Terug naar overzicht

Pepers en de darmen. Hoe zit het?

Pepers en de darmen. Hoe zit het?
Flinndal
9-4-2018
0 Reacties

Yoghurt

Pepers zijn gezond en geven een lekkere pittige smaak aan het eten. Vooral in Aziatische gerechten vind je in de ingrediëntenlijst de peper terug. Kook je vaak met pepers en heb je daarna vaak last van je darmen? Dan kan dit komen door het stofje capsaïcine. Wij vertellen je hoe dit komt.


Wat is capsaïcine?

Capsaïcine is een alkaloïde (werkzame stof) in paprikasoorten, vooral in pepers zoals chilipeper die verantwoordelijk is voor de hete smaak. Dit stofje wordt ook toegevoegd aan pakjes of zakjes en kruidenmengsels voor de pittige smaak. 

Chilipepers kun je gerust eten als je na het eten ervan nergens last van hebt. Er is een kleine groep mensen waarbij dit stofje voor darmklachten kan zorgen. Volgens onderzoek hebben mensen met een prikkelbare darm meer van een bepaald zenuwvezel dat pijn registreert wanneer hij in contact komt met capsaïcine uit de chilipeper. Het eten hiervan zorgt ervoor dat je meer pijn en prikkeling in de darmen hebt. 

Je kunt jezelf wel trainen in het eten van chilipepers, omdat capsaïcine er ook voor kan zorgen dat je pijnsignalen blokkeert. Hoe meer chili je eet, hoe beter je tegen de pijn kunt omdat je lichaam hieraan gewend raakt. Chili stimuleert ook de aanmaak van endorfines, wat ook wel lichaamseigen pijnstillers zijn. Door regelmatig chilipepers toe te voegen aan de maaltijd, wordt je veel blootgesteld aan capsaïcine. Hierdoor worden je zenuwen moe en registeren ze alle prikkels niet meer, waardoor je ook minder pijn voelt. Het is natuurlijk afhankelijk per persoon of dit op deze manier zo werkt.


Ook irritatie bij het poepen?

Het kan zijn dat je na pittig eten ook een irritatie voelt bij het poepen. Dit komt doordat capsaïcine een stabiele stof is die niet snel wordt afgebroken. Het pittige gevoel dat je in je mond hebt bij het eten van pepers, kun je dus ook hebben bij het poepen. Dit gaat vanzelf weer over en het verschilt uiteraard per persoon of je dit zo ervaart of niet.


Wist je dat?

Peperkorrels geen capsaïcine bevatten? Deze kun je daarom rustig gebruiken als je last hebt van prikkelbare darmen.

Aanbevolen producten

Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Pepers en de darmen. Hoe zit het?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties