Waarom groenten koken?
Groente, moet je het rauw eten of kun je het beter koken? Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren en op welke manieren zijn groenten nog meer te bereiden?
Waarom groenten koken?
De meeste groenten zijn rauw te eten, op een paar uitzonderingen na. Aardappelen, aubergines, asperges en peulvruchten kun je bijvoorbeeld niet rauw eten. Ze bevatten hele kleine hoeveelheden giftige stofjes die geneutraliseerd worden als je ze kookt.
Maar waarom dan groenten koken als je ze ook rauw kunt eten? Dat heeft alles te maken met het verteringssysteem. Ons lichaam kan groente beter verteren als ze gekookt zijn. Het verteringssysteem in ons lichaam is soms niet in staat om alle enzymen uit rauwe groenten te verteren waardoor we niet alle voedingsstoffen goed opnemen. Het beste is om rauwe groenten af te wisselen met gekookte groenten.
Spinazie en tomaten koken is gezond
Soms is het zelfs beter om groente te koken, zoals bij spinazie en tomaten. Spinazie koken is gezonder want het lichaam neemt dan meer calcium, ijzer en magnesium op. Ook zijn licht gekookte tomaten gezonder dan rauwe tomaten. Door verhitting worden de celwanden in tomaten afgebroken en komt er meer lycopeen vrij die beter door het lichaam wordt opgenomen. Lycopeen is een stofje dat groente en fruit zoals de tomaat een rode kleur geeft. Het is een sterke antioxidant die het lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren?
Er gaan ongeveer 10 tot 40% van de voedingsstoffen verloren wanneer je groenten in water kookt. Hoe langer je ze kookt hoe meer voedingsstoffen er verdwijnen.
Bij het stomen van groenten gebeurt dat niet omdat er geen water aan toegevoegd wordt. De smaken en vitaminen blijven dan goed bewaard. Ook blijven er meer voedingsstoffen behouden door het gebruik van een slow cooker. In de slow cooker garen de producten langzaam in eigen vocht op een lage temperatuur waardoor de voedingsstoffen niet weggekookt kunnen worden.
Beste manier om groente te bereiden
Bij het stomen van groenten blijft de smaak intact en de vitaminen en mineralen behouden. Het stomen van groenten is dus een goede manier om groenten te bereiden.
Bij het koken in water blijft de smaak ook goed behouden maar afhankelijk van de temperatuur en de tijd gaan er voedingsstoffen verloren. Zorg daarom dat de groenten beetgaar zijn. Op die manier weet je zeker dat de meeste voedingsstoffen behouden blijven.
Ook het langzaam garen in de oven is een goede manier om groenten klaar te maken. Bij een temperatuur van 120 graden gaan weinig voedingsstoffen verloren en wordt de smaak versterkt.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Hoe kies je een kwalitatief supplement?
Tegenwoordig is het aanbod aan supplementen overweldigend. Maar hoe weet je welk supplement écht goed is? We helpen je graag op weg met deze tips!
Lees meer Lees meer
5 vragen over hooikoorts
Stuifmeel kan vervelende hooikoortsklachten geven. We beantwoorden 5 vragen over deze ‘pollenallergie’ en delen tips om symptomen te verlichten.
Lees meer Lees meer
Frittata met groene asperges
Zin in een zonnig recept met asperges? Met dit recept tover je binnen een half uur een verrassende frittata op tafel.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


