Terug naar overzicht

Hoe zit het nou echt met eiwitten?

Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Pauline
11-3-2025
0 Reacties
eiwitten

Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.

Verschillende taken van eiwitten

Eiwitten zijn onder andere een bouwstof voor spieren. Ze spelen een rol bij de groei en de instandhouding van botten en spieren. Ook leveren eiwitten energie. Een gram eiwit levert 4 kilocalorieën.

Hier zit eiwit in

Eiwitten kun je via verschillende voedingsmiddelen binnenkrijgen. In bijna alles wat je eet en drinkt zit wel iets aan eiwit. Eiwitten zitten in dierlijke én plantaardige producten. Belangrijke dierlijke bronnen zijn vlees, vis, gevogelte, melkproducten, kaas en eieren. Als plantaardige bronnen zijn vooral brood, graanproducten, peulvruchten, noten en tofu belangrijk.

Kralenketting aan aminozuren

Er zit verschil in dierlijke en plantaardige eiwitten. Om dat verschil te begrijpen, is het handig als je weet dat eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Je kunt eiwit zien als een kralenketting, de aminozuren zijn de verschillende kralen. In totaal kan een eiwit 22 verschillende aminozuren bevatten. Als je iets eet of drinkt met eiwitten, worden de eiwitten in je maag en darmen afgebroken en hou je de losse kralen (aminozuren) over. Van deze aminozuren kan je lichaam nieuwe eiwitten (kettingen) maken die het nodig heeft.

De combinatie van aminozuren in een eiwit is steeds anders, daardoor is elk eiwit uniek. Je lichaam kan ook zelf aminozuren (kralen) maken uit voedingseiwitten. Maar niet allemaal. Een aantal aminozuren – om precies te zijn negen – zijn essentieel. Dat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan maken en dat je ze via het voedsel binnen moet krijgen.

Verschil dierlijk en plantaardig

Terug naar de plantaardige en dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten bevatten gemiddeld genomen minder essentiële aminozuren en in een andere verhouding dan dierlijke eiwitten. Ook is eiwit uit plantaardige bronnen soms minder goed te verteren waardoor het niet zo goed in het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor heb je van plantaardige eiwitten meestal meer nodig om je lichaam genoeg essentiële aminozuren te kunnen geven.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo’n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo. Er zijn wel groepen die meer nodig hebben. Dat zijn veganisten, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook voor mensen die ziek of herstellende zijn ligt de eiwitbehoefte vaak hoger. Daarnaast is bij intensief sporten vaak meer eiwit nodig. Dat geldt zowel voor fanatieke krachtsporters als fanatieke duursporters.

Behoefte aan extra eiwit?

Probeer dan Flinndal Whey Protein Isolate. Het zit vol eiwit afkomstig van grasgevoerde Europese koeien en heeft een volledig aminozuren-profiel met 5,3 gram BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids) per dosering.

Aanbevolen producten

Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
10% Korting
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
5 sterren
(25)
Vanaf € 28,75
Bekijk product
Voordeelpakket Sport
25% Korting
Voordeelpakket Sport
Vanaf € 40,42
Bekijk product

Lees ook

Minder microplastics

Minder microplastics

Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?

Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur

5 vragen over brandend maagzuur

Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.

Lees meer Lees meer
Bananenpannenkoekjes

Bananenpannenkoekjes

Op zoek naar een lekker en gezond ontbijtje? Probeer dan eens deze bananenpannenkoekjes! Je maakt ze in een handomdraai.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe zit het nou echt met eiwitten?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties