Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over gewrichten

Alles wat je moet weten over gewrichten
Pauline
17-10-2023
1 Reactie
gewrichten

Gewrichten zijn de scharnieren van ons lichaam. Zonder gewrichten kunnen we ons niet bewegen. Ze stellen ons in staat om te springen, buigen, draaien en alle andere dagelijkse bewegingen uit te voeren. Om de gezondheid van onze gewrichten te behouden, is het belangrijk om te begrijpen hoe onze gewrichten werken en wat ze nodig hebben om goed te functioneren. Lees er alles over in deze blog!

Wat zijn gewrichten?

Gewrichten zijn de cruciale verbindingen tussen botten in ons lichaam. In een gewricht komen namelijk twee of meer botten samen. Een gewricht bestaat uit verschillende onderdelen. In de basis bestaan ze uit een gewrichtskop, gewrichtskom, kraakbeen, gewrichtsvloeistof, gewrichtskapsel, pezen en spieren. Samen maken ze bewegingen mogelijk.

Verschillende soorten gewrichten

In totaal hebben heeft het lichaam zo’n 360 gewrichten. Zij zorgen voor mobiliteit en stabiliteit. Gewrichten worden onderscheiden in verschillende soorten afhankelijk van hun bewegingsrichtingen:

  • Scharniergewrichten kunnen maar in één richting bewegen. Scharniergewrichten vind je bijvoorbeeld in je elleboog en vingers.
  • Rol- of draaigewrichten zorgen ervoor dat je rotatiebewegingen kunt uitvoeren. In je onderarm zit bijvoorbeeld een rolgewricht, wat ervoor zorgt dat je je hand kunt draaien.
  • Kogelgewrichten zitten dan weer in je schouders en heupen en zorgen voor de meest flexibele bewegingen.
  • Synoviaalgewrichten, komen in bijna alle delen van het lichaam voor, zoals in je polsen en knieën en zorgen ervoor dat je de meest uiteenlopende bewegingen kunt uitvoeren, zoals draaien, strekken, buigen en zijdelings draaien.
  • Zadelgewrichten danken hun naam aan hun vorm. De gewrichten lijken namelijk op een zadel. De meest bekende zadelgewrichten zitten in je duimen.


“Wist je dat: je lichaam heeft zo'n 360 gewrichten!”


Zo hou je je gewrichten gezond

Na je 45ste gaat de botafbraak sneller dan de botaanmaak en wordt het extra belangrijk om goed te zorgen voor je botten, spieren en gewrichten. Om deze gezond en soepel te houden zijn de volgende punten van belang:

  1. Zorg voor voldoende beweging. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt voor meer flexibiliteit en voor sterke spieren rondom de gewrichten.
  2. Behoud een gezond gewicht. Overgewicht zorgt namelijk voor extra druk op je gewrichten, met name in je heupen, knieën en enkels. Het handhaven van een gezond gewicht kan gewrichtspijn verminderen.
  3. Bescherm je gewrichten tegen letsels door ze niet te overbelasten en zorg voor de juiste lichaamshoudingen bij het uitvoeren van activiteiten.
  4. Kies voor goede voeding. Een voedingspatroon rijk aan magnesium, calcium, vitamine D, vitamine K en omega 3-vetzuren helpt bij het behoud van gezonde gewrichten, botten en spieren.
  5. Ondersteun je gewrichten met de juiste supplementen. Flinndal heeft een ruim aanbod aan supplementen die een goede aanvulling vormen op je voedingspatroon. In ons assortiment zit Arthorol Pro, een geavanceerde 6 in 1 formule met onder andere curcumine en Ovomet®, een vegetarische vorm van collageen. Deze formule zorgt voor het behoud van soepele gewrichten en spieren.

Doe de test

Benieuwd welk product je ondersteuning kan bieden? Doe de test. Binnen 1 minuut ontdek je zo het beste product voor jou. Of je nu zonder problemen terug wilt beginnen aan je favoriete sport of fit en flexibel wilt blijven; samen vinden we de juiste ondersteuning!

Aanbevolen producten

Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(37)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(176)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(111)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(41)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,6 sterren
(58)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,9 sterren
(118)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(199)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Alles wat je moet weten over gewrichten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Marlene Verhoogt, geplaatst op 8-11-2023
Ik heb last van heup [...], vervelend . Ik sport veel en hoop daar goed aan te doen. Welke voedingssupplementen doen echt wat , er zijn er zoveel! Wat moet ik absoluut niet doen en wat wel in het dagelijks leven, vriendelijke groet, Marlene Verhoogt
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 15-11-2023
Geachte mevrouw Verhoogt, Wat vervelend om te lezen dat u hier last van heeft en ik kan mij goed voorstellen dat u met alle supplementen die er bestaan de bomen door het bos niet meer kunt zien. Wanneer u last heeft van uw gewrichten is het belangrijk om goed in beweging te blijven om stijfheid te voorkomen. Daarnaast is er een scala van supplementen die voor extra onderhoud kunnen zorgen voor uw gewrichten en kraakbeen. De beste en meest gebruikte supplementen zijn Curcumine en Glucosamine, hier is ook veel wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Vanuit Flinndal raadt ik u aan om de Curcumine Forte of de Arthorol Pro te proberen. Het laatste supplement bevat ook curcumine en nog veel andere ingrediënten voor de ondersteuning van de gewrichten, kraakbeen en spieren. Wel kunnen de effecten van voedingssupplementen per persoon verschillen, en hierdoor is het soms een kwestie van uitproberen. Probeer een nieuw supplement altijd 2-3 maanden uit, en geeft het lichaam de kans om te wennen aan de nieuwe stoffen. Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd! Vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal