Terug naar overzicht

Vitamine D: een must in de winter!

Vitamine D: een must in de winter!
Lisa
31-1-2020
2 Reacties
Vitamine D: een must in de winter

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is daarom extra belangrijk in de winter. Want dan moeten we de zon ontberen en maakt ons lichaam geen vitamine D aan. Waar zit het in en wie heeft extra nodig?


De ‘R’ zit in de maand en van oudsher was dat dé tijd voor een vitamine D supplement. Van september tot en met april vangt onze huid weinig zonlicht voor het aanmaken van vitamine D. Dat is jammer, want zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Gemiddeld krijgen we tweederde van de benodigde hoeveelheid binnen uit zonlicht. Tenminste, als we elke dag minimaal een kwartier tot een half uur buiten zijn met onbedekte huid. Mensen met een donkere huid hebben daar niet eens genoeg aan, omdat een donkere huid van nature minder vitamine D aanmaakt. Ook vijftigplussers en kinderen hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert hen tegenwoordig om het hele jaar door een supplement te gebruiken.


Meer dan alleen goed voor de botten

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van sterke botten. Het speelt een rol bij de opname van calcium in de botten. Maar vitamine D doet meer! Het draagt ook bij aan het behoud van sterke en soepele spieren. En het helpt niet alleen de botten sterk te houden, maar ook het gebit. Verder heeft vitamine D een positieve invloed op de aanmaak van cellen en weefsels en op het afweersysteem. Dat laatste is in de winter natuurlijk geen overbodige luxe.


Waar zit vitamine D in?

Vitamine D zit vooral in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook vlees, eieren en roomboter bevatten wat vitamine D, maar een stuk minder. Omdat het in zo weinig voedingsmiddelen zit, wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. In olie zit het niet. Gemiddeld krijgen we in Nederland 2 tot 4 microgram vitamine D via onze voeding binnen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen is 5 microgram. Kinderen en mensen vanaf 50 jaar of met een verhoogde behoefte wordt geadviseerd dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen en mensen vanaf 70 jaar doen er goed aan om dagelijks 20 microgram binnen te krijgen.

Vitamine D: de tips

  • Trek erop uit! Ook al is het koud, zorg dat je elke dag buiten komt. Beweging is goed voor de botten. Maak een wandeling en neem daarna een lekkere warme kop thee of soep.
  • Zet elke week vette vis op het menu, want vis bevat vitamine D. Ga bij de viskraam haring happen en doe eens makreel of zalm uit blik op de boterham. Vis uit blik bevat namelijk evenveel vitamine D als verse vis.
  • Neem een vitamine D supplement in bij de maaltijd. In een maaltijd zit altijd een beetje vet en dat is nodig voor een goede opname van vitamine D.

Doe de test!

Wil jij weten of je een vitamine D aanvulling kunt gebruiken? Binnen minder dan een minuut kom jij dat te weten met de Flinndal vitamine D test. Doe ‘m nu!

Aanbevolen producten

Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(129)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(108)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,9 sterren
(115)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(72)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(43)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(15)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(90)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,4 sterren
(20)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(30)
Vanaf € 18,45
Bekijk product

Lees ook

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer
Het belang van slaaphygiëne

Het belang van slaaphygiëne

Een essentieel aspect van een goede nachtrust is slaaphygiëne. In deze blog leggen we je uit wat slaaphygiëne is en geven we tips voor een goede nachtrust.

Lees meer Lees meer
Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Heb je zin in een eenvoudig en vegetarisch gerecht? Kies dan voor deze pasta. Het is lekker én razendsnel klaar! Probeer het zelf en volg het recept.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vitamine D: een must in de winter!"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Hannie Sundermeijer, geplaatst op 2-12-2020
Mijn opmerking gaat over het feit, dat er altijd gehamerd wordt op het eten van (vette) vis. Ik ben een absolute vishater, ik word er misselijk van als ik het ruik. Vaak wordt gezegd, dat ik me aanstel, gelukkig ken ik meer mensen die hetzelfde beleven als ik. Ik lees hier nooit over in de aanbevelingen over vitamine D.
Reactie van Uschi, geplaatst op 5-2-2020
Ik neem deze winter verschillende voedings-supplementen in en voel me er goed bij!! Prima service en goede kwaliteit!! Zeer tevreden