Terug naar overzicht

Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?

Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?
Flinndal
8-11-2017
1 Reactie
Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?

Bij het kopen van supplementen heb je de keuze uit veel verschillende merken. Hoe weet je of een supplement aansluit bij jouw behoefte en dat deze van goede kwaliteit is? Kortom, waar moet je op letten bij het kopen van supplementen? Wij geven je handige richtlijnen die je kunt aanhouden bij het aanschaffen van bijvoorbeeld jouw multivitamine of omega 3 capsule.

1. Kijk naar de dosering

Voor de meeste voedingsstoffen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld door de EFSA (European Food Safety Authority). Daarnaast zijn er ook Nederlandse richtlijnen die worden opgesteld door de Gezondheidsraad. Per land kan namelijk het voedingspatroon verschillen en daarmee ook de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Naast de ADH is er voor de meeste vitaminen en mineralen een maximaal veilige hoeveelheid vastgesteld. Dit is de hoeveelheid die je dagelijks maximaal binnen mag krijgen. Deze ligt vaak vele malen hoger dan de ADH. Langdurige overschrijding van de maximaal veilige hoeveelheid kan klachten geven en raden wij af. De dosering in onze supplementen ligt daarom altijd ver onder de maximaal veilige hoeveelheid. Flinndal heeft een maximaal veilig module waarmee je kunt testen of je in combinatie met verschillende Flinndal supplementen niet teveel binnenkrijgt. 

In het nieuws komt af en toe een bericht over een te hoog gedoseerd supplement, zoals bij vitamine B6 het geval was in 2016. Hier kun je gezondheidsklachten aan overhouden. In dit geval ging het om supplementen met een dosering tot wel 100 mg vitamine B6 (3200% van de ADH). De maximaal veilige hoeveelheid wordt hiermee ruimschoots overschreden. Deze bedraagt namelijk slechts 25 mg per dag. Niet voor niets, want zoals ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt kunnen grotere hoeveelheden o.a. het zenuwstelsel aantasten, met uitval van gevoel in handen en voeten als gevolg. Ernstig dus.

Kijk daarom altijd goed naar de dosering van een product en kies voor een product met een verantwoorde dosering. Hoog gedoseerd betekent zeker niet dat het product geschikter is. Een supplement is bedoeld als aanvulling op de voeding. Daarom kiest Flinndal altijd voor een verantwoorde dosering, zodat je nooit teveel vitaminen en mineralen binnenkrijgt in combinatie met je voeding.


2. Kijk naar de gebruikte verbindingen van voedingsstoffen

Er zijn per voedingsstof vaak verschillende verbindingen die in supplementen kunnen zitten. Deze worden niet allemaal even goed opgenomen door het lichaam. Even een voorbeeld om dit beter toe te lichten:

Er kunnen voor supplementen 2 vormen vitamine D worden gebruikt, vitamine D2 of D3. Uit onderzoek is gebleken dat de gunstige invloed van vitamine D3 maar liefst 87% groter is dan D2. In het onderzoek bekeken de onderzoekers hoe een vitamine D-supplement tijdens de wintermaanden helpt om het vitamine D-gehalte in het bloed op een goed peil te houden. Bij de groep die D3 kreeg, bleef het gehalte op het juiste niveau. Bij de groep die D2 kreeg, daalde het. Net zoals bij de groep die een placebo (nepmiddel) kreeg. De reden dat D3 zoveel beter scoort? Het lichaam neemt die vitamine beter op (Bron: American Journal of Clinical Nutrition).

Hetzelfde verhaal geldt ook voor andere verbindingen zoals magnesium- of calciumcitraat wat beter wordt opgenomen dan magnesium- of calciumcarbonaat.


3. Kijk naar de hoeveelheid en concentratie DHA en EPA

Bij het kopen van een visolie supplement kijk je automatisch naar de hoeveelheid omega 3 visvetzuren. Zo bevat Flinndal Omega-3 Forte 450 mg omega 3 visvetzuren, in een concentratie van 77%. Dit betekent dat 77% van de visoliecapsule bestaat uit omega 3 visvetzuren. Daarnaast wordt er altijd een antioxidant toegevoegd zoals vitamine E, zodat de olie niet gaat oxideren en bevat een capsule ook altijd een kleine hoeveelheid andere visvetzuren. Hoe hoger de concentratie van de omega 3 visvetzuren, hoe zuiverder het product.

Wat daarnaast ook belangrijk is om op te letten bij visolie supplementen is de concentratie en hoeveelheid EPA en DHA. Je wilt van de totale hoeveelheid omega 3 visvetzuren een zo hoog mogelijke hoeveelheid EPA en DHA. Zo bevat Flinndal bijvoorbeeld 228 mg EPA en 152 mg DHA, dat is 84% van de totale omega 3 visvetzuren. Erg zuivere visolie dus.

Wanneer je dit vergelijkt met bijvoorbeeld het visoliesupplement van de Kruidvat, deze bevat per capsule 1000 mg visolie, waarvan 180 mg EPA en 120 mg DHA. Dit is 30% van de totale omega 3 visvetzuren, niet erg hoog dus. Deze producten zijn vaak ook goedkoper. Wil je het beste uit het product en je geld halen? Kies dan voor een goede prijs kwaliteit verhouding.


4. Kijk naar de gebruikte hulpstoffen

Een voedingssupplement heeft altijd wat hulpstoffen nodig, bijvoorbeeld om alle ingrediënten in het tablet bij elkaar te houden of om de houdbaarheid te garanderen. Fabrikanten kunnen kiezen voor verschillende hulpstoffen, synthetisch of natuurlijk. We houden bij Flinndal niet van onnodige chemische toevoegingen. Daarom hebben we oog voor welke hulpstoffen we kiezen. Onze producten bevatten dan ook hulpstoffen van een natuurlijke oorsprong.

Aanbevolen producten

Groenlipmossel
Groenlipmossel
4,4 sterren
(50)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(93)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(85)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,2 sterren
(53)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(116)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Rode Gist Rijst + Q10
Rode Gist Rijst + Q10
4,6 sterren
(53)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Chlorella
Chlorella
4,5 sterren
(27)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Omega-3 Premium
Omega-3 Premium
4,8 sterren
(18)
Vanaf € 19,45
Bekijk product

Lees ook

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Ad Middelhof , geplaatst op 15-7-2021
Ik gebruik omega en cholesterol van Flinndal kan ik deze 2 supplementen tegelijkertijd innemen?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 16-7-2021
Goed dat u dit navraagt! Deze twee supplementen kan u gerust tegelijk innemen zonder dat dit elkaars opname of werking in de weg zit. Vriendelijke groet, Max - Klantenservice