Terug naar overzicht

Praktische tips tegen valpartij

Praktische tips tegen valpartij
Flinndal
15-2-2019
0 Reacties

valpartij

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat blijkt maar uit de duizenden mensen die jaarlijks op de eerste hulp belanden door een valpartij. Met namen onder ouderen vanaf 50 jaar is dit een probleem. Zo is uit onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid gebleken dat een derde van deze groep minstens één keer per jaar valt. Hiervan belandt ongeveer 10% op de eerste hulpafdeling. Dit staat voor ongeveer 100.000 bezoeken per jaar. Wat kun je doen om een valpartij te voorkomen?


1. Pas op met gladde vloeren

Zodra je thuis bent, trek je meestal je schoenen uit. Maar sokken op een gladde vloer kunnen de kans op een valpartij verhogen. Maak er een gewoonte van om thuis pantoffels te dragen met aan de onderkant een harde zool of een antisliplaag. Zo voorkom je dat je uitglijdt op de gladde vloer.


2. Zorg voor voldoende licht

Voldoende licht in huis lijkt vanzelfsprekend, maar toch is niet elke ruimte in je huis altijd goed verlicht. Mensen vallen vaak in het donker. Kijk eens na of je trappenhuis, de berging of kelder goed verlicht zijn en zo niet, hang een extra lampje op.


3. Haal losliggende dingen zoveel mogelijk weg

In huis kan het zomaar zijn dat er een kleedje los licht of een krukje of tafeltje een beetje in de weg staat. Kijk eens goed in je huis hoe de indeling is. Staan er dingen in de weg? Dan kan je er over nadenken om ze op een andere plek neer te zetten, waardoor de kans op een valpartij wordt verminderd.


4. Doe twee keer per week balansoefeningen

Naarmate we ouder worden, vermindert het evenwichtsgevoel. Dit kan het risico op een valpartij verhogen. Balansoefeningen waarbij je tegelijkertijd je spieren traint en werkt aan sterke botten kunnen je dan helpen. Er wordt aangeraden om twee keer per week balansoefeningen te doen. En dit kan gewoon thuis. Ga bijvoorbeeld eens tandenpoetsen op een been. Wil je hier advies in? Dan kun je professionele begeleiding zoeken bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.


5. Zorg dat je rollator goed werkt

Gebruik je een rollator ter ondersteuning van het lopen? Dan doe je er goed aan om regelmatig te controleren of de remmen het nog goed doen. Ook even de conditie van de banden bekijken is aan te raden. Een rollator met wat mankementen kan het risico op een valpartij namelijk verhogen


6. Gebruik een vitamine D-supplement

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de spieren en botten. Bij het ouder worden maakt de huid steeds minder pigment aan. Ook de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt wordt dan minder. Omdat hierdoor de aanmaak van calcium minder wordt is het belangrijk om vitamine D inname aan te vullen. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg extra vitamine D en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar 20 mcg vitamine D.


Wil je meer informatie over het voorkomen van een valpartij? Kijk dan eens op deze website.


Aanbevolen producten

Multi 70+
Multi 70+
4,3 sterren
(99)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,2 sterren
(28)
Vanaf € 16,29
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,4 sterren
(78)
Vanaf € 17,02
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(96)
Vanaf € 5,79
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(101)
Vanaf € 7,94
Bekijk product
Creatine (100 % Creapure®)
Creatine (100 % Creapure®)
5 sterren
(5)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,4 sterren
(10)
Vanaf € 10,33
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
Vanaf € 8,20
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,8 sterren
(60)
Vanaf € 7,57
Bekijk product
Vitamine D Forte 25 mcg
Vitamine D Forte 25 mcg
5 sterren
(2)
Vanaf € 7,49
Bekijk product

Lees ook

Supplemententips voor vrouwen vanaf 50 jaar

Supplemententips voor vrouwen vanaf 50 jaar

Na je 50ste begint het leven pas, zeggen ze toch? Ook voor een vrouw die de 50 gepasseerd is, geldt: Beweeg voldoende, geniet van een gezond en gevarieerd voedingspatroon en bied je gezondheid waar nodig een beetje ondersteuning. Weten welke Flinndal producten daarbij kunnen helpen?

Lees meer Lees meer
Een suikerdip? Dit kan je er tegen doen

Een suikerdip? Dit kan je er tegen doen

Heb je op bepaalde momenten van de dag weinig energie en verlang je dan sterk naar zoetigheid? Dan heb je waarschijnlijk een suikerdip. Lees onze tips om een suikerdip tegen te gaan.

Lees meer Lees meer
Alles over het mineraal ijzer

Alles over het mineraal ijzer

IJzer is een belangrijk mineraal. Maar waar heb je het eigenlijk voor nodig en wanneer is het verstandig om extra op je ijzerinname te letten? Wij vertellen alles over ijzer.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Praktische tips tegen valpartij"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties