Omega 3 vetzuren tijdens de zwangerschap ongezond?
In een onlangs gepubliceerd nieuwsbericht op Nu.nl wordt gesteld dat omega 3 vetten tijdens de zwangerschap niet goed zouden zijn. Teveel omega 3 vetzuren zouden het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Hoeveel “teveel” dan is, wordt niet vermeld.
Wij stellen onze vraagtekens bij de conclusies die in dit bericht worden getrokken. Door middel van wetenschappelijk onderzoek wordt immers al jarenlang de gunstige invloed van omega-3 vetzuren op de gezondheid aangetoond, zeker ook tijdens de zwangerschap op het ongeboren kind. Bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA in aanvulling op de ADH voor omega-3 vetzuren voor volwassenen (250 mg DHA en EPA) is het omega 3 vetzuur DHA goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby. Deze gezondheidsclaim is uitgebreid onderzocht en voor 100% wetenschappelijk bewezen geacht door de EFSA (European Food Safety Authority).
Verder hebben wij het onderzoek doorgespit en nergens kunnen wij de conclusie vinden zoals deze door nu.nl opgetekend is. In het onderzoek is te lezen dat een veranderde vetstofwisseling (bijvoorbeeld als gevolg van een verhoogde inname van omega 3 vetzuren) kan leiden tot een ophoping van vetten in de bloedcirculatie van de moeder, die zo bij de baby terecht zouden kunnen komen wat mogelijk het risico op lipide(vet)stoornissen kan verhogen.
Wij raden daarom iedereen die zwanger is niet te schrikken van dit bericht en de omega 3 vetzuren zeker niet te laten staan! De Gezondheidsraad adviseert één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals zalm, makreel, haring of ansjovis. Lukt dit niet, dan is Flinndal Omega 3 Forte een goede aanvulling op de voeding.
Wie ben ik?
Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 vragen over Quercetine
Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.
Lees meer Lees meerDe invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties
In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?
Lees meer Lees meerGeroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas
Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!
Lees meer Lees meer