om dat je de oefeningen op een juiste manier uitvoert, dan volgt de souplesse vanzelf.  Zit je er over na te denken om aan yoga te gaan doen dan hebben we een aantal voordelen op een rijtje gezet:

 1. Goed voor de spieren
  Door de verschillende houdingen worden de spieren in de rug, armen, benen en buik sterker.

 2. Betere houding
  Spieren in de buik en rug zijn belangrijk voor de houding die je aanneemt. Als deze spieren sterker en soepeler worden, verbetert ook je lichaamshouding. Ook wordt je tijdens yoga bewust gemaakt van de houding waardoor je meer op je houding let.

 3. Ontspannen
  Veel mensen zijn een stuk ontspannen na een yogales. De spanningen en stress nemen af en je komt tot rust. Ook let je meer op je ademhaling waardoor je beter leert ontspannen.

 4. Evenwicht
  Yoga helpt niet alleen lichaam en geest in evenwicht te houden maar ook je lichamelijke evenwicht wordt vanzelf beter naarmate de oefeningen vaker uitvoert.

 5. Niet naar de sportschool
  Yoga kun je gemakkelijk thuis doen. Zo is er yoga TV en zijn er diverse filmpjes te vinden met yoga oefeningen.

Yoga online

Er zijn heel veel yoga filmpjes online te vinden zodat je zelf yogaoefeningen thuis kunt doen. We hebben een handig filmpje uitgezocht met oefeningen speciaal voor de rug en schouders:

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Recept: Hollandse bruine bonensoep

Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.

Lees meer Lees meer

Warm de winter door

Krijg jij alleen al bij het denken aan de winter blauwe lippen en koude voeten? Je kunt je prima wapenen tegen de kou die voor de deur staat. Maar hoe doe je dat precies? Wij vertellen het je graag.

Lees meer Lees meer

7 tips voor een gezondere kerst

De kerstperiode doorkomen met buikpijn en misselijkheid, kan niet de bedoeling zijn. Beperk de schade door één of meerdere van deze tips te gebruiken en geniet van een minder ongezonde kerst.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Alles weten over yoga"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen

Wij zijn bereikbaar van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Bel ons

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

0800-7080

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

0800-7080

Bel ons via je browser (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

BELLEN

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

BELLEN

WhatsApp

Wachttijd: < 25 minuten

06-57592195

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten

06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag

Neem contact op via het contactformulier

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag

Neem contact op via het contactformulier

Facebook Messenger

Gem. Wachttijd:< 25 minuten

Ga naar Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten

Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{ product.collection }}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}