Vraag het de voedingsdeskundige. Deel 3

Vraag het de voedingsdeskundige. Deel 3
Flinndal
6-2-2014
0 Reacties

Hoe vet is kaas


Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen. Jaarlijks eten we zo’n 17 kilo kaas per persoon! Vaak krijg ik de vraag welke kaas je nu beter wel en juist niet moet eten. Is jonge kaas gezonder dan oude kaas en is gesmolten kaas vetter? In dit blog hoop ik hier wat opheldering over te kunnen geven.

“Jong”, “belegen”, en “overjarig” zegt niets over het vetgehalte”.

Kaas bevat veel calcium en daarnaast ook verschillende B-vitaminen, gezond dus, maar er zit ook een addertje onder het gras. De volvette kazen bevatten namelijk ook veel verzadigd vet. Aan het ‘+ getal’ op de verpakking kun je zien hoeveel vet de kaas bevat. Hoe hoger dit getal, hoe vetter de kaas. Een 20+ kaas is dus mager, en een 48+ kaas is volvet.

Overigens is het zo dat de termen “jong”, “belegen”, en “overjarig” niets te maken hebben met het vetgehalte. Hier wordt alleen mee aangegeven hoe oud de kaas is.


Gesmolten kaas vetter?

Vaak wordt gedacht dat gesmolten kaas meer vet bevat dan kaas in vaste vorm. Dit komt omdat het vet zich afscheidt zodra het smelt, en je het dus duidelijker kunt zien. Maar gesmolten kaas bevat net zoveel vet als gewone kaas. Hier zit geen enkel verschil in.

vetgehalte-kaas-vetpercentage_a0108c3c.jpg

Smeerbare kazen (als smeerkaas of Philidelphia light) leveren over het algemeen minder vet. Dit komt omdat ze meer water bevatten dan gewone kaas. Minder vette kaas blijft wel minder lang goed, dus koop hier kleinere hoeveelheden van.


Vetgehalte van kaas

Hieronder zie je precies hoeveel vet kaas bevat. Het percenatge vet in droge stof is het ‘+ getal’ op de verpakking. Gram vet per 100 gram geeft het percentage vet aan dat in de kaas zit.

Harde kazen Percentage vet in droge stof Vet per 100 gram
Goudse kaas, komijnkaas, Maaslander 48+ 48 28 – 32
Leerdammer, Maasdammer 45 28 – 31
Edammer, Westzaner 40 21 – 24
Milner, Maaslander 30+, Boeren Leidse kaas, Cantenaer, Beemster 30+ 30 17 – 20
Leidse kaas, Slankie 20+ 20 12 – 13
Milnder Xtra slim 10+ 10 6
Bron: Voedingscentrum

Handig zo’n korst

Aan de korst kun je vaak al zien met wat voor soort kaas je te maken hebt. Een groene korst staat voor minder zout, een gele korst voor “volvet” (dus veel verzadigd vet) en een rode korst voor minder vet.


Tips

Tenslotte nog wat tips om het vetgehalte uit kaas binnen de perken te houden:

  • Koop liever magere kazen als 30+ kaas en smeerkaas 30+.
  • Als je graag kaas eet, koop dan geen voorgesneden plakken. Deze zijn vaak erg groot, waardoor je meer kaas gebruikt dan nodig is. Schaaf de plakken liever zelf.
  • Beleg niet 2 boterhammen met kaas, maar leg een kale boterham bovenop de kaas. Dit smaakt net zo lekker en zo krijg je minder vet binnen.


Stel je vraag

Heb jij ook een vraag over voeding? Laat het me weten via [email protected].

afbeeldingen_middel_inge_d2fda42d.jpg

Wie ben ik?

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.  


Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vitamine D: een must in de winter!

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is daarom extra belangrijk in de winter. Want dan moeten we de zon ontberen en maakt ons lichaam geen vitamine D aan. Waar zit het in en wie heeft extra nodig?

Lees meer Lees meer

Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?

Elke dag heb je twee stuks fruit nodig. Het is verleidelijk je dagelijkse portie fruit te persen of er een smoothie mee te maken. Het is makkelijk te consumeren en je kunt het meenemen voor onderweg. De fruitpolitie trekt hier toch even aan de bel.

Lees meer Lees meer

Recept: Hollandse bruine bonensoep

Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vraag het de voedingsdeskundige. Deel 3"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties