Terug naar overzicht

Een ijsbad? 6 bewezen effecten!

Een ijsbad? 6 bewezen effecten!
Pauline
27-10-2022
0 Reacties
een ijsbad nemen

In een ijsbad stappen of je dag beginnen onder een koude douche? De meeste mensen moeten er niet aan denken! Toch is er sinds een paar jaar meer belangstelling voor koud water dankzij Wim Hof, ook wel gekend als The Iceman. En dat is niet zo gek, want er zijn vele gezondheidsvoordelen verbonden aan je lichaam blootstellen aan kou. Benieuwd? Lees hieronder meer.

De Wim Hof-methode

De Nederlander Wim Hof of The Iceman verbrak 21 Guinness World Records, zoals het beklimmen van de Kilimanjaro in een short en het blootvoets rennen van een halve marathon boven de poolcirkel! Daarnaast inspireert hij personen over de hele wereld met zijn methode. Zijn methode is gebaseerd op drie pijlers: ademhaling, blootstelling aan koude temperaturen en focus. Hiermee spreken we, volgens Wim, onze innerlijke kracht aan en kan ons lichaam meer dan we denken.

Ademhaling

De ademhalingsoefeningen voer je nooit uit in het water. Voor de oefening ga je liggen en bewust naar je ademhaling. We ademen allemaal, maar dit is voor de meeste mensen een onbewust proces. Door bewust in en uit te ademen, volgens de Wim Hof-techniek, krijgt je lichaam meer energie. Op zijn website vind je de breathing bubble waarbij je geleid wordt door de oefening.

Blootstelling aan koude temperaturen

Je lichaam regelmatig blootstellen aan kou heeft gunstige effecten voor onze gezondheid. Om die gezondheidsvoordelen te merken hoef je niet per se, zoals The Iceman, blootvoets een halve marathon te rennen door de sneeuw. Door een koude douche te nemen of in een ijsbad te stappen, behaal je ook effect. Hoe koud is dan koud? De voordelen van kou ondervind je al bij een watertemperatuur van 20 graden.

Focus

De Wim Hof-methode vergt geduld, wilskracht en focus. Als je over deze drie eigenschappen beschikt zul je de methode uiteindelijk onder de knie krijgen en controle krijgen over je eigen lichaam en geest. Je maakt er dus een nieuwe gewoonte van en dat kost tijd en moeite.

Waar begin je? 3 tips!

Ben je zelf nieuwsgierig geworden naar wat koude temperaturen voor jou kunnen betekenen? We geven je drie tips zodat jij het ook kunt proberen.

 1. Bouw het langzaam op. Een marathon loop je ook niet na een dag trainen. Dit geldt ook hier. Stel je lichaam geleidelijk bloot aan kou. Begin met een paar seconden en bouw het langzaam verder op tot je makkelijk enkele minuten onder de koude douche kunt blijven of jezelf in een ijsbad kunt dompelen.
 2. Draai de kraan niet meteen naar graadje vriesstand! Begin met tijdens je douchesessie de laatste seconden de kraan rustig kouder te draaien. Zo kan je lichaam wennen.
 3. Blijf ademen. Sta je onder het koude water, dan is je eerste reactie misschien om er weer onderuit te springen, heel snel naar adem te happen of je adem in te houden. Heel normaal, maar probeer nét om rustig te ademen via je buik. Hierdoor zul je merken dat je het beter volhoudt.

6 bewezen effecten

Op de website van Wim Hof vind je alle gezondheidsvoordelen voor zowel je fysieke, als je psychische gezondheid. De lijst is lang! Wij lichten hieronder een aantal bewezen effecten toe.

 • Goed voor je humeur

  Uit een onderzoek in 2007 blijkt dat koud douchen goed is voor je humeur. Het koude water zou het stofje endorfine vrijmaken in je hersenen. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel.

 • Sneller herstellen na sporten

  Stap na je sportsessie in een koud bad of neem een koude douche. Er is gebleken dat je lichaam hierdoor sneller weer op temperatuur is en het helpt tegen spierpijn en ontstekingen.

 • Meer energie en alertheid

  Wanneer je een koude douche neemt, gaat je hartslag en bloeddruk omhoog en krijg je een snellere ademhaling. Je lichaam staat op scherp. Hierdoor voel je je binnen no time alert en energiek.

 • Pijnbestrijding

  Heb je je hoofd gestoten? Dan weten we al van jongs af aan dat je de pijnlijke plek koel moet houden om de pijn te bestrijden en een bult te voorkomen. De kou zorgt er namelijk voor dat de snelheid waarmee de zenuwen pijnsignalen naar de hersenen sturen wordt vertraagd. Op die manier werkt een ijsbad of koude douche ook voor je hele lijf.

 • Beter slapen en minder stress

  De ademhalingsoefeningen en koude temperaturen die bij de Wim Hof-methode horen, zorgen ervoor dat je lichaam zich beter kan ontspannen. Hierdoor kun je beter omgaan met stress en val je makkelijker in slaap.

 • Verhoogde weerstand

  Een studie uit 2015 van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam toonde aan dat koud douchen goed is voor je immuunsysteem. Ruim 1.000 proefpersonen deden mee aan het onderzoek. De mensen die koud douchten, waren 29% minder vaak ziek.

 • Bonus effect

  Nu de energieprijzen zo hoog zijn, scheelt het ook in je portemonnee om koud te douchen.

Immuunsysteem ondersteunen

Misschien moet jij na het lezen van deze voordelen er nog steeds niet aan denken om het koude water in te duiken, maar wil je je weerstand toch een boost geven! Bekijk dan ons assortiment met weerstandsboosters. Een goede weerstand zorgt er namelijk voor dat je minder vatbaar bent voor invloeden van buitenaf.

Aanbevolen producten

Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,2 sterren
(53)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(116)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(152)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(169)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Een ijsbad? 6 bewezen effecten!"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties