Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
Heb je weleens gehoord van de Blue Zones? Dat zijn plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wetenschappers proberen daar al jaren de geheimen van gezond oud worden te ontrafelen. Wat kunnen we van hen leren? Je leest het in deze blog.
De Blue Zones
Voorbeelden van Blue Zones zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland). Onderzoeksjournalist Dan Buettner van National Geographic ontdekte dat deze plekken hotspots zijn voor een lange levensduur. Sindsdien staan de Blue Zones enorm in de belangstelling. Wat hebben deze gebieden met elkaar gemeen en wat zouden dus geheimen voor gezonde veroudering kunnen zijn?
Geheim 1: eet puur en onbewerkt
Een opvallende overeenkomst van alle Blue Zones: bewoners eten weinig bewerkte producten. Voor hen geen pizza, frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en fastfood. Ze eten juist heel puur en voornamelijk plantaardig. Dat betekent veel groenten en fruit, granen, peulvruchten en noten, aangevuld met vis, eieren en wat vlees of zuivel. Zo eenvoudig en gezond is het “Blue Zone-dieet”.
Geheim 2: blijf in beweging, liefst buiten
De mensen in de Blue Zones zie je niet vaak sporten of fitnessen. Toch zitten ze weinig: ze bewegen juist veel in hun dagelijkse leven. Ze lopen, klussen, dansen of tuinieren. Vaak hebben ze een moestuin, waarin ze hun eigen groenten kweken. In ieder geval zijn ze vaak buiten, in de natuur. Bovendien liggen de Blue Zones stuk voor stuk redelijk afgelegen en in zonnige landen. Op die manier kunnen de bewoners ook profiteren van voldoende vitamine D-aanmaak.
Geheim 3: blijf sociaal betrokken
Dagelijks contact met familie, vrienden of mensen in de directe omgeving: in de Blue Zones is dat de normaalste gang van zaken. Bewoners hebben een sterk gemeenschapsgevoel en zijn erg sociaal en betrokken in de maatschappij. Ze leven vaak in kleine gemeenschappen, die hecht samenleven. Tot op hoge leeftijd passen ze bijvoorbeeld op kleinkinderen of zijn ze vrijwilliger. Die verbinding en sociale contacten zorgen ervoor dat de mensen goed in hun vel zitten.
Geheim 4: pak je rust
In de Blue Zones geen druk van volle agenda’s, deadlines en mobiele telefoons. Er is juist tijd genoeg: voor een praatje, een middagdutje of mediteren. Een goede nachtrust is er ook de gewoonste zaak van de wereld. Stress is in de Blue Zones ver te zoeken. En laat dat nu net een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten, een van de grootste boosdoeners voor vroegtijdig overlijden. Dat kan geen toeval zijn.
Samenspel van factoren
Kortom, er is niet één geheim van gezond oud worden. Waarschijnlijk is het een samenspel van factoren die zorgen voor de hoge leeftijd in de Blue Zones. En het zijn geen ingewikkelde dingen; ook hier kun je die eenvoudig proberen toe te passen in je leven. Denk aan veel groenten en fruit, weinig bewerkte voedingsmiddelen, een goed sociaal netwerk, weinig stress, veel bewegen, veel buiten zijn en goed slapen. Wat wordt jouw nieuwe goede voornemen?
Investeer in longevity
Longevity staat voor vitaal ouder worden en focust zich op de totaalaanpak van je gezondheid: voeding, beweging, nachtrust en geheugen, om zo lang mogelijk gezond en gelukkig te leven. Flinndal heeft hiervoor verschillende supplementen samengesteld om jouw algehele gezondheid te ondersteunen. Rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en goede voedingsstoffen!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Boerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer