Terug naar overzicht

Alles over zweten

Alles over zweten
Flinndal
12-12-2018
0 Reacties

zweten

Iedereen zweet, elke dag. Het is een 100% natuurlijk proces en dus volkomen normaal. Tijdens alledaagse bezigheden verliezen we gemiddeld 1 liter vocht uit onze zweetklieren. Soms zweet je meer dan gemiddeld en kun je dit als onprettig ervaren. Je wilt dan graag droge oksels of handen en frisse voeten. Wat kun je doen tegen overmatig zweten?


De functie van zweten

Zweten is gezond en een onmisbaar proces. Door te zweten houden we onze lichaamstemperatuur op peil en scheiden we afvalstoffen uit. Zweten is dus een reactie op warmte of inspanning. Ook kunnen we zweten als we stress hebben, zenuwachtig zijn of bij angst. Kortom, zweten kan voorkomen tijdens een hete zomerdag, bij een intensieve training, spanning, een te warme trui of het eten van pittig voedsel.


Overmatig zweten

Zweten wordt over het algemeen veroorzaakt door een hogere temperatuur van het lichaam. Je zweetklieren krijgen dan een signaal om zweet te produceren, zodat je lichaam de temperatuur op peil kan houden. Bij overmatig zweten is er een andere oorzaak dan de temperatuursregeling. Overmatig zweten kan bijvoorbeeld komen door slechte conditie, overactieve schildkllier, aanleg, verkeerde kleding, de overgang of een lage bloedsuikerspiegel.


Bij overmatig zweten:


Zweet is reukloos

Het is een misvatting dat zweet ruikt. Zweet zelf is namelijk reukloos. De geur die gepaard gaat met zweten, wordt veroorzaakt door de bacteriën die op de huid leven. Deze bacteriën zetten het zweet om in geurstoffen wat de typische zweetlucht veroorzaakt.


Wat kun je doen tegen overmatig zweten; 4 tips

Wanneer je zweet is het belangrijk om je grondig te wassen (dus zorgen voor goede hygiëne) en vervolgens deodorant te gebruiken tegen zweet onder de oksels. Een deodorant zonder aluminiumzouten, maar met anti bacteriële werking is een bijvoorbeeld een goede keuze. Verder kunnen de volgende tips helpen.


1. Voeding

Let op wat je eet, omdat een aantal voedingsmiddelen zweet versterkend kunnen werken. Denk aan peper, ui, knoflook, eieren, fastfood en geraffineerde producten. Heb je last van overmatig zweten? Probeer dan zoveel mogelijk te kiezen voor verse en pure producten, bij voorkeur plantaardig.


2. Matig met alcohol

Het is voor iedereen verstandig om alcohol met mate te drinken, maar het matigen met alcohol kan je ook helpen tegen zweten. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaatjes onder de huid, waardoor er meer bloed naar de huid stroomt. Hiervan krijg je het warm en ga je meer zweten.


3. Kies voor kleding die ademt

Kies voor luchtige kleding zoals katoen en linnen. Sokken van katoen kunnen ook helpen als je last hebt van zweetvoeten. En het is natuurlijk belangrijk om elke dag schone kleren aan te trekken, ook als je geen last hebt van overmatig zweten.


4. Kies voor salie

Salie is een kruid, waarvan bekend is dat het helpt bij overmatig transpireren. Salie kun je gebruiken als smaakmaker in gerechten of drinken als thee. Ook zijn er voedingssupplementen te verkrijgen, bijvoorbeeld Flinndal Salie Extract met salie extract.


Wist je dat?

Slechts 1 procent van al ons zweet onder de oksels vandaan komt? We lijken daar veel te zweten, omdat het minder goed ventileert en het zweet dus minder snel verdampt.

Wanneer je merkt dat je meer zweet dan normaal, zonder duidelijke reden zoals warmte of inspanning is het altijd aan te raden om een arts te bezoeken.

Aanbevolen producten

Salie Extract
Salie Extract
4,5 sterren
(30)
Vanaf € 17,81
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(24)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(99)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Revisleep
Revisleep
4 sterren
(5)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(66)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,9 sterren
(49)
Vanaf € 15,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Alles over zweten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties