Terug naar overzicht

Vitamine D en het immuunsysteem

Vitamine D en het immuunsysteem
Pauline
16-11-2023
0 Reacties
vitamine d

Vitamine D is niet alleen bekend om haar cruciale rol bij het handhaven van sterke botten, tanden en spieren, maar deze vitamine speelt ook een essentiële rol in het versterken van het immuunsysteem. In deze blog gaan we dieper in op de connectie tussen vitamine D en het immuunsysteem, waarom het zo belangrijk is, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.

De link tussen vitamine D en het immuunsysteem

Vitamine D en het immuunsysteem zijn een onafscheidelijk duo in je lichaam. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het versterken van je afweersysteem. Het helpt bij het maken van stoffen die belangrijk zijn om bacteriën en virussen te bestrijden. Door vitamine D gaan je immuuncellen namelijk beter samenwerken om deze ziekteverwekkers te verslaan. Een voldoende vitamine D-inname is dus belangrijk om je immuunsysteem te ondersteunen.

Hoe zorg je voor voldoende vitamine D?

1. Vitamine D uit zonlicht

Vitamine D kan ons lichaam zelf aanmaken via de huid onder invloed van zonlicht. Daarom wordt vitamine D ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd. Om dit proces te activeren, is het essentieel om dagelijks minstens 15 minuten buiten te zijn tussen 11:00 en 15:00, waarbij je handen en hoofd onbedekt zijn. Echter, het is belangrijk om op te merken dat in Nederland de zonkracht niet altijd voldoende is. In de periode van november t/m maart is de zonkracht te laag om vitamine D aan te kunnen maken.

2. Vitamine D uit voeding

Vitamine D zit ook in een (beperkt) aantal voedingsmiddelen, waaronder vette vis, vlees, eieren, of producten zoals bak- en braadolie en zuivel die verrijkt zijn met vitamine D. De voornaamste bron van vitamine D in onze voeding is te vinden in vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring en sardientjes.

3. Extra aanvulling met supplementen

Aangezien in Nederland de zonkracht niet het hele jaar door sterk genoeg is en vitamine D slechts in een beperkt aantal voedingsmiddelen zit, geldt het advies voor bijna iedereen om vitamine D aan te vullen middels een supplement.

Flinndal vitamine D-supplementen

Flinndal heeft een ruim assortiment vitamine D-supplementen.

  • Flinndal Vitamine D bevat maar liefst 10 mcg D3 (cholecalciferol) per tablet en is daardoor zeer goed opneembaar door het lichaam.
  • Flinndal Vitamine D Forte bevat 25 mcg (1000 IE) vitamine D3 per capsule. En is speciaal ontwikkeld voor wie een extra hoge behoefte aan vitamine D heeft, zoals mannen en vrouwen vanaf 70 jaar. De hoeveelheid vitamine D in dit product ligt ruim binnen de veilige marge van 100 mcg per dag.
  • Flinndal Vitamine D Vegan is een uitstekend opneembare vorm van vitamine D3, maar dan in een veganistische vorm. Deze vitamine D3 is namelijk afkomstig uit eetbaar korstmos.
  • Flinndal Vitamine D3 & K2 bevat 62,5 mcg vitamine D3 en 120 mcg vitamine K2 per capsule. Dit supplement biedt een optimale combinatie om de botten gezond te houden.
  • Flinndal Vitamine D Druppels bevat 5 mcg vitamine D3 per druppel. Hierdoor zijn twee druppels per dag voldoende. Deze vitamine D is speciaal ontwikkeld voor kinderen en voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van een tablet.

Extra ondersteuning nodig? Doe de test

Het belang van extra vitamine D kan niet worden onderschat, en de behoefte aan deze essentiële voedingsstof varieert afhankelijk van verschillende factoren. Leeftijd, geslacht en huidskleur spelen allemaal een rol in het bepalen van de hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt. Ben je benieuwd of jij een vitamine D-supplement goed kunt gebruiken? Doe de test en kom binnen 1 minuut te weten of jij extra aanvulling nodig hebt.

Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(111)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,9 sterren
(118)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Vitamine D Vegan
Vitamine D Vegan
5 sterren
(1)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(176)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(32)
Vanaf € 18,45
Bekijk product

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vitamine D en het immuunsysteem"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties