Weg met spanning en stress
Stress is een soort spanning of druk die je voelt tijdens bepaalde situaties of gedurende bepaalde periodes. Spanning hoeft niet perse slecht te zijn. In sommige situaties is een ‘gezonde spanning’ juist goed. Denk aan de spanning die je voelt tijdens een examen, sollicitatiegesprek of presentatie. Deze spanning zorg ervoor dat je extra alert bent of juist geconcentreerd kan werken.
Spanning of stress is een verschijnsel dat ons vroeger hielp snel te reageren in noodsituaties: vluchten of vechten. Tegenwoordig komen we gelukkig zelden in dit soort noodsituaties terecht maar tijdens spanning wordt het verschijnsel wel weer actief. Het hormoon adrenaline en de stof cortisol worden beide getriggerd in periodes van spanning.
- Je bloeddruk gaat omhoog
- Je hartslag stijgt
- De ademhaling wordt sneller omdat de longblaasjes verwijden
- Het bloed uit je gezicht trekt weg
- Je voelt een ‘knoop’ in je maag
Tips om te ontspannen
Als spanning te lang aanhoudt dan is het niet gezond meer. Je lichaam heeft dan meer tijd nodig om te herstellen en de spanning kan soms zorgen voor lichamelijke reacties zoals slapeloosheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Hoeveel spanning je aan kunt, is per persoon verschillend.
Belangrijk in zo'n situatie is voor voldoende ontspanning te zorgen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te bewegen, wandelen, naar de sauna te gaan, mediteren, tijd voor jezelf te nemen, vaker nee te zeggen en gezond en gevarieerd te eten. Voor iedereen werkt natuurlijk een andere manier van ontspannen, dit is een kwestie van uitproberen.
Voeding en stress
Met voeding kun je ook een heleboel doen om weerstand te bieden tegen stress. Neem bijvoorbeeld voedingsmiddelen als banaan, kikkererwten en volkorenbrood. Deze bevatten tryptofaan, een stof die door het lichaam wordt omgezet in het zogenaamde 'feel good' hormoon, ook wel serotonine genoemd. Serotonine helpt je te ontspannen.
Daarnaast draagt ook foliumzuur bij aan de weerstand tegen stress en helpt je evenwichtig te blijven in stress-situaties. Ook is het goed voor de gemoedstoestand. Foliumzuur vind je in groente, fruit, brood, zuivel en vlees(waren). Daarnaast kun je ook kiezen voor een supplement als aanvulling op de gezonde voeding, bijvoorbeeld Flinndal Foliumzuur.
Naast foliumzuur is magnesium een mineraal dat eveneens bijdraagt aan de gemoedstoestand en een gunstige invloed heeft op de geestelijke balans en energie. Magnesium krijg je vooral binnen via graanproducten, zuivel, vleeswaren en groenten. Voor extra aanvulling op de voeding is er Flinndal Magnesium. Een kauwtablet met 200 mg magnesiumcitraat, een uitstekend opneembare vorm van magnesium. Voorzien van een natuurlijke sinaasappelsmaak.
Flinndal Foliumzuur bestellen?
Flinndal Foliumzuur bevat 400 mcg foliumzuur (200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook goed voor de gemoedstoestand. Foliumzuur draagt daarnaast bij aan de weerstand tegen stress en helpt je evenwichtig te blijven in stress-situaties. Meer informatie of bestellen? Kijk op onze productpagina.
Wie ben ik?
Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.Daarnaast ben ik wekelijks als vaste gast aan tafel te zien bij Myrna Plus op RTL4.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Makkelijke oefeningen voor tijdens het thuiswerken
Werk je de hele dag thuis achter je computer? Dan zit je het merendeel van de dag stil op een stoel. En daar wordt je lichaam niet blij van. Zorg er daarom voor dat je wel genoeg blijft bewegen. Naast een kop koffie halen of buiten een ommetje maken, kan je ook andere, supermakkelijke oefeningen doen om spieren in beweging te houden.
Lees meer Lees meer
Flinndal introduceert Rootine in de EU
Rootine heeft een innovatieve methode ontwikkeld om vitaminen samen te stellen die 100% gepersonaliseerd zijn. De specifieke behoefte van jouw lichaam wordt in kaart gebracht door een lifestyle check of een DNA-test. Op basis van deze data wordt jouw dagelijkse vitaminen dosering bepaald
Lees meer Lees meer
5 vragen over omega 3
Wist je dat omega 3 goed is voor het hart, de hersenen, ogen en bloeddruk? Het lichaam is helaas niet of slechts in beperkte mate in staat omega 3 vetzuren zelf aan te maken. Meer weten over omega 3? In dit blogartikel behandelen wij 5 meestgestelde vragen over omega 3.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook
