Terug naar overzicht

Vijf vragen over slapen

Vijf vragen over slapen
Florien
25-2-2022
0 Reacties
5 vragen over slapen?

Een derde van ons leven brengen we door in diepe rust. En dat is zeker niet zonde van de tijd. Slapen doet enorm veel goeds voor je lichaam, maar gaat niet altijd vanzelf. Daarom vijf vragen over slapen.

1. Waarom is slapen zo belangrijk?

Slaap is een eerste levensbehoefte van de mens. Je hebt voldoende slaap nodig om alle gebeurtenissen en prikkels van de dag te verwerken. Zo kunnen lichaam en geest goed herstellen en laad je voldoende op voor de dag die komen gaat. Voldoende nachtrust is ook belangrijk voor je weerstand. Terwijl je lichaam in rust is, zijn je hersenen juist heel actief. Ze verwerken alle informatie van de voorgaande dag en leggen dat vast in je geheugen.

2. Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Er zijn veel individuele verschillen, maar over het algemeen hebben volwassenen zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Voor een goede nachtrust gaat het niet alleen om het aantal uren dat je slaapt, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Zo heb je verschillende fases in je slaap die elkaar opvolgen. Het begint met lichte slaap, daarna kom je in een diepe slaap en vervolgens is er de remslaap. Zo’n slaapcyclus duurt één tot twee uur en bij een goede nachtrust doorloop je vier tot vijf keer deze hele cyclus.

3. Wat kun je doen om beter te slapen?

Goed slapen begint eigenlijk al ’s morgens. Sta zoveel mogelijk op dezelfde tijd op, ook in het weekend of als je slecht hebt geslapen. Je lichaam houdt namelijk van een vast ritme en stelt zich daarop in. Zorg overdag voor voldoende beweging, want dat helpt om beter te slapen ’s nachts. Verder is het verstandig om koffie, thee en andere bronnen van cafeïne vanaf het eind van de middag en de hele avond te vermijden. Cafeïne kan je slaap namelijk verstoren. Neem ook geen alcohol. Het ontspant misschien wel, maar kan ervoor zorgen dat je niet goed doorslaapt. Verder is het goed om ’s avonds de dag rustig af te bouwen. Leg je smartphone of tablet weg en doe alleen wat ontspannende dingen. Maak bijvoorbeeld een rustige avondwandeling, ga uitgebreid in bad of lees een boek. En ga vervolgens elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed.

Zorg dat slaapplek fijn is, met een bed dat lekker ligt. En zorg voor een koele, rustige en donkere slaapkamer met voldoende frisse lucht. Dat zijn de ideale voorwaarden voor een goede nachtrust.

4. Hebben dromen een functie

Tijdens de remslaap kun je de meest levendige dromen hebben. Waarom we dromen, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat je ’s nachts emoties verwerkt. Daarom werkt het soms zo goed om “er een nachtje over te slapen” als je een probleem hebt waar je niet meteen uitkomt.

5. Werkt een powernap

Dat hangt er een beetje vanaf. Als je ’s nachts goed slaapt en je hebt een drukke dag, dan kan een middagdutje overdag verfrissend werken. Zorg dan wel dat de powernap niet langer dan zo’n twintig minuten duurt. Dit om te voorkomen dat je in diepe slaap komt, want dan wordt je juist suf wakker. Gebruik een powernap echt om heel even bij te tanken, en niet om een slechte nacht te compenseren. Want dan kun je in een vicieuze cirkel komen en slaap je ’s nachts door het dutje juist minder goed. Een kwestie van uitproberen dus.

Aanbevolen producten

Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
4,1 sterren
(69)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Nachtrust
Nachtrust
4,2 sterren
(73)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,8 sterren
(30)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,3 sterren
(19)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,6 sterren
(43)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(31)
Vanaf € 22,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(84)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
5 sterren
(1)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Resveratrol
Resveratrol
5 sterren
(3)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Ashwagandha
Ashwagandha
4,5 sterren
(23)
Vanaf € 13,95
Bekijk product

Lees ook

Drie oefeningen om te ontspannen

Drie oefeningen om te ontspannen

Ervaar jij ook wel eens stress? Om je een handje verder te helpen, hebben we drie korte ontspanningsoefeningen voor jou. Benieuwd?

Lees meer Lees meer
Thaise noedelsoep met cashewnoten

Thaise noedelsoep met cashewnoten

Soep is eenvoudig te maken, het biedt troost en warmte en er is altijd genoeg voor overwachte gasten. Dit keer een heerlijk recept voor een thaise noedelsoep met cashewnoten.

Lees meer Lees meer
Een mooie huid van binnenuit

Een mooie huid van binnenuit

Wist je dat gezond eten de basis is voor een gezonde huid? Verschillende vitaminen en mineralen ondersteunen de inwendige verzorging van je huid.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vijf vragen over slapen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties