Wat zijn wintertenen en winterhanden?

Wat zijn wintertenen en winterhanden?
Flinndal
15-11-2018
0 Reacties

winterhanden

Zodra de temperatuur daalt, krijgt een aantal mensen weer last van winterhanden en wintertenen. Een vervelende, maar onschuldige aandoening waar ongeveer 10% procent van de Nederlanders wel eens last van heeft (gehad). Wat zijn wintertenen en winterhanden precies?


Hoe ontstaan wintertenen en winterhanden?

De oorzaak van wintertenen of winterhanden is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen en het heeft allemaal te maken met onze bloedvaten. In onze huid zitten bloedvaten die zich normaal gesproken aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Zo worden ze bij kou wat nauwer om zo de warmte binnen te houden en de kerntemperatuur van het lichaam op peil te houden. Daarna verwijden ze weer om de bloeddoorstroming op gang te houden.

Als het koud is (onder de 15 graden Celsius) kunnen de bloedvaatjes tijdelijk vernauwen en verkrampen. Als het bloed niet goed doorstroomt, ontstaat er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid. Hierdoor kan bijvoorbeeld een roodblauwe kleur ontstaan of een zwelling.

Vrouwen hebben vaker last van deze aandoening. Zoals de naam al zegt treden de klachten met name op in koude en vochtige periodes; de herfst en de winter. De vochtigheidsgraad is trouwens een belangrijke factor voor het ontstaan van winterhanden en wintertenen. Nog belangrijker dan kou. Het komt niet alleen bij de tenen en handen voor. Ook bij de voeten, benen, neus, ogen, kin en andere plekken kunnen klachten ontstaan.


Wat zijn de klachten?

De klachten die optreden bij wintertenen en handen kunnen variëren van persoon tot persoon.

  • Er kunnen rode tot paarse vlekken op de huid ontstaan
  • Je kunt last krijgen van jeuk of branderigheid
  • Je kunt last krijgen van een gloeiend gevoel
  • Je kunt last krijgen van tintelingen
  • Je kunt last krijgen van zwellingen

Kenmerkend van wintertenen en winterhanden is dat de klachten verergeren zodra het gebied opwarmt. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen 2 tot 5 weken, maar kunnen bij blootstelling aan vochtige kou weer terugkomen.


Wat kun je er tegen doen?

Helaas is er geen medicijn of zalf die kan helpen. Om wintertenen en winterhanden tegen te gaan is het belangrijk om je goed aan te kleden. Kies voor warme kleding, warme sokken en handschoenen. Daarbij is het ook van belang dat materiaal goed ventileert. Wol is warm en ventileert en is daarom een goede keuze. Trek niet te strakke kleding aan, dat kan juist leiden tot het ontstaan van wintertenen en winterhanden. En het is ook beter om handen en voeten niet op te warmen bij extreme warmte zoals een openhaard of verwarming.


Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vitamine D: een must in de winter!

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is daarom extra belangrijk in de winter. Want dan moeten we de zon ontberen en maakt ons lichaam geen vitamine D aan. Waar zit het in en wie heeft extra nodig?

Lees meer Lees meer

Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?

Elke dag heb je twee stuks fruit nodig. Het is verleidelijk je dagelijkse portie fruit te persen of er een smoothie mee te maken. Het is makkelijk te consumeren en je kunt het meenemen voor onderweg. De fruitpolitie trekt hier toch even aan de bel.

Lees meer Lees meer

Recept: Hollandse bruine bonensoep

Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat zijn wintertenen en winterhanden?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties