Is zitten echt slecht voor je?
We werken massaal de hele dag achter een computer, halen een kleine boodschap even met de auto, in plaats van de fiets of te voet, en in de avond zitten we op de bank te netflixen. Dit alles zorgt ervoor dat we veel te weinig bewegen en veel te veel stilzitten. Maar waarom is dit zo slecht? En is zitten ook slecht als je wél vaak sport? In deze blog vertellen we je er meer over!
Waarom is zitten slecht?
We horen het steeds vaker: zitten is slecht voor je. Maar waarom? Wanneer we zitten is onze hartslag lager. Hierdoor wordt er minder bloed rondgepompt in het lichaam. Ons bloed voert zuurstof en belangrijke voedingsstoffen mee voor onze lichaamscellen. Bij een lage hartslag komt er dus minder zuurstof en voeding in de cellen terecht.
Bovendien leg je door te zitten veel druk op de spieren in je onderlichaam. Dit zorgt ervoor dat zenuwen en aders afgeklemd worden, wat een verdoofd gevoel kan geven. Hierdoor krijgen sommige mensen last van gezwollen benen, enkels of voeten. Bovendien hebben de meeste ook een slechte zithouding. Een gekromde houding achter je computer zorgt voor een ongelijke druk in je wervelkolom wat tot rug- en nekklachten kan leiden.
Hoe meer beweging, hoe beter dus! Lichaamsbeweging zorgt namelijk voor een goede doorbloeding, een goed humeur, minder kans op overgewicht en chronische ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Advies van de Gezondheidsraad
Ben je minstens 2,5 uur in de week actief en doe je ook krachtoefeningen? Goed bezig! Maar er is nog een ander aspect om rekening mee te houden. En dat is hoe lang je zit per dag. De Gezondheidsraad adviseert om niet te veel te zitten. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat zelfs fitte mensen gezondheidsrisico’s lopen bij te veel zitten. Veel zitten verhoogt het risico op chronische ziektes, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. En dat risico geldt dus ook als je verder fit bent. De onderzoekers adviseren om zitten zo vaak mogelijk af te wisselen met staan of lopen.
Praktische tips voor meer beweging
Tip 1: zet een alarm
Heb jij een zittend beroep? Zet dan een alarm ieder halfuur of uur en strek je benen. Ga dan even wat te drinken halen, loop even bij een collega langs, in plaats van te mailen, of doe een kort ommetje. Zo krijg je weer een betere doorbloeding én kun je je daarna weer beter concentreren.
Tip 2: doe aan krachttraining
Alleen lopen of fietsen is niet genoeg. De Gezondheidsraad adviseert om krachttraining te doen. Voor volwassenen minstens twee keer per week. Ouderen wordt aangeraden om krachtoefeningen te combineren met balansoefeningen, om het risico op vallen te verminderen.
Krachttraining hoeft niet veel tijd te kosten. Recent onderzoek laat namelijk zien dat 3 keer 13 minuten krachttraining per week je spieren al sterker maakt. Voorwaarde is dan wel dat je pittig traint. Een setje oefeningen moet zwaar aanvoelen.
Tip 3: gebruik een stappenteller
Steeds meer mensen gebruiken een stappenteller of activity tracker. Een apparaatje dat stappen telt, je hartslag meet, kilometers of calorieën bijhoudt of zelfs je slaap registreert. Een tracker levert je veel getallen op. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat je je bewust wordt van je lichaam én van je gedrag. Je merkt bijvoorbeeld dat je op een kantoordag nauwelijks stappen zet.
Een tracker kan een goede stok achter de deur zijn. Als jij met jezelf hebt afgesproken dat je 10.000 stappen wil zetten op een dag, dan zal het helpen als je die stappen ook meet. Bij de meeste trackers kun je ook de gegevens van vrienden en familie koppelen. Zo kun je elkaar uitdagen om jullie doelen te halen.
Doe de test!
Wil je je spieren graag extra ondersteunen? Doe de test! In zeven vragen vinden we de beste producten ter ondersteuning van jouw botten, spieren en gewrichten. Of je nu zonder problemen terug wilt naar je favoriete sport of fit en flexibel wilt blijven: samen vinden we de juiste ondersteuning voor jou.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meerPEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meerBoerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meer