Terug naar overzicht

Het állergezondste brood..? Dít zit erin!

Het állergezondste brood..? Dít zit erin!
Florien
4-3-2022
0 Reacties
gezond brood?

Je zou door de broden het bos niet meer zien: bruinbrood, witbrood, tarwebrood, volkoren-brood, speltbrood, roggebrood, brood met gluten, brood zonder gluten. Instinctief kies je misschien voor het meest donkere brood, maar is dat wel altijd de verstandigste keuze? Wij zochten het uit.

Brood is eigenlijk voornamelijk goed nieuws. Het geeft je, vergeleken met andere voedingsmiddelen, veel belangrijke voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Wat er allemaal voor goeds in zit? Koolhydraten, eiwit, B-vitaminen, jodium en minderalen zoals ijzer. Brood bevat verder ook véél vezels en dat is dan weer goed nieuws voor je darmen.

Hele korrels

Tenminste, bíjna al het brood bevat veel vezels. Witbrood is de uitzondering op deze regel en bevat een stuk minder vezels. De allermeeste vezels vind je in volkorenbrood, wat gemaakt is van meel van de gehele graankorrel (inclusief kiem en zemel/buitenste laag) en niet alleen van de zetmeelrijke graankern. Alleen als alle van nature voorkomende bestanddelen van het graan in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn in het meel, mag het ‘volkoren’ heten. Doordat de graankorrels in volkorenbrood in zijn geheel verwerkt zijn, moet je spijsvertering harder werken en dat is goed.

De ingrediënten

De bakker (of de fabriek) maakt brood van bloem of meel van de graansoorten zoals tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Er wordt altijd water gebruikt, gist of een ander rijsmiddel zo als (zuur)desem en zout. Vaak bevat brood ook broodverbetermiddelen; middelen waardoor brood langer vers blijft, die het brood luchtiger maken, het bakproces verbeteren of versnellen.

Hoe bruiner, hoe beter?

Wat bepaalt nou hoe gezond je boterham is? Alles draait om de hoeveelheid volkorenmeel en bloem die de bakker gebruikt heeft bij het maken van het brood. Hoe meer volkorenmeel er in zit, hoe meer voedingsstoffen, dus hoe beter.

En de kleur, wat zegt dat? Natuurlijk is volkorenbrood en bruinbrood donkerder dan witbrood en geldt daar dus de regel 'hoe bruiner, hoe beter'. Maar vergis je niet. Soms wordt tijdens het productieproces moutmeel of gekarameliseerde suiker toegevoegd aan het deeg; dat laat het deeg beter rijzen, houdt het brood mals en geeft het brood een lekkere smaak. En: het brood wordt er donkerder van. Sterker nog: je kunt denken dat een brood bruin of volkoren is, terwijl je eigenlijk een wit brood in handen hebt. De oplossing? Lees het atikel. Hoe je dat doet, zie je in het kadertje onderaan deze pagina.

Etiketje lezen!

Zeker weten wat voor brood je in de trommel hebt? Lees het etiket van je brood. Zie je als eerste ingrediënt bloem en zie je geen meel of volkorenmeel, dan is het een witbrood. Speltbrood bestaande uit speltbloem is dus ook gewoon witbrood. Zie je alleen meel of de combinatie volkorenmeel en bloem staan, dan is het een bruinbrood.

Soort brood: Gemaakt van: Gezond?
Wit Bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel. Het levert energie, vezels, vitaminen en mineralen, maar minder dan bruin- of volkorenbrood.
Bruin Tarwemeel: een combinatie van bloem en volkorenmeel. Hoe meer volkorenmeel er in zit, hoe meer goede voedingsstoffen het bevat.
Volkoren Uitsluitend volkorenmeel (met de hele graankorrel, de zemel en de kiem). Bevat evenveel energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitaminen en mineralen.
Meergranen Tarwe, rogge, bloem en volkorenmeel (soms extra zaden, pitten en noten). Hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.
Spelt Spelt (familie van tarwe). Voedingswaarden van speltbrood en brood gemaakt van tarwe zijn vergelijkbaar, de meest gezonde variant is speltbrood gemaakt van volkorenspeltmeel (dus met de hele graankorrel).

Aanbevolen producten

Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(97)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,2 sterren
(54)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(199)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(24)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(53)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(152)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten?

Lees meer Lees meer
Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wist je dat je hier zelf ook invloed op hebt?

Lees meer Lees meer
Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het állergezondste brood..? Dít zit erin!"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties