Terug naar overzicht

14 tips voor meer rust in je hoofd

14 tips voor meer rust in je hoofd
Flinndal
13-3-2017
2 Reacties

Water

Stress is een soort spanning of druk die je voelt tijdens bepaalde situaties of gedurende bepaalde periodes. Spanning hoeft niet perse slecht te zijn. In sommige situaties is een ‘gezonde spanning’ juist goed. Denk aan de spanning die je voelt tijdens een examen, sollicitatiegesprek of presentatie. Deze spanning zorgt ervoor dat je extra alert bent of juist geconcentreerd kan werken.


Als spanning te lang aanhoudt dan is het niet gezond meer. Je lichaam heeft dan meer tijd nodig om te herstellen en de spanning kan soms zorgen voor lichamelijke reacties zoals slapeloosheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Hoeveel spanning je aan kunt, is per persoon verschillend. Belangrijk in zo'n situatie is voor voldoende ontspanning te zorgen. Hoe kun je omgaan met stress? Wij geven alvast 14 tips voor meer rust in je hoofd.


1. Sta vroeger op

Een kwartiertje eerder opstaan zorgt ervoor dat je rustig de tijd kunt nemen voor het ontbijt en niet alles haastig naar binnen hoeft te werken. Door de dag rustig te beginnen, zal je je ook veel minder opgejaagd voelen gedurende de rest van de dag. Dat zorgt dan weer voor een minder vermoeid gevoel aan het einde van de dag en compenseert daardoor ruimschoots voor het kwartiertje eerder opstaan.


2. Neem de tijd

Behalve bij het ontbijt, is het een goed idee om ook tijdens de rest van de dag tijd te nemen voor je activiteiten. Voorzie liever een extra halfuurtje voor die vergadering zodat je niet van de ene afspraak naar de andere afspraak moet hollen. Daar lijk je misschien tijd mee te verliezen, maar door de rust in je hoofd word je veel productiever en kun je meer taken afwerken.


3. Vermijd last minute klusjes

Begin tijdig aan je werk en vermijd daarmee haastig afgewerkte klusjes. Dit zorgt namelijk voor onnodig veel stress. Bovendien blijft een onafgewerkt klusje door je hoofd spoken waardoor je nog onrustiger wordt. Maak vooraf een planning, vooral wanneer het een grote klus betreft, zodat je alles netjes in stappen kunt afwerken. Dit overzicht alleen al zorgt voor rust in je hoofd.


4. Vergeet multitasken

Multitasken bestaat eigenlijk niet. Uit onderzoek is gebleken dat bijna niemand meerdere taken tegelijk kan uitvoeren. Je kan wel switchen tussen verschillende taken, maar dat kost je vooral tijd in plaats van dat het tijd oplevert. Je hersenen hebben namelijk telkens even de tijd nodig om weer naar de andere taak om te schakelen. Daarnaast word je van al dat multitasken alleen meer onrustig. Focus daarom op één activiteit, dat heeft alleen maar voordelen!


5. Zorg voor minder afleiding

Bij het focussen op één taak, is het natuurlijk van belang dat je niet voortdurend wordt afgeleid. Zet daarom het geluid van je telefoon uit of zorg voor een rustig plekje thuis of op kantoor. Reageer ook niet gelijk op iedere e-mail die binnenkomt maar plan momenten in je agenda waarop je de tijd neemt om die te beantwoorden. Ben je bang dat je op die manier belangrijke of dringende berichten mist? Spreek dan af met je collega’s dat ze het woordje ‘dringend’ aan de titel toevoegen, zodat je hiervoor een uitzondering kunt maken.


6. Maak je bureau leeg

Ook een schone, lege werkplek zorgt voor minder afleiding en een leeg hoofd. Zorg dat je bureau netjes is voor je met je taken begint. Berg losliggende spullen op en laat enkel de spullen liggen die je echt nodig hebt.


7. Grote schoonmaak

Niet alleen een lege werkplek, ook een schone ruimte kan helpen om je hoofd leeg te maken. Berg losliggende spullen op en kijk kritisch om je heen. Heb je die spullen echt allemaal nodig? Doe spullen die je zelden of nooit gebruikt naar de kringloopwinkel, of vraag aan vrienden en familie op ze er wat mee kunnen.


8. Maak een to do lijstje

Vaak denk je tijdens de dag plots aan iets belangrijks dat je nog moet doen. Je moet nog even langs de winkel voor wat spullen, of zou nog bellen om die ene afspraak in te plannen. Maak een to do lijstje en schrijf het meteen op als je zoiets bedenkt. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je iets bent vergeten maar kan je met een gerust gevoel op je lijstje terugkijken. Zo maak je bijna letterlijk je hoofd leeg. Je kan ook een to do lijstje maken op je telefoon, zo heb je dat lijstje altijd bij je.


9. Oefen geduld

Neem eens de langste rij aan de kassa en oefen daarmee je geduld. Vaak ga je je gelijk ergeren als het meisje aan de kassa rustig de tijd neemt, of als de klant voor je lastig gaat doen. Maar met al die frustraties schiet je natuurlijk niks op. Integendeel, het meisje gaat er niet sneller door werken en jij wordt er ook niet blijer van. 

Oefen daarom je geduld in situaties waar je toch geen grip op hebt. Bedenk dit ook wanneer je bijvoorbeeld in de file staat of wanneer de auto voor je nogal traag rijdt. Probeer die eens niet in te halen maar blijf rustig en oefen je geduld. Overigens levert sneller rijden of inhalen je helemaal niet zoveel tijd op. Hoogstens een minuutje of twee, niet de moeite om je daarover druk te maken dus.


10. Ga sporten

Door intensief te gaan sporten en te focussen op de fysieke activiteit, vergeet je de dagelijkse beslommeringen en maak je je hoofd leeg. Bovendien komt er tijdens het sporten endorfine vrij in het lichaam, wat zorgt voor een beter gevoel in de hersenen. Na het sporten zal je merken dat je je meer ontspannen voelt dan voorheen.


11. Neem tijd voor jezelf en geniet

Vaak ben je de hele dag bezig met allerlei verplichtingen: werk, op de (klein)kinderen passen, … Neem ook eens wat tijd voor jezelf en doe dan iets leuks. Begin aan dat boek dat je al zo lang wilt lezen, maak wat tijd voor je hobby, of bel die vriendin die je al zo lang niet meer sprak. Plan die tijd voor jezelf ook echt in je agenda. Zo kan je hier rekening mee houden bij het plannen van andere activiteiten en hoef je je niet schuldig te voelen omdat je alle andere taken laat liggen.


12. Zoom uit

Een probleem? Probeer het eens vanop een afstand te bekijken. Is het echt zo erg als je op dit moment denkt? Als je een probleem hebt, vergroot je dat vaak uit en verlies je jezelf in details. Praat er eens over met iemand anders, een buitenstaander heeft vaak een frisse kijk op het probleem en dat kan helpen om het in perspectief te plaatsen. Probeer ook eens even je probleem ‘opzij te zetten’ door wat anders te gaan doen en er later weer op terug te komen. Je zult zien dat het probleem al stukken minder erg wordt.


13. Ga mediteren

Mediteren gaat vooral over focussen op het hier en nu, precies wat je nodig hebt om je hoofd leeg te maken. Je kan het ook gewoon zelf thuis oefenen. Ga eens 10 minuten op een stoel zitten met je ogen gesloten. Adem een aantal keer diep in en uit. Telkens als je merkt dat je bent afgeleid door je gedachten, probeer je je aandacht weer op de ademhaling te brengen. Dat is best moeilijk, maar je zal merken dat je er heel wat beter in wordt als je dit regelmatig herhaalt.


14. Zorg voor een vast ritme

Routine, veel mensen vinden het een naar woord, maar in veel situaties zorgt het voor rust in je hoofd. Geroutineerde handelingen vragen minder aandacht en daar word je rustiger van. Het is ook een goed idee om op vaste tijdstippen op te staan en te gaan slapen. Zo zorg je niet alleen voor rust in je hoofd, maar ook in je lichaam. Dat gaat zich namelijk aanpassen aan deze vaste tijdstippen, waardoor je ’s ochtends minder moeite hebt met opstaan en ’s avonds makkelijker de slaap kan vatten.
Aanbevolen producten

Revisleep
10% Korting
Revisleep
4 sterren
(5)
Vanaf € 22,45
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(24)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Voordeelpakket Ontspanning
10% Korting
Voordeelpakket Ontspanning
Vanaf € 95,31
Bekijk product
Serosan Pro
Serosan Pro
4,3 sterren
(7)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Gemoedsrust
Gemoedsrust
3,8 sterren
(11)
Vanaf € 16,45
Bekijk product
Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
4,2 sterren
(33)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(93)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer
Onze tips voor minder PFAS in je leven

Onze tips voor minder PFAS in je leven

PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"14 tips voor meer rust in je hoofd"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Henny Hijkoop , geplaatst op 5-4-2017
Kijken of dat gaat lukken !
Reactie van Silvana van Loenhout, geplaatst op 5-4-2017
Ze zijn super goede tips, een van ze (zoom uit) die gebruik ik vak en het help, de rest van de tips zal ik zeker proberen Erg bedankt, Groetjes