7 manieren om eten gezond te bereiden
Wanneer je gaat koken, kan je een keuze maken uit tal van verschillende bereidingsmethodes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor koken, roerbakken of grillen. Maar wist je dat de manier van bereiden bepalend is voor de hoeveelheid voedingsstoffen die uiteindelijk over blijven?
Kook bewust, zo krijg jij voldoende voedingsstoffen binnen
Hoge temperaturen en een lange bereidingstijd kunnen ervoor zorgen dat de voedingswaarde afneemt. Ook het gebruik van veel water kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen verloren gaan. Maar welke methodes moet je dan kiezen om gezond te eten? Wij hebben de 7 beste bereidingsmethodes voor je op een rijtje gezet.
1. Koken
Koken is het gaar maken van eten in kokend water. Groentes of aardappelen koken is gezond, omdat je geen boter of olie hoeft toe te voegen. Het is dus vetarm. Maar groenten verliezen wel voedingstoffen als je deze te lang kookt. Met name vitamine C lost gemakkelijk op in kokend water. Kook groenten daarom niet langer dan nodig en gebruik niet teveel water.
2. Roerbakken
Roerbakken is het al omscheppend klaarmaken van verschillende ingredienten. Het is gezond, omdat het eten snel gaar wordt. En door eten te roerbakken zorg je ervoor dat het dichtschroeit. Dit is gunstig, want voedingsstoffen blijven zo bewaard en er wordt weinig vet opgenomen. Ook de smaak en kleur blijven goed.
3. Grillen
Met grillen maak je eten klaar, zonder toevoeging van boter of olie. Grillen wordt vaak gebruikt voor vlees of vis. Maar wist je dat je groenten ook prima kunt grillen? Dip je groenten in een heerlijke en gezonde marinade. Meng bijvoorbeeld eens sojasaus met chilisaus en voeg een teentje knoflook toe.
Door marinades toe te voegen worden je groenten niet alleen lekkerder, het zorgt er ook voor dat ze minder snel aanbranden. Zet het vuur niet te hoog en wacht rustig tot het eten gaar is.
4. Stomen
Stomen is ideaal als je vitamines wilt behouden, maar ook de kleur en structuur van verse groenten blijft goed. Dit komt doordat de groenten nauwelijks in aanraking komen met vloeistof zoals water, maar met de stoom. Een gezonde manier om eens te proberen dus. Je zult zien dat het helemaal niet moeilijk is en je groentes heerlijk zullen smaken.
5. In de oven
In de oven kan je veel verschillende maaltijden bereiden zoals vlees, gevogelte, vis, aardappelen en groentes. Je hebt weinig of geen olie nodig dus het is vetarm.
Wil je een keer wat nieuws proberen? Bereid vlees dan eens in een braadzak. Je hoeft geen vet toe te voegen en het vlees blijft lekker mals.
6. Droogbakken
Bakken is het klaarmaken van eten in een pan op heet vuur, zonder toevoeging van water of een andere vloeistof. Maar als je gaat bakken, voeg je automatisch snel wel wat olie of boter toe. Dit is niet altijd nodig. Sommige producten hebben van zichzelf al genoeg vet, zoals rood vlees, (mager) gehakt of vette vis. Niet nodig dus om extra olie of boter toe te voegen. Dit scheelt calorieën.
7. Pocheren
Pocheren is vooral bekend van het gepocheerde eitje. Bij pocheren wordt het voedsel zachtjes gaar in water, bouillon of magere melk. Niet alleen eieren kan je pocheren, ook kip of vis kan je pocheren. Je moet het aan het begin misschien een beetje onder de knie krijgen, maar het zorgt ervoor dat je gezond en vetarm kunt eten.
Ken jij nog meer gezonde manieren om voeding klaar te maken? Of heb je een heerlijk recept wat je graag wilt delen? Laat het ons weten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

5 vragen over je bloedsuikerspiegel
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkom je grote pieken en dalen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over je bloedsuikerspiegel.
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meer
PEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meer