Terug naar overzicht

De eerste hapjes van je baby

De eerste hapjes van je baby
Nathalie
17-2-2015
0 Reacties

babyvoeding.jpg

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het geven van de eerste hapjes aan je baby. Sommige moeders beginnen als de baby 4 maanden oud is, terwijl heel veel kindjes er op deze leeftijd nog niet aan toe zijn. Hoe weet je wanneer ze er wel aan toe zijn?

Let op de signalen

Belangrijk is om op de signalen te letten. Kindjes gaan bijvoorbeeld vaker op hun handje sabbelen. Met dit signaal moet je overigens wel oppassen…want rond deze leeftijd kunnen ook de eerste tandjes doorkomen!

Wat kinderen ook vaak laten zien is dat ze extreem geïnteresseerd zijn in jouw eten. Alles wat naar jouw mond gaat wordt gevolgd. Baby’s geven dan aan dat ze ook willen eten. Ze smakken met je mee als je aan het eten bent.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat je het beste met vaste voeding kunt beginnen als je kindje 6 maanden is. Je hebt dan de minste kans op het ontwikkelen van allergieën en de darmpjes zijn dan klaar voor vast voedsel. Vanaf 8 maanden kun je de melkvoedingen vervangen.

Hoe stap je over op vast voedsel?

Je hebt besloten dat het tijd is om te beginnen met het eerste hapje, maar hoe pak je dit nou aan? Pak je een potje? Pureer je het? Begin je met fruit? Of groente? Of rijstebloem? Hoeveel geef je? Op welk moment van de dag? En met welke methode ga je je baby vaste voeding aanbieden?

Vers koken

Het is het beste om vers te koken. Op deze manier krijgt je baby de meeste vitamines binnen. Maar dat is niet de enige reden waarom je vers zou moeten koken. Op het moment dat je je baby vanaf het begin laat wennen aan het eten wat je zelf ook eet, heb je minder kans dat het een lastige eter wordt. De overgang naar 'met de pot mee-eten' wordt zo een stuk gemakkelijker!

De Rapley methode

Je kunt de voeding op verschillende manieren aanbieden. Gepureerd, maar ook in stukken. Daar staat de Rapley methode voor. Je geeft je kind (zachte) stukken van het voedsel in hun hand. Je kunt pas beginnen met de Rapley methode als je kindje zelfstandig kan zitten en zelf de stukken naar zijn mond kan brengen. Als je kind in staat is om dit te doen, dan kan hij het ook zelf weer uitspugen als het in hun keel komt.

Waar begin je mee?

Het is het beste om te beginnen met groente. Vaak vinden baby’s fruit al heel lekker. Dat is heel zoet. Als je daarmee begint, heb je kans dat ze de groente daarna gaan weigeren. Begin met 1 smaak, en bied deze net zo lang aan totdat hij geaccepteerd wordt. Dit vraagt soms wel wat geduld. Rijstebloem is eigenlijk een no-go. Dit zijn lege calorieën en voegen niets toe.

Wat nog meer te vermijden?

Vaak hoor ik dat melkvoeding wordt verdikt, omdat baby's dan langer zouden slapen. Dat is niet waar. Je geeft je baby zonder reden extra calorieën en meer kans op overgewicht. Dit geldt ook voor pyjamapapjes en dergelijke. Deze zitten bomvol suiker. Dit wil je je baby toch niet geven?

Hoeveel geef je?

Je begint altijd met één theelepel en voert dit geleidelijk op naar de behoefte van je baby. Het allerbelangrijkste is: jij bepaalt wat en wanneer je baby eet, maar je baby bepaalt hoeveel.

Moment van de dag?

Je kunt het beste in de ochtend beginnen. Als je baby krampjes krijgt van de voeding duurt het een aantal uur voordat dit zich uit. Je hebt liever ’s middags een baby met kramp, dan ’s nachts.

Wil je meer informatie over voeding voor je baby? Je kunt altijd meedoen met één van onze workshops: Koken voor je baby! Kijk voor meer informatie op onze website: www.kinderfysiovolendam.nl

Over Nathalie Buijs-Bont
Nathalie is fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, gewichtsconsulent, personal trainer en babycoach. 

nathalie-klein_45124c4d.jpg

Nathalie Buijs-Bont blogt maandelijks als gast op flinndal.nl.


Aanbevolen producten

Vitamine D
Vitamine D
4,6 sterren
(81)
Vanaf € 6,43
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,6 sterren
(33)
Vanaf € 7,53
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(28)
Vanaf € 7,67
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 1,99
Bekijk product
Vitamine C 500 mg
Vitamine C 500 mg
Vanaf € 9,84
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,8 sterren
(24)
Vanaf € 6,28
Bekijk product
Multi Vitaal
Multi Vitaal
4,8 sterren
(31)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
4,7 sterren
(7)
Vanaf € 11,00
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,6 sterren
(113)
Vanaf € 7,67
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
5 vragen over magnesium

5 vragen over magnesium

Magnesium is een veel gebruikt supplement en niet voor niets. Wij behandelen 5 vragen over magnesium in deze blog.Waarom is magnesium belangrijk? Draagt het bij aan een goede geestelijke balans? Wat doet magnesium nog meer? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium? Hoe krijg je magnesium binnen?

Lees meer Lees meer
7 tips voor een gezonde bloeddruk

7 tips voor een gezonde bloeddruk

2,8 miljoen Nederlanders kampen met een te hoge bloeddruk (RIVM, 2018). Dat blijkt uit gegevens die huisartsen jaarlijks verzamelen. Dat is een behoorlijk getal! Gelukkig heeft gezond leven invloed op je bloeddruk. Wat kun je doen om je bloeddruk gezond te houden? In deze blog delen we 7 tips om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De eerste hapjes van je baby"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties