Terug naar overzicht

Waarom groenten koken?

Waarom groenten koken?
Flinndal
11-12-2013
0 Reacties

Waarom groenten koken? Is het beter dan rauw eten?

Groente, moet je het rauw eten of kun je het beter koken? Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren en op welke manieren zijn groenten nog meer te bereiden?

Waarom groenten koken?
De meeste groenten zijn rauw te eten, op een paar uitzonderingen na. Aardappelen, aubergines, asperges en peulvruchten kun je bijvoorbeeld niet rauw eten. Ze bevatten hele kleine hoeveelheden giftige stofjes die geneutraliseerd worden als je ze kookt.

Maar waarom dan groenten koken als je ze ook rauw kunt eten? Dat heeft alles te maken met het verteringssysteem. Ons lichaam kan groente beter verteren als ze gekookt zijn. Het verteringssysteem in ons lichaam is soms niet in staat om alle enzymen uit rauwe groenten te verteren waardoor we niet alle voedingsstoffen goed opnemen. Het beste is om rauwe groenten af te wisselen met gekookte groenten.

Spinazie en tomaten koken is gezond
Soms is het zelfs beter om groente te koken, zoals bij spinazie en tomaten. Spinazie koken is gezonder want het lichaam neemt dan meer calcium, ijzer en magnesium op. Ook zijn licht gekookte tomaten gezonder dan rauwe tomaten. Door verhitting worden de celwanden in tomaten afgebroken en komt er meer lycopeen vrij die beter door het lichaam wordt opgenomen. Lycopeen is een stofje dat groente en fruit zoals de tomaat een rode kleur geeft. Het is een sterke antioxidant die het lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren?
Er gaan ongeveer 10 tot 40% van de voedingsstoffen verloren wanneer je groenten in water kookt. Hoe langer je ze kookt hoe meer voedingsstoffen er verdwijnen.
Bij het stomen van groenten gebeurt dat niet omdat er geen water aan toegevoegd wordt. De smaken en vitaminen blijven dan goed bewaard. Ook blijven er meer voedingsstoffen behouden door het gebruik van een slow cooker. In de slow cooker garen de producten langzaam in eigen vocht op een lage temperatuur waardoor de voedingsstoffen niet weggekookt kunnen worden.

broccoli-groente_c10a4006.jpgBeste manier om groente te bereiden
Bij het stomen van groenten blijft de smaak intact en de vitaminen en mineralen behouden. Het stomen van groenten is dus een goede manier om groenten te bereiden.
Bij het koken in water blijft de smaak ook goed behouden maar afhankelijk van de temperatuur en de tijd gaan er voedingsstoffen verloren. Zorg daarom dat de groenten beetgaar zijn. Op die manier weet je zeker dat de meeste voedingsstoffen behouden blijven.
Ook het langzaam garen in de oven is een goede manier om groenten klaar te maken. Bij een temperatuur van 120 graden gaan weinig voedingsstoffen verloren en wordt de smaak versterkt.

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(72)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi Puur Natuur
Multi Puur Natuur
4,9 sterren
(13)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(93)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
4,4 sterren
(7)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(30)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product
Multi Vitaal
Multi Vitaal
4,8 sterren
(42)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waarom groenten koken?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties