6 tips om van een opgeblazen gevoel af te komen
Een opgeblazen buik is vervelend. Je buik zet uit en je kunt last hebben buikkrampen. Vooral vrouwen hebben hier wel eens last van. Een opgeblazen gevoel ontstaat vaak bij een verstoorde darmwerking waardoor gassen worden opgehoopt in de darmen. De oorzaak is meestal onschuldig waardoor je met een kleine aanpassing in je voeding- en leefstijl een opgeblazen buik kunt voorkomen. Wij geven 6 tips.
1. Eet voldoende vezels
Te weinig vezels, vocht en beweging kunnen leiden tot constipatie en dus gasvorming. Voor een goede darmwerking zijn vezels dus erg belangrijk. Het advies van het Voedingscentrum is daarom ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen.
Eet dagelijks tenminste 200 gram groenten, twee stuks fruit, ongeveer vijf tot zes sneetjes volkorenbrood en 200 gram aardappelen/volkorenpasta, zilvervliesrijst of peulvruchten. Verder vind je vezels ook in veel granen, zaden en noten.je extra aanvulling op de voeding gebruiken? Klik dan hier.
2. Minder met (toegevoegde) suikers
Suiker kan ook een oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel. In de darmen leven namelijk micro-organismen, waaronder de Candida Albicans. Dit is een gist dat suiker omzet in giftige stoffen die gasvorming kunnen veroorzaken. Nu is een kleine hoeveelheid van dit gist geen probleem, maar een teveel aan suikers kan een opgeblazen gevoel veroorzaken.
3. Neem rustig de tijd voor het eten
Het te snel eten of niet goed kauwen van voedsel kan ook zorgen voor gasvorming. Dit komt omdat je lichaam harder moet werken om het voedsel te verteren. Neem daarom altijd rustig de tijd voor het ontbijt, lunch en avondeten. Zo geniet je ook meer van je maaltijd.
4. Vermijd koolzuurhoudende dranken
Cola, sinas of andere dranken met bubbels kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. De gasbelletjes blijven in de buik plakken en zorgen voor gasvorming. Het verschilt per persoon of je hier last van hebt. Ban een tijdje deze dranken uit je dagelijkse dieet om te kijken of het opgeblazen gevoel wordt verminderd.
5. Probiotica
Teveel slechte bacteriën kan het verteringsproces verstoren. Probiotica bevat goede bacteriën die helpen om de darmen optimaal te laten werken. Het helpt voedsel af te breken en voorkomt gasvorming. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor yoghurt, maar ook voor een supplement.
6. Vermijd stress
Stress kan invloed hebben op het hele lichaam, dus ook op de darmen. Wanneer je last hebt van stress kan dit ervoor zorgen dat voedingsmiddelen niet of nauwelijks worden verteerd waardoor gassen ontstaan.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
PEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meerBoerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meerWat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meer