Waarom 1 keer per week vis eten?
De Gezondheidsraad adviseert om 1 keer per week vette vis te eten. Dit heeft alles te maken met de omega-3 vetzuren die (vooral in) vette vis voorkomen.
Welke omega-3 vetzuren zijn er
De
meest bekende omega-3 vetzuren zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).
EPA en DHA komen bijna alleen voor in vis en ander zeevoedsel. Vissen maken
deze stofjes niet zelf aan maar halen ze weer uit de algen die ze eten. Ons lichaam
maakt zelf ook EPA en DHA aan uit ALA maar hoeveel dat precies is, is onbekend.
Het effect van EPA en DHA
In vette vis vind je de meeste omega-3 vetzuren, deze vetzuren worden daarom ook visvetzuren genoemd. We krijgen de meeste omega 3 vetzuren ook binnen via vette vis. Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben een gunstige invloed op de gezondheid. De omega-3 vetzuren EPA en DHA hebben bij een inname vanaf 250 mg per dag een positieve invloed op de gezondheid. Zo zijn EPA en DHA goed voor het hart (vanaf 250 mg per dag). DHA ondersteunt ook de normale hersenfunctie, het is een belangrijk bestanddeel van hersenweefsel en het centrale zenuwstelsel. Hier vind je dan ook hoge concentraties. DHA vind je ook in het netvlies en is daarmee ook van belang voor een goed gezichtsvermogen (vanaf 250 mg DHA per dag).
Welke vis bevat de meeste Omega 3
Vette vis bevat veel omega 3. Vette vissen zijn zalm, paling, haring, sardines, forel of makreel. Gefrituurde vissen zoals kibbeling, lekkerbekjes of vissticks bevatten weinig EPA of DHA. Dat komt door de manier waarop ze zijn bereid. Vissen zoals tonijn, schol, schar of mosselen bevatten een gemiddelde hoeveelheid EPA en DHA. Probeer daarom minimaal één keer per week vis te eten, zodat je voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgt.De meeste Nederlanders halen de aanbeveling voor vis niet. Voor die mensen is het belangrijk om vaker vis te kiezen. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit de diepvries of uit blik.
Natuurlijk kun je ook altijd kiezen voor een voedingssupplement als extra aanvulling. Flinndal heeft Flinndal Omega 3 Forte, die per capsule precies de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 bevat. Speciaal voor mensen die uit principe geen vis eten is er Omega 3 Plantaardig. Ook aan de kleintjes hebben we gedacht. Voor kinderen is er Omega-3 Junior met 195 mg Omega 3. Precies de hoeveelheid die ze zouden binnenkrijgen wanneer ze een kinderportie vis zouden eten.
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van Lien Wooning, geplaatst op 1-10-2014
Als iedereen twee maal per week vis zou eten. Lopen de ziekenhuizen leeg.Lees ook


