Terug naar overzicht

Weg met spanning en stress

Weg met spanning en stress
Inge
23-6-2014
0 Reacties

Wat is stress en ontspanning


Stress is een soort spanning of druk die je voelt tijdens bepaalde situaties of gedurende bepaalde periodes. Spanning hoeft niet perse slecht te zijn. In sommige situaties is een ‘gezonde spanning’ juist goed. Denk aan de spanning die je voelt tijdens een examen, sollicitatiegesprek of presentatie. Deze spanning zorg ervoor dat je extra alert bent of juist geconcentreerd kan werken.

Spanning of stress is een verschijnsel dat ons vroeger hielp snel te reageren in noodsituaties: vluchten of vechten. Tegenwoordig komen we gelukkig zelden in dit soort noodsituaties terecht maar tijdens spanning wordt het verschijnsel wel weer actief. Het hormoon adrenaline en de stof cortisol worden beide getriggerd in periodes van spanning.

  • Je bloeddruk gaat omhoog
  • Je hartslag stijgt
  • De ademhaling wordt sneller omdat de longblaasjes verwijden
  • Het bloed uit je gezicht trekt weg
  • Je voelt een ‘knoop’ in je maag


Tips om te ontspannen

Als spanning te lang aanhoudt dan is het niet gezond meer. Je lichaam heeft dan meer tijd nodig om te herstellen en de spanning kan soms zorgen voor lichamelijke reacties zoals slapeloosheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Hoeveel spanning je aan kunt, is per persoon verschillend. 

Belangrijk in zo'n situatie is voor voldoende ontspanning te zorgen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te bewegen, wandelen, naar de sauna te gaan, mediteren, tijd voor jezelf te nemen, vaker nee te zeggen en gezond en gevarieerd te eten. Voor iedereen werkt natuurlijk een andere manier van ontspannen, dit is een kwestie van uitproberen. 


Voeding en stress

Met voeding kun je ook een heleboel doen om weerstand te bieden tegen stress. Neem bijvoorbeeld voedingsmiddelen als banaan, kikkererwten en volkorenbrood. Deze bevatten tryptofaan, een stof die door het lichaam wordt omgezet in het zogenaamde 'feel good' hormoon, ook wel serotonine genoemd. Serotonine helpt je te ontspannen.

Daarnaast draagt ook foliumzuur bij aan de weerstand tegen stress en helpt je evenwichtig te blijven in stress-situaties. Ook is het goed voor de gemoedstoestand. Foliumzuur vind je in groente, fruit, brood, zuivel en vlees(waren). Daarnaast kun je ook kiezen voor een supplement als aanvulling op de gezonde voeding, bijvoorbeeld Flinndal Foliumzuur.

Naast foliumzuur is magnesium een mineraal dat eveneens bijdraagt aan de gemoedstoestand en een gunstige invloed heeft op de geestelijke balans en energie. Magnesium krijg je vooral binnen via graanproducten, zuivel, vleeswaren en groenten. Voor extra aanvulling op de voeding is er Flinndal Magnesium. Een kauwtablet met 200 mg magnesiumcitraat, een uitstekend opneembare vorm van magnesium. Voorzien van een natuurlijke sinaasappelsmaak. 

Flinndal Foliumzuur bestellen?

Flinndal Foliumzuur bevat 400 mcg foliumzuur (200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook goed voor de gemoedstoestand. Foliumzuur draagt daarnaast bij aan de weerstand tegen stress en helpt je evenwichtig te blijven in stress-situaties. Meer informatie of bestellen? Kijk op onze productpagina.

Aanbevolen producten

ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(23)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Revisleep
Revisleep
4 sterren
(5)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
4,2 sterren
(33)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Gemoedsrust
Gemoedsrust
3,7 sterren
(10)
Vanaf € 16,45
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(213)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Voordeelpakket Ontspanning
10% Korting
Voordeelpakket Ontspanning
Vanaf € 95,31
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(171)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Serosan Pro
Serosan Pro
4,3 sterren
(7)
Vanaf € 24,95
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Weg met spanning en stress"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties