Terug naar overzicht

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby
Pauline
14-5-2024
0 Reacties
visolie en zwangerschap

Wie zwanger is moet voldoende vette vis eten, hoor je vaak. De ‘vetten’ waar het hier over gaat, zijn omega-3 vetzuren. Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. Ze bevatten namelijk diverse gezondheidsvoordelen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap, waarom het zo belangrijk is en hoe je ervoor zorgt dat je er genoeg van binnenkrijgt.

Wat is omega-3?

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je moet ze dus binnenkrijgen via je voeding. Er zijn drie hoofdtypen omega-3 vetzuren:

  • ALA (alfa-linoleenzuur), gevonden in plantaardige oliën zoals lijnzaad- en chiazaadolie;
  • EPA (eicosapentaeenzuur), dat voorkomt in vis, schaal- en schelpdieren;
  • DHA (docosahexaeenzuur), dat voornamelijk voorkomt in vette vis en algen.

Het belang van omega-3 tijdens de zwangerschap

Omega-3 vetzuren (vooral DHA) zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Als je genoeg DHA binnenkrijgt tijdens je zwangerschap, leidt dat tot verbeterde cognitieve en visuele ontwikkeling bij je baby. Het Voedingscentrum raadt aan om voldoende omega-3 binnen te krijgen tijdens je zwangerschap, omdat dit ervoor kan zorgen dat je kindje beter groeit en zelfs de kans op vroeggeboorte kan verkleinen.

Hoeveel omega-3 heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Voor zwangere vrouwen adviseren gezondheidsorganisaties, zoals de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, een dagelijkse inname van ten minste 250 mg DHA. Als je deze hoeveelheid niet met voeding alleen binnenkrijgt, is het belangrijk om dagelijks een omega-3 supplement te slikken.

Voeding met omega-3

De beste bronnen van EPA en DHA - de meest gunstige typen omega-3 vetzuren - zijn ongetwijfeld vette vissoorten. Zalm, sardines, makreel, haring en forel staan bekend om hun hoge gehalte aan deze essentiële vetten. Voor een gezonde zwangerschap kun je het beste twee tot drie porties vette vis per week eten. Als je geen vis eet, omdat je er bijvoorbeeld allergisch voor bent of vegetarisch eet, zijn er alternatieve bronnen beschikbaar. Algenolie is een goede plantaardige bron van DHA en kan dienen als een directe vervanger voor visolie. Algenolie is vooral nuttig omdat het direct DHA levert, het type omega-3 dat zo belangrijk is voor de neurale ontwikkeling van je ongeboren baby.

ALA (alfa-linoleenzuur) zit voornamelijk in plantaardige bronnen zoals walnoten, lijnzaad, chiazaad, en hennepzaden. Koken met koolzaadolie, sojaolie en walnootolie kan ook helpen bij het verhogen van de ALA-inname. Daarnaast zijn groene bladgroenten, zoals spinazie, bronnen van ALA. Door deze producten regelmatig in gerechten te verwerken krijg je meer omega-3 binnen, ook als je geen vette vis eet.

Omega-3 supplementen tijdens de zwangerschap

Al deze voordelen maken dat het gezond is om tijdens je zwangerschap veel producten te eten met omega-3 vetzuren. Maar omdat het soms lastig is om alleen via voeding genoeg omega-3 binnen te krijgen, zijn supplementen een goede aanvulling.

Bij Flinndal vind je hoogwaardige omega-3 supplementen die de ontwikkeling van je baby ondersteunen. Het nemen van omega-3 supplementen is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat zowel jij als je kindje de benodigde hoeveelheid van deze belangrijke vetzuren binnenkrijgen, wat de basis legt voor een gezonde ontwikkeling. Ons nieuwste Omega-3-supplement is Omega-3 Vegan Extra Forte. 1 capsule bevat maar liefst 500 mg aan de omega-3 vetzuren: EPA en DHA, uit algenolie. Het is bovendien geproduceerd in de best opneembare triglyceride-vorm, wat betekent dat het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen en benut.

Doe de test

Benieuwd welk omega-3 supplement het beste bij jouw behoefte past? Doe de test en kom in minder dan 1 minuut te weten welk omega 3-product het beste bij je past.

Aanbevolen producten

Omega-3 Vegan Extra Forte
Omega-3 Vegan Extra Forte
5 sterren
(1)
Vanaf € 21,95
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(112)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(188)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Voordeelpakket Vegan
10% Korting
Voordeelpakket Vegan
Vanaf € 81,77
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,9 sterren
(49)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Omega-3 Premium
Omega-3 Premium
4,8 sterren
(18)
Vanaf € 19,45
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(93)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Onze tips voor minder PFAS in je leven

Onze tips voor minder PFAS in je leven

PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.

Lees meer Lees meer
5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties