Recept voor stoofperen
Stoofperen maken is erg simpel en smaakt lekker bij een wild- of visgerecht, maar kan ook geserveerd worden bij een dessert.
Twee soorten stoofperen
Er zijn twee soorten stoofperen die veel gebruikt worden. Zo is er de Gieser Wildeman, een kleine stoofpeer die je alleen hoeft te ontdoen van de schil. En de Saint Remy, een grotere stoofpeer waar je de schil vanaf haalt, vervolgens in vieren snijdt en het klokhuis en de steel van verwijdert.
Stoofperen recept
Ingrediënten (4 personen)
1 kilo stoofperen (Gieser Wildeman of Saint Remy)
2 dl rode bessensap (ongezoet)
1 kaneelstokje
Suiker (naar smaak, max 65 gram)
Bereidingswijze
- Ontdoe de Gieser Wildeman van de schil en plaats ze rechtop naast elkaar in een pan.
- Leg het kaneelstokje ertussen en strooi een beetje suiker (hoeft niet, dus naar smaak) over de peren.
- Giet vervolgens het bessensap erbij zodat alleen de steeltjes van de peren nog uitsteken.
- Zijn de peren nog niet helemaal onder, vul dan bij met water.
- Laat alles ongeveer 2 uur langzaam koken met de deksel op de pan.
- Kijk na twee uur of de peertjes al gaar zijn. Zo niet laat ze dan nog even langer staan.
- Scheid de peren van het vocht als de stoofperen gaar zijn.
Serveer de stoofperen op kamertemperatuur, serveer het opgewarmde stoofvocht bij een hoofdgerecht zoals wild of vis of gebruik stoofperen als een dessert (met een bolletje ijs of vla).
Variatietips
- Je kunt de bessensap ook vervangen door rode wijn. Als je de wijn kookt, vervliegt de alcohol.
- Voeg kruidnagels toe. Kruidnagels hebben een overheersende smaak en worden veel gebruikt in speculaas of kruidkoeken.
- Voeg voor het koken 2 stukjes citroenschil / citroensap toe.
Wist je dat:
Sommige stoofperen van het koken vanzelf rood worden? De zuurgraad verandert tijdens het koken, de zuren die dan vrijkomen veranderen de peer naar een rode kleur. De bessensap of wijn maakt het alleen extra rood.
Hoe eet jij stoofpeertjes het liefst?
Aanbevolen producten
Lees ook

Pasta met asperges en zalm
Een echte voorjaarsgroente: asperges! Ze zijn laag in calorieën en bevatten veel goede voedingsstoffen. Eet er dus lekker veel van met dit heerlijke recept.
Lees meer Lees meer
5 vragen over intermittent fasting
Intermittent fasting (intermitterend vasten), wat doet dat voor je lichaam? En is intermittent fasting geschikt voor iedereen?
Lees meer Lees meer
Mexicaanse kipsalade
Zin in een smakelijke en gezonde maaltijd? Probeer deze Mexicaanse kipsalade. Of je nu op zoek bent naar een lichte lunch of een gezonde avondmaaltijd, deze Mexicaanse kipsalade is een perfecte keuze voor elk moment van de dag
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


