Terug naar overzicht

Tips tegen een jetlag | Hoe helpt melatonine?

Tips tegen een jetlag | Hoe helpt melatonine?
Flinndal
11-7-2016
0 Reacties

Jetlag

Ga je binnenkort een verre reis maken waarbij er sprake is van een groot tijdverschil? Dan kun je last krijgen van een jetlag. Wat is een jetlag precies? En nog belangrijker, hoe kun je een jetlag voorkomen?


Wat is een jetlag?

Bij een lange en verre reis waarbij meerdere tijdzones worden doorkruist, kun je last krijgen van een jetlag. Doordat het op de plaats van bestemming een flink aantal uur vroeger of later is, loopt je biologische klok niet gelijk met de lokale tijd. Zo kan het zijn dat je lichaam wil gaan slapen, terwijl de ochtend net is begonnen. Of dat je eigenlijk moet gaan slapen, maar je niet moe bent omdat het in Nederland nog lang geen nacht is. Het vaste slaap- waakritme wat je in Nederland gewend bent, is dus ontregeld. Dit kan zorgen voor vermoeidheid, concentratieproblemen of moeite met inslapen. Erg vervelend dus als je wilt genieten van je welverdiende vakantie!

Vaak hebben mensen meer last van een jetlag als ze van west naar oost, bijvoorbeeld van Nederland naar Azië, vliegen. Dit komt doordat het daar een aantal uur later is. Stel je vliegt om 12:00 uur vanuit Nederland naar Maleisië, dan kom je er 00:00 uur Nederlandse tijd aan. In Maleisië is het 6 uur later, waardoor het bij aankomst 06:00 uur is. Hierdoor mis je grotendeels de nacht en een goede nachtrust.

Wanneer je naar het westen vliegt, bijvoorbeeld New York, dan duurt je dag langer waardoor de jetlag meestal minder heftig is.


Hoe helpt melatonine bij een jetlag?

Een jetlag verstoort het bioritme. Dit kan ervoor zorgen dat de natuurlijke productie van melatonine wordt verminderd. Melatonine is een stof die van nature voorkomt in je lichaam en een belangrijke rol speelt bij het slaapproces. ’s Avonds wordt dit slaaphormoon in je hersenen door de pijnappelklier aangemaakt, zodat je slaperig wordt. De afgifte van melatonine kan bij een verstoord bioritme, bijvoorbeeld veroorzaakt door een verre reis, minder worden.

Een voedingssupplement met melatonine, zoals bijvoorbeeld Flinndal Revisleep of Flinndal Nachtrust Forte, kan helpen om beter in slaap te vallen. Neem 1 capsule vlak voor je naar bed gaat op de eerste reisdag en een aantal daaropvolgende dagen na aankomst op de bestemming. Zo kun je het gevoel van een jetlag verlichten.


Wat kun je verder doen tegen een jetlag?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om het gevoel van een jetlag te verminderen. Hieronder vind je vier tips:

  • Enkele dagen voor de reis alvast je slaaptijd aanpassen. Vlieg je naar het oosten, ga dan 1 tot 2 uur eerder naar bed. Vlieg je naar het westen, ga dan een uurtje later naar bed om je lichaam alvast te laten wennen aan de nieuwe tijd.
  • Zet je horloge alvast goed met de nieuwe tijd zodra je in het vliegtuig stapt, om alvast de wennen aan het nieuwe ritme.
  • Probeer op plaats van aankomst het dag- en nachtritme van de nieuwe tijdzone te volgen. Zo went je lichaam het snelst aan de nieuwe tijd. 
  • Drink geen koffie, omdat dit slaap ontregelend kan werken. Drink bij voorkeur alleen water of thee.

Wist je dat je een minder intense variant van de jetlag de clocklag wordt genoemd? Dit kun je ervaren bij de omschakeling van de wintertijd naar zomertijd. 


Aanbevolen producten

Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(93)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Revisleep
Revisleep
4 sterren
(5)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(109)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Berberine Forte
Berberine Forte
4,7 sterren
(7)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(21)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
ZenRylax
$10.00 Korting
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 14,95
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Tips tegen een jetlag | Hoe helpt melatonine?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties