Waar kun je het beste in bakken?
Tegenwoordig heb je de keuze uit veel verschillende producten om in te bakken. Denk aan olijfolie, kokosolie, margarine en roomboter. Hierbij geven we vaak de voorkeur aan de variant met het minste vet. Is dit een goede keuze en waar moet je op letten als je gaat bakken?
Wat is vet?
Alle producten waarin we bakken bevatten vet. Vet is een voedingsstof die in veel producten zit en het lichaam nodig heeft om te functioneren. Je vindt het bijvoorbeeld in producten zoals halvarine, olie, vlees, kaas, maar ook in koek, snoep, chips, snacks en sauzen. Vet bestaat altijd uit een mengsel van vetzuren die in te delen zijn in de categorie onverzadigd vet (enkelvoudig of meervoudig) of verzadigd vet.
Wanneer je de keuze maakt voor een product om in te bakken, kijk je waarschijnlijk naar het percentage verzadigde vetten in een product. Want hoe minder verzadigde vetten, hoe gezonder. Toch? Het is zeker waar dat we moeten proberen zo min mogelijk verzadigde vetten binnen te krijgen, omdat deze het slechte cholesterol (LDL) kunnen verhogen. Maar bij het bakken, speelt er nog een andere factor mee; namelijk verhitting.
Olie of boter?
Wanneer je vet verhit, kan het veranderen van structuur. Hierdoor kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen (zoals vrije radicalen). Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een variant die niet of zo min mogelijk verandert tijdens verhitting. Verzadigde vetten zoals roomboter of kokosolie kunnen erg goed tegen verhitting en zijn in dat opzicht een gezonde keuze. Hierbij is het verschil tussen beide dat kokosolie een plantaardig product is en roomboter dierlijk. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat kokosolie veel verzadigd vet bevat: 86,5 gram per 100 gram kokosolie.
Bij onverzadigde vetten is het goed om te kijken naar de enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze vetten kunnen redelijk goed tegen verhitting en kun je prima gebruiken voor het bakken van eten. Een voorbeeld hiervan is olijfolie. Olijfolie bevat bijvoorbeeld 14,5 gram per 100 gram aan verzadigd vet.
Meervoudig onverzadigde vetten daarentegen kunnen niet goed tegen verhitting en kun je beter ook niet gebruiken bij het bakken of frituren. Voorbeelden zijn zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, of bewerkte olijfolie zoals olijfolie extra vierge. Deze oliƫn zijn meer geschikt voor koude bereidingen zoals door de salade of door soep.
Conclusie
Verzadigde vetten kunnen goed tegen verhitting en zijn geschikt voor het bakken. Probeer waar het kan te kiezen voor een plantaardig product, zoals olijfolie en wissel af en toe af met kokosolie of roomboter als je dit lekker vindt. Het is namelijk belangrijk om niet teveel verzadigd vet te consumeren, 1 of 2 eetlepels olie of vet is meestal voldoende om in te bakken. Het advies van de Gezondheidsraad is namelijk om minder dan 10 energieprocent uit verzadigd vet binnen te krijgen. Bij een advies van 2000 kcal per dag voor een volwassen vrouw betekent dit 200 kcal (ongeveer 22 gram).
Lees ook
Lees ook
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties
In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?
Lees meer Lees meerGeroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas
Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!
Lees meer Lees meerVoel je energiek deze lente
Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!
Lees meer Lees meer