Terug naar overzicht

Vijf vragen over slapen

Vijf vragen over slapen
Florien
25-2-2022
0 Reacties
5 vragen over slapen?

Een derde van ons leven brengen we door in diepe rust. En dat is zeker niet zonde van de tijd. Slapen doet enorm veel goeds voor je lichaam, maar gaat niet altijd vanzelf. Daarom vijf vragen over slapen.

1. Waarom is slapen zo belangrijk?

Slaap is een eerste levensbehoefte van de mens. Je hebt voldoende slaap nodig om alle gebeurtenissen en prikkels van de dag te verwerken. Zo kunnen lichaam en geest goed herstellen en laad je voldoende op voor de dag die komen gaat. Voldoende nachtrust is ook belangrijk voor je weerstand. Terwijl je lichaam in rust is, zijn je hersenen juist heel actief. Ze verwerken alle informatie van de voorgaande dag en leggen dat vast in je geheugen.

2. Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Er zijn veel individuele verschillen, maar over het algemeen hebben volwassenen zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Voor een goede nachtrust gaat het niet alleen om het aantal uren dat je slaapt, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Zo heb je verschillende fases in je slaap die elkaar opvolgen. Het begint met lichte slaap, daarna kom je in een diepe slaap en vervolgens is er de remslaap. Zo’n slaapcyclus duurt één tot twee uur en bij een goede nachtrust doorloop je vier tot vijf keer deze hele cyclus.

3. Wat kun je doen om beter te slapen?

Goed slapen begint eigenlijk al ’s morgens. Sta zoveel mogelijk op dezelfde tijd op, ook in het weekend of als je slecht hebt geslapen. Je lichaam houdt namelijk van een vast ritme en stelt zich daarop in. Zorg overdag voor voldoende beweging, want dat helpt om beter te slapen ’s nachts. Verder is het verstandig om koffie, thee en andere bronnen van cafeïne vanaf het eind van de middag en de hele avond te vermijden. Cafeïne kan je slaap namelijk verstoren. Neem ook geen alcohol. Het ontspant misschien wel, maar kan ervoor zorgen dat je niet goed doorslaapt. Verder is het goed om ’s avonds de dag rustig af te bouwen. Leg je smartphone of tablet weg en doe alleen wat ontspannende dingen. Maak bijvoorbeeld een rustige avondwandeling, ga uitgebreid in bad of lees een boek. En ga vervolgens elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed.

Zorg dat slaapplek fijn is, met een bed dat lekker ligt. En zorg voor een koele, rustige en donkere slaapkamer met voldoende frisse lucht. Dat zijn de ideale voorwaarden voor een goede nachtrust.

4. Hebben dromen een functie

Tijdens de remslaap kun je de meest levendige dromen hebben. Waarom we dromen, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat je ’s nachts emoties verwerkt. Daarom werkt het soms zo goed om “er een nachtje over te slapen” als je een probleem hebt waar je niet meteen uitkomt.

5. Werkt een powernap

Dat hangt er een beetje vanaf. Als je ’s nachts goed slaapt en je hebt een drukke dag, dan kan een middagdutje overdag verfrissend werken. Zorg dan wel dat de powernap niet langer dan zo’n twintig minuten duurt. Dit om te voorkomen dat je in diepe slaap komt, want dan wordt je juist suf wakker. Gebruik een powernap echt om heel even bij te tanken, en niet om een slechte nacht te compenseren. Want dan kun je in een vicieuze cirkel komen en slaap je ’s nachts door het dutje juist minder goed. Een kwestie van uitproberen dus.

Ervaar jij moeite met slapen en/of ontspannen?

Doe de test en ontdek in 5 vragen welke producten jou kunnen helpen om de dagen weer uitgerust en ontspannen door te komen.

Aanbevolen producten

Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(93)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Revisleep
10% Korting
Revisleep
4 sterren
(5)
Vanaf € 22,45
Bekijk product
Voordeelpakket Ontspanning
10% Korting
Voordeelpakket Ontspanning
Vanaf € 95,31
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Omega-3 Vegan Extra Forte
Omega-3 Vegan Extra Forte
5 sterren
(1)
Vanaf € 21,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(24)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product

Lees ook

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer
Onze tips voor minder PFAS in je leven

Onze tips voor minder PFAS in je leven

PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vijf vragen over slapen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties