Het nut van vitamine A

De functies van vitamine A

Vitamine A is een vitamine die veel doet in het lichaam. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd en is een in vet oplosbare vitamine. Het lost dus niet op in water, zoals vele andere vitaminen. Het is een belangrijke vitamine, want het zorgt voor de huid en onze ogen. Onze ogen kunnen zich aanpassen aan het schemer door deze vitamine.

Vitamine A is tevens betrokken bij de weerstand, het afweer- en immuunsysteem, dus het helpt ons om ziektes te voorkomen. 

De functies van Vitamine A
Vitamine A heeft verschillende functies in het lichaam. Zo is deze vitamine betrokken bij een aantal processen in het lichaam zoals:

1. Het immuunsysteem
Om te beginnen heeft vitamine A een positieve invloed op het immuunsysteem en helpt zo de weerstand op peil te houden. 

2. Het gezichtsvermogen
Vitamine A speelt een belangrijke rol voor het gezichtsvermogen. Het ondersteunt de conditie van het oog en zorgt ervoor dat we tijdens het schemer worden goed blijven zien. Ook heeft het hoornvlies voldoende vitamine A nodig zodat het traanvocht goed kan blijven functioneren.

3. Gezonde huid
Omdat vitamine A een gunstige invloed heeft op de epitheelcellen draagt het bij aan behoud van een gezonde huid en slijmvliezen. De epitheelcellen zijn de cellen die de bovenste laag van de huid en slijmvliezen afdekken en beschermen.


Waar zit vitamine A invitamine-a_3b9e53f9.jpg
De beste en meest bekende bron van vitamine A is lever, maar vis en boter scoren ook goed. Vitamine A wordt ook uit bètacaroteen (ook wel provitamine A genoemd) gehaald. Het zit voornamelijk in groene bladgroente en wortelen. Ook pompoen, fruit, bak- en braadproducten zijn goede bronnen van vitamine A. Blijf variëren met de soorten groente en fruit die je kiest. Zo weet je zeker dat je zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bij zwangerschap is het verstandig om niet te veel vitamine A binnen te krijgen omdat vitamine A een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van het kindje.

Bèta-caroteen
Als je het hebt over vitamine A, komt Bèta-caroteen ook vaak ter sprake. Dat komt omdat het lichaam Bèta-caroteen omzet in vitamine A en is dus net als vitamine A goed voor de weerstand en het gezichtsvermogen. Deze antioxidant beschermt de gezonde cellen in het lichaam. De provitamine, zoals bèta-caroteen vaak genoemd wordt vind je veel in groenten zoals spinazie, wortelen, bloemkool en fruit zoals sinaasappels, bananen en mandarijnen.

Flinndal Multi
Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat we de voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, maar soms lukt dat niet altijd. We hebben het te druk, geen zin om zelf iets gezonds klaar te maken en in sommige periodes kunnen we gewoon extra ondersteuning gebruiken. Denk dan eens aan Flinndal Multi met alle 13 vitaminen en 9 essentiële mineralen, een mooie ondersteuning op de voeding met onder andere vitamine C, A en ijzer voorextra weerstand en vitamine B voor extra energie.

Tekort?
Uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat veel mensen een tekort aan vitamine A hebben. Om deze reden bevat de Flinndal Multi en Flinndal Multi Vitaal precies 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A (800mcg per tablet). Dit optimaliseert de gunstige werking van deze stof. Zoals bij (bijna) alle vitaminen en mineralen is het ook niet goed om teveel vitamine A binnen te krijgen. De maximaal veilige hoeveelheid is 3000mcg per dag.

Als je twijfelt of je teveel binnenkrijgt door het gebruik van supplementen, kijk dat eens na met onze rekenhulp voor vitamines! Deze vind je hier.


Lees ook:

Tijdens vakanties buitenshuis krijg je niet altijd voldoende vitaminen binnen. Lees meer

Uit onderzoek blijkt dat mensen het hele jaar voedingssupplementen gebruiken voor een gezond gevoel. Belangrijke peilers zijn ingrediënten en samenstelling. Lees meer

Vitaminen helpen mee aan mooi, gezond en stralend haar. Het haar heeft net als het lichaam, ook voedingstoffen nodig. Lees meer

Geef een reactie op: Het nut van vitamine A

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.