Terug naar overzicht

Vier veelgestelde vragen over eieren

Vier veelgestelde vragen over eieren
Flinndal
25-3-2016
4 Reacties

eieren.jpg


In Nederland eten we graag eieren. In de supermarkt heb je de keuze uit allerlei verschillende soorten eieren zoals scharreleieren, biologische eieren of maïseieren. Wat is het verschil tussen deze eieren, mag je elke dag een ei en hoe kan je zien of een ei nog vers is? Wij geven antwoord op vier veelgestelde vragen.


1. Wat is het verschil tussen biologische, vrije uitloop, scharrel en koloniehuisvesting eieren?

Elk ei in Nederland heeft een stempel. Aan deze stempel kun je de leefomstandigheden van de kip aflezen. Dit kun je zien aan het eerste getal van de stempel. Dit getal varieert van 0 tot en met 3. Daarnaast staat aangegeven uit welk land het ei afkomstig is, bijvoorbeeld Nederland = NL. De stempel wordt afgesloten met een cijferreeks van de boerderij en schuur waar het ei vandaan komt.

Biologische eieren = 0

Kippen die leven in de biologische industrie krijgen de mogelijkheid om voedsel van de grond te pikken, te scharrelen, vleugels uit te slaan, stofbaden te nemen, rustig te slapen op een stok en hun eieren in nesten te leggen. Ook krijgen ze biologisch voer. Deze eieren beginnen dus met het cijfer 0 en zijn de meest verantwoorde keuze. Meer informatie over het Beter Leven kenmerk vind je op de website van het voedingscentrum

Vrije uitloop = 1

Kippen die leven in de vrije uitloopindustrie hebben net als biologische kippen veel vrijheid. Ze leven in een ruime stal en kunnen naar buiten. Deze buitenruimte is wel beperkt. Verder hebben ze binnen ook iets minder ruimte dan de biologische kip.  

Scharrel = 2

Scharrelkippen komen nooit buiten. Ze leven in een grote dichte stal met duizend soortgenoten. 60% van alle kippen in Nederland is een scharrelkip.

Ronddeel = 2

Deze kippen hebben twee keer zoveel ruimte als een scharrelkip en de kippen mogen naar buiten. Je kunt de scharrel en ronddeelkip uit elkaar houden door het Beter Leven Kenmerk van de dierenbescherming dat wordt gegeven aan de ronddeel kip, maar niet aan de scharrelkip. Dit keurmerk staat op de verpakking.

Koloniehuisvesting = 3

Koloniehuisvesting kippen leven in kooien waarbij ze ongeveer een half A4tje ruimte hebben per kip. Deze eieren worden eigenlijk niet verkocht als tafelei, maar worden vooral verwerkt in koekjes en andere producten.

Ben je nieuwsgierig naar waar jouw eitje vandaan komt? Dan kun je de ei-app downloaden in de Apple Store of Google Play Store. Het stempelnummer wat op jouw ei staat, kun je hier invullen. 


2. Wat is het verschil tussen maïseieren, omega-3 eieren en andere soorten?

Op sommige verpakkingen vind je naast de leefomstandigheden (biologisch, scharrel etc.) ook een andere naam. Deze naam wordt bepaald door het voer wat de kippen eten. Hieronder vind je een aantal bekende voorbeelden:

- Maïseieren (voer met mais)
- Volkoreneieren (voer met volkorengranen)
- Zonnebloemeieren (voer met zonnebloempitten)
- Viergraneneieren (voer met 4 granen)
- Omega-3 eieren (voer rijk aan omega 3 vetzuren)

Het ene ei is niet gezonder dan het andere. Wel kan er een verschil zijn in smaak, maar dit is vaak minimaal. De samenstelling van het ei is door de keuze voor het voer wel net iets anders.


3. Zijn eieren gezond? Mag ik elke dag een ei?

In eieren zitten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine A, B2, B12, D, fosfor, seleen, foliumzuur, ijzer en zink. Dit maakt een ei een goede vleesvervanger.

Wel bevatten eieren relatief veel cholesterol. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om niet meer dan drie eieren per week te eten. Dit verschilt met het advies van de Gezondheidsraad die stellen dat het eten van meer eieren (tot 7 per week) geen negatieve invloed op het cholesterol heeft.


4. Hoe weet ik of mijn ei nog vers is?

Op de verpakking van de eieren staat een houdbaarheidsdatum. Tot deze datum zijn de eieren sowieso houdbaar, maar vaak zijn ze na deze datum ook nog prima te gebruiken. Je kunt dit testen door het ei in koud water te leggen. Zinkt het ei, dan is het ei nog goed. Hoe meer de bolle kant van het ei omhoog komt, hoe ouder het ei is. Zodra het eitje begint te drijven, dan kun je het niet meer eten.

Bewaar eieren altijd in de koelkast in de verpakking. Hierdoor drogen ze minder snel uit en verklein je het risico op salmonellabesmetting. Veel mensen leggen de eieren in de koelkastdeur, maar je kunt ze beter in de groentela bewaren. Omdat de koelkastdeur vaak geopend wordt, is de kans dat de temperatuur van het ei schommelt groter. In de groentela is dit minder het geval.

Wist je dat:
  • Een hen gemiddeld 6 eieren per week legt? Dat is 300 eieren per jaar!
  • Eieren geurvreters zijn? De poriën in de eischaal maken eieren tot ideale geurvreters. Dit betekent helaas dat ze de geur overnemen van onkies geurende buren in de koelkast. Hou ze daarom op afstand van producten zoals prei of vis.

Lees ook

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer
Zo kies je gezond in de supermarkt

Zo kies je gezond in de supermarkt

Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.

Lees meer Lees meer
Lasagne met pompoen

Lasagne met pompoen

Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vier veelgestelde vragen over eieren"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Meijerink-Vaartjes, geplaatst op 7-4-2016
een goede uitleg over de eieren. als ze in de winkel op voorraad zijn neem ik altijd biologisch of rondeel deze eieren kun je per 3 kopen erg praktisch.
Reactie van Eric Hubers, geplaatst op 6-4-2016
Ik heb zelf een legkippenbedrijf met vrije uitloopkippen. In tegenstelling tot wat hierboven wordt beweerd, hebben vrije uitloopkippen net zo veel uitloopruimte per kip als biologische kippen. Wat betreft het cholesterolgehalte is het eten van eieren niet slecht voor je. Het cholesterol uit eieren verhoogt niet het cholesterolgehalte in je bloed. Het menselijk lichaam maakt zelf schadelijke cholesterol aan als je verzadigde vetten eet. Eieren bevatten meervoudig onverzadigde vetten, zoals bepaalde margarines, waardoor de kans op hart en vaatziekten wordt verkleind!
Reactie van Ellen, geplaatst op 6-4-2016
Onzin!! Mijn vader heeft zijn hele leven héél véél eieren gegeten. En is daaraan niet doodgegaan....evenals vis... Denk dat het per mens verschilt...je moet doen wat jezelf goeddunkt...als het voedingscentrum en de Gezondheidsraad al van mening verschillen...??? Wie het weet mag het zeggen? Geen idee!!
Reactie van Peter Spruit, geplaatst op 6-4-2016
Even nog v.w.b. een biologisch ei (0). Wij betrekken deze van een leverancier die ze ook nog eens thuis brengt. Deze kippen krijgen, buiten niet gemodificeerd/gemanipuleerd voedsel, tevens geen antibiotica. Lijkt mij toch ook wel belangrijk voor je gezondheid om hiervan zo min mogelijk ongevraagd naar binnen te krijgen.