Terug naar overzicht

Hoe vaak moet je jouw haren wassen?

Hoe vaak moet je jouw haren wassen?
Flinndal
13-6-2018
1 Reactie

Haren

Haren hebben verzorging nodig. Doordat we zweten en ons haar te maken krijgt met viezigheid van buitenaf is het nodig om je haren te wassen. Shampoo heeft een reinigende werking. Het verfrist het haar en verwijdert het natuurlijke haarvet, stylingsproducten die je gebruikt en overig vuil.


Als het om de frequentie van het haar wassen gaat, gaan er tegenstrijdige verhalen de ronde. Zo zou elke dag je haar wassen slecht voor je zijn, terwijl een ander weer zegt dat dat juist nodig is. Hoe vaak je haar wassen is nu echt goed voor je haar? Wij hebben het voor je uitgezocht.


Dagelijks wassen over het algemeen niet nodig

Voor de meeste mensen geldt dat zij niet dagelijks hun haar hoeven te wassen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je het juist uitdroogt en dat het hierdoor gemakkelijk breekt. Je wast namelijk niet alleen het vuil weg, maar ook het natuurlijke talg en vet die het haar beschermen en de hoofdhuid soepel houden. 

Een kleine groep is wel gebaat bij het dagelijks wassen van het jaar. Dit zijn mensen die veel sporten, van nature heel vet haar hebben, heel fijn haar hebben of wonen op een zeer vochtige plek. 

Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling. Zichtbaar vet haar, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil in het haar zijn tekenen dat het tijd is.


Hoeveel shampoo?

Gebruik bij het wassen van je haar een hoeveelheid shampoo die zo groot is als een euromunt. Verdeel het product over je handen en breng het dan aan op de haren onderaan je hoofd (bij je nek). Beweeg het masserend naar de kruin. 

Het kan soms nuttig zijn om je shampoo aan te passen. Je haar kan onder invloed van hormonen droger of vetter worden. Ook als je je haar verft, heeft het andere shampoo nodig. Daarom is het verstandig om je shampoo aan te passen op de behoefte van je haar. Op de fles zie je vaak staan voor welk type haar de shampoo geschikt is, zodat je de juiste keuze kan maken.


Tips om je haar zo lang mogelijk schoon te houden

Om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen zijn er ook een aantal tips. Belangrijk is bijvoorbeeld zo min mogelijk aan je haar zitten. Hoe meer je het borstelt en met je handen door je haar gaat, des te meer je het vet van je hoofdhuid verspreidt door je haren. Wees ook voorzichtig met vetmakende producten zoals olie en serum, gebruik deze dus indien nodig alleen in de haarpunten.


Gebruik van conditioner?

Tijdens het wassen van je haar gaan de haarschubben open staan. Het gebruik van een conditioner zorgt ervoor dat deze weer sluiten en je haar mooi glad maken. Een conditioner is dus niet alleen aan te raden bij droog haar, maar elk haartype is hierbij gebaat. Kies net als bij shampoo voor de conditioner die aansluit bij de behoeften van jouw haar. Gebruik niet meer dan een euromunt en spoel het product na gebruik goed uit.


Te vaak wassen?

Haar kan beschadigen als je het niet goed verzorgt. Zo kan te vaak wassen, te warm föhnen, stijlen met een stijltang, langdurige blootstelling aan de zon, chemische permanenten of kleuren en verven je haar zwak maken of beschadigen. Om dit te voorkomen is het goed om je haar af en toe wat rust te geven door het een keer niet te verven of te stijlen. Andere tips:


  • Föhnen met een koudere lucht is beter voor het haar 
  • Een hoedje dragen als de zonkracht hoog is kan het haar ook beschermen
  • Borstel je haar niet te vaak, dan wordt het droog en dof. Een borstel gemaakt van dierenhaar werkt beter dan een plastic borstel.

Huid haar en nagels

Ondersteuning voor je haar?

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor het lichaam. Wanneer je merkt dat de conditie van je haar achteruit gaat, kan het zijn dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Vitaminen en mineralen zijn namelijk belangrijk voor de gezondheid van je haar. 

Flinndal Huid, Haar & Nagels is een product voor huid, haar en de nagels. Zo bevat het tablet de vitaminen en mineralen die de huid van binnenuit voeden en verzorgen, zoals vitamine A, B2, B8 en zink. Selenium en zink dragen, net als vitamine B8, bij aan sterk, glanzend haar en zijn ook goed voor de nagels. Mét groene thee- en walnotenextract voor de bescherming van de huid tegen UV stralen.


Aanbevolen producten

Superfood Shakemix Beauty
Superfood Shakemix Beauty
4,6 sterren
(5)
Vanaf € 14,95
Bekijk product
Zink
Zink
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 9,38
Bekijk product
Ashwagandha
Ashwagandha
4,6 sterren
(14)
Vanaf € 12,67
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(31)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,6 sterren
(52)
Vanaf € 6,53
Bekijk product
Magnesium Olie
Magnesium Olie
4,3 sterren
(6)
Vanaf € 6,99
Bekijk product
Creatine (100 % Creapure®)
Creatine (100 % Creapure®)
5 sterren
(5)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,6 sterren
(82)
Vanaf € 6,43
Bekijk product
Herbruikbaar Mondkapje Zwart
Herbruikbaar Mondkapje Zwart
Vanaf € 5,93
Bekijk product
Herbruikbaar Mondkapje Marineblauw
Herbruikbaar Mondkapje Marineblauw
Vanaf € 5,93
Bekijk product

Lees ook

5 tips voor een goede nachtrust

5 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer fit en vol energie aan de nieuwe dag kunt beginnen en het is van belang voor je weerstand. Ook is je concentratie en geheugen beter wanneer je goed bent uitgerust. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een verstoorde nachtrust gaat vaak samen met piekeren en stress. Maar wat kan je hieraan doen?

Lees meer Lees meer
Geef je weerstand een boost

Geef je weerstand een boost

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. En zeker ook in het najaar. Maar op dit moment, nu we in deze gekke tijd leven, is het zorgen voor je weerstand misschien wel meer van belang dan ooit. Daarom zorgen we allemaal net dat beetje extra voor ons lijf. We houden afstand en blijven veel thuis, maar vergeet je ook je weerstand niet? Hoe kun je je weerstand een goede boost geven? Het Flinndal Weerstandpakket helpt je hierbij!

Lees meer Lees meer
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe vaak moet je jouw haren wassen?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Elly Boone, geplaatst op 4-7-2018
Al jaren kleur ik m'n haar met henna. Natuurlijk product! Was het 1x per week met speciale shampoo voor gekleurd haar en spoel het af en toe mee met douchen (gebruik geen douchespul.) Heb wel een waterontharder, dus heerlijk zacht water) Ik verstevig het met pils.!! Ook al jaren. Werkt prima, ruikt niet, kleeft niet. Spoel ik er zo weer uit. Nog goedkoop ook!!