Terug naar overzicht

De 6 beste supplementen voor sporters

De 6 beste supplementen voor sporters
Flinndal
15-2-2019
0 Reacties

beste supplementen sporters

Wanneer je intensief sport, verbrand je ook veel energie. Dan is het goed om er extra op te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt uit de voeding. Lukt het niet altijd om gezond en gevarieerd te eten of wil je je lichaam extra ondersteuning bieden? Dan kun je kiezen voor een supplement. Wij hebben de 6 beste supplementen voor sporters voor je op een rij gezet.


1. Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor de spieren. Zo dragen eiwitten bij aan het behoud en groei van de spiermassa. Ook spelen ze een rol bij het herstel van je spieren na de training. Door flink te trainen en je spieren te belasten, veroorzaak je namelijk schade aan de spiervezels. Hierbij raken ook de spiercellen die je spieren helpen om samen te trekken beschadigd. Deze kapotte cellen (eiwitten) worden uit je lichaam verwijderd en vervolgens bouwt je lichaam weer nieuwe spiereiwitten op. Hier is voldoende eiwit uit de voeding voor nodig.


2. Creatine

Tijdens intensieve inspanningen hebben de spieren energie nodig en hierbij speelt creatine een belangrijke rol. Energie wordt geleverd door de fosfaatverbindingen ATP (adenosine trifosfaat) en creatinefosfaat (CP). Bij het afbreken van ATP komt energie vrij waardoor je bewegingen kunt uitvoeren. ATP wordt na de spiersamentrekking omgezet naar adenosine disfosfaat (ADP) + P (= fosfor) en energie. In ons lichaam zit slechts een klein beetje ATP waardoor deze snel uitgeput raakt bij krachtinspanningen. Het zorgt ervoor dat je de spieren ongeveer 8 tot 12 seconden je spieren maximaal kan belasten. Daarna hebben je spiercellen weer nieuwe energie nodig. Creatinefosfaat laadt in de spier de stof ADP (adenosine difosfaat) opnieuw op tot de stof ATP waardoor de spier weer belastbaar wordt. Bij dit proces is geen zuurstof nodig. Creatine speelt dus een belangrijke rol in de energievoorraad tijdens korte intensieve bewegingen zoals tijdens een krachttraining, bodybuilding of sprints en kan het totaal aantal herhalingen met 5 tot 15% laten toenemen.

Wanneer je kiest voor creatinesuppletie, kies dan altijd voor creatine monohydraat, want dit is de beste vorm van creatine.


3. Multivitamine

Als je veel en intensief sport komt je weerstand extra onder druk te staan. Een multivitamine bevat vitaminen en mineralen die je lichaam ondersteunen bij de weerstand en je energieniveau, zodat je fit kan blijven doortrainen. Recent onderzoek onder 553 Nederlandse sporters concludeert dat sporters naast een goed eetpatroon ook een multivitamine met een dosering tussen de 50% en 100% ADH moeten overwegen. Flinndal Sport Multi bevat alle 13 vitaminen en 9 mineralen die je nodig hebt, alles tot maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.


Onze aanbevelingen


4. Omega 3 vetzuren

Je hart is een bijzonder orgaan. Het werkt nauw samen met bloedvaten die ervoor zorgen dat alle organen worden voorzien van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen. Bij inspanning hebben je spieren extra zuurstof en voedingsstoffen nodig. Door harder te gaan kloppen, zorgt het hart ervoor dat de spieren voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen.

De omega 3 vetzuren EPA en DHA ondersteunen je hart. Vanaf 250 mg per dag leveren deze vetzuren een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart, wat de sportprestaties ten goede komt.


5. Magnesium

Magnesium speelt een rol in de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten om energie te verkrijgen. Daarnaast ondersteunt het ook de aanmaak van cellen en weefsels en helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit. Zo speelt dit mineraal een belangrijke rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Magnesium is een tegenhanger van calcium en werkt spierontspannend. De verhouding tussen calcium en magnesium in het lichaam is daarom erg belangrijk. Het is tevens een belangrijk mineraal voor de werking van het zenuwstelsel en de hersenen. Sporters hebben een verhoogde magnesiumbehoefte van 10-20%. De spieren vragen door verhoogde inspanning namelijk om extra magnesium en door transpiratie verlaat een gedeelte van de geconsumeerde magnesium het lichaam voor opname. Hierdoor is het verstandig om als sporter dagelijks een magnesiumsupplement te slikken.


6. Vitamine D

Vitamine D is goed voor de spieren, omdat het helpt om je spieren sterk en soepel te houden. Ook zorgt het voor een goede weerstand, draagt het bij aan het proces van celvernieuwing en verhoogt het de calciumopname in de botten. Een goede ondersteuning voor de sporter dus!


Aanbevolen producten

Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,2 sterren
(53)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(112)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(151)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Voordeelpakket Vegan
10% Korting
Voordeelpakket Vegan
Vanaf € 81,77
Bekijk product

Lees ook

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De 6 beste supplementen voor sporters"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties