Terug naar overzicht

Tamme kastanjes zoeken en poffen

Tamme kastanjes zoeken en poffen
Flinndal
15-10-2013
0 Reacties

Tamme kastanjes zoeken en poffen

Wil je een keer uit met de kinderen ga dan op zoek naar tamme kastanjes. Een leuke activiteit in de oktobermaand wanneer deze noten uit de bomen vallen.Een lekkere wandeling gecombineerd met een zoektocht naar kastanjes om vervolgens lekker op te kunnen eten.

Het verschil tussen tamme en wilde kastanjes
Er zijn twee soorten kastanjes: tamme en wilde kastanjes. Tamme kastanjes smaken zoet en zijn te eten, in tegenstelling tot wilde kastanjes, die erg bitter zijn en je niet kunt eten. Ook qua uiterlijk zijn ze van elkaar onderscheiden:

  • De schil van een tamme kastanje ziet eruit als een soort egel met lange, dunne stekeltjes. De wilde kastanje heeft een schil met korte stekels en deze zijn ook niet zo scherp
  • De tamme kastanje loopt in een puntje terwijl de wilde kastanje een bolletje is
  • In de schil van tamme kastanjes zitten meestal drie kastanjes en bij een wilde kastanje is dat er een

kastanjes_e5073fc9.jpg

Tamme kastanjes zijn gezond
In noten vind je veel onverzadigde vetten en hoewel kastanjes tot noten worden gerekend, bevatten ze weinig eiwitten en vetten. Er zijn diverse vitaminen en mineralen te vinden in tamme kastanjes, denk aan vitamine B, E, ijzer, kalium, fosfor en calcium. Tamme kastanjes zijn dus gezonde noten.

Tip: Wil je weten of de tamme kastanjes die je gevonden hebt, kunt eten? Leg ze dan in een pan met waterals ze zinken dan kun je ze eten, maar gaan ze drijven gooi ze dan weg. Dan is de kans namelijk groot dat wormpjes of eekhoorntjes je voor zijn geweest.

Tamme kastanjes poffen in de oven
Als je tamme kastanjes gaat poffen in de oven, maak dan vooraf een kruisje aan de bovenkant van de kastanje met een scherp mesje. Warm de oven 5 minuten voor op 225 graden en leg dan de kastanjes in de oven. Haal ze er na 20 minuten weer uit en haal de schil eraf. Je kunt ze ook even in een handdoek leggen, dan gaat de schil er makkelijk van af.

Kastanjes poffen in de pan
Maak een kruis aan de bovenkant van de kastanje met een scherp mes. Smelt een beetje boter in de pan en gooi vervolgens de kastanjes erbij. Laat de kastanjes ongeveer 20 minuten poffen en draai ze af en toe om.

Kastanjepuree maken
Kastanjepuree is erg lekker en makkelijk om te maken. Ook hierbij snijd je eerst een kruis aan de bovenkant van de kastanjes (500 gram) zodat je ze makkelijker kunt pellen en laat je ze vijf tot tien minuten koken. Verwijder dan de schil (als ze nog warm zijn) en laat ze nog ongeveer 30 minuten koken samen met 1 dl melk en een vanillestokje. Als je van zoet houdt kun je er ook een klein beetje suiker aan toevoegen. Pureer alles samen met een staafmixer zodat het een smeuïg geheel wordt.

Kastanjes vinden, maak een boswandeling
Kastanjebomen vind je veel in de ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen. Houd je van wandelen dan is dat een plekje waar je zeker een flinke wandeling kunt maken om kastanjes te zoeken. Er is een wandelroute van 17 km uitgezet, maar je kunt ook een deel van de totale route lopen. Onderweg kom je onder andere langs historische gebouwen, oude en jonge bossen en landschapstuinen. Wil je dichter bij huis blijven? Maak dan eens een wandeling door een in de buurt gelegen bos of park, de kans is groot dat je kastanjebomen tegenkomt!

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Tamme kastanjes zoeken en poffen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties