Terug naar overzicht

Praktische tips tegen valpartij

Praktische tips tegen valpartij
Flinndal
15-2-2019
0 Reacties

valpartij

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat blijkt maar uit de duizenden mensen die jaarlijks op de eerste hulp belanden door een valpartij. Met namen onder ouderen vanaf 50 jaar is dit een probleem. Zo is uit onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid gebleken dat een derde van deze groep minstens één keer per jaar valt. Hiervan belandt ongeveer 10% op de eerste hulpafdeling. Dit staat voor ongeveer 100.000 bezoeken per jaar. Wat kun je doen om een valpartij te voorkomen?


1. Pas op met gladde vloeren

Zodra je thuis bent, trek je meestal je schoenen uit. Maar sokken op een gladde vloer kunnen de kans op een valpartij verhogen. Maak er een gewoonte van om thuis pantoffels te dragen met aan de onderkant een harde zool of een antisliplaag. Zo voorkom je dat je uitglijdt op de gladde vloer.


2. Zorg voor voldoende licht

Voldoende licht in huis lijkt vanzelfsprekend, maar toch is niet elke ruimte in je huis altijd goed verlicht. Mensen vallen vaak in het donker. Kijk eens na of je trappenhuis, de berging of kelder goed verlicht zijn en zo niet, hang een extra lampje op.


3. Haal losliggende dingen zoveel mogelijk weg

In huis kan het zomaar zijn dat er een kleedje los licht of een krukje of tafeltje een beetje in de weg staat. Kijk eens goed in je huis hoe de indeling is. Staan er dingen in de weg? Dan kan je er over nadenken om ze op een andere plek neer te zetten, waardoor de kans op een valpartij wordt verminderd.


4. Doe twee keer per week balansoefeningen

Naarmate we ouder worden, vermindert het evenwichtsgevoel. Dit kan het risico op een valpartij verhogen. Balansoefeningen waarbij je tegelijkertijd je spieren traint en werkt aan sterke botten kunnen je dan helpen. Er wordt aangeraden om twee keer per week balansoefeningen te doen. En dit kan gewoon thuis. Ga bijvoorbeeld eens tandenpoetsen op een been. Wil je hier advies in? Dan kun je professionele begeleiding zoeken bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.


5. Zorg dat je rollator goed werkt

Gebruik je een rollator ter ondersteuning van het lopen? Dan doe je er goed aan om regelmatig te controleren of de remmen het nog goed doen. Ook even de conditie van de banden bekijken is aan te raden. Een rollator met wat mankementen kan het risico op een valpartij namelijk verhogen


6. Gebruik een vitamine D-supplement

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de spieren en botten. Bij het ouder worden maakt de huid steeds minder pigment aan. Ook de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt wordt dan minder. Omdat hierdoor de aanmaak van calcium minder wordt is het belangrijk om vitamine D inname aan te vullen. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg extra vitamine D en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar 20 mcg vitamine D.


Wil je meer informatie over het voorkomen van een valpartij? Kijk dan eens op deze website.


Aanbevolen producten

Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,3 sterren
(24)
Vanaf € 16,29
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,3 sterren
(74)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(73)
Vanaf € 17,02
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,6 sterren
(82)
Vanaf € 6,43
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,3 sterren
(9)
Vanaf € 10,33
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(90)
Vanaf € 7,94
Bekijk product
Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,5 sterren
(10)
Vanaf € 11,00
Bekijk product
Creatine (100 % Creapure®)
Creatine (100 % Creapure®)
5 sterren
(5)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,7 sterren
(50)
Vanaf € 7,57
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(117)
Vanaf € 9,85
Bekijk product

Lees ook

5 tips voor een goede nachtrust

5 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer fit en vol energie aan de nieuwe dag kunt beginnen en het is van belang voor je weerstand. Ook is je concentratie en geheugen beter wanneer je goed bent uitgerust. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een verstoorde nachtrust gaat vaak samen met piekeren en stress. Maar wat kan je hieraan doen?

Lees meer Lees meer
Geef je weerstand een boost

Geef je weerstand een boost

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. En zeker ook in het najaar. Maar op dit moment, nu we in deze gekke tijd leven, is het zorgen voor je weerstand misschien wel meer van belang dan ooit. Daarom zorgen we allemaal net dat beetje extra voor ons lijf. We houden afstand en blijven veel thuis, maar vergeet je ook je weerstand niet? Hoe kun je je weerstand een goede boost geven? Het Flinndal Weerstandpakket helpt je hierbij!

Lees meer Lees meer
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Praktische tips tegen valpartij"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties